torstai 27. lokakuuta 2011

Salmiakki- juustokakku

Tein tällaista salmiakki- tai lakritsijuustokakkua pari viikkoa sitten jälkiruuaksi eräälle ruokavieraalle. (Jos E. ikinä luet tätä, niin edelleen kiitos mukavasta leffaillasta! Ja hienoa, että bloggaaminen on siusta siistiä ;) ).Tämän kakun kanssa käytin liivatelehtiä ensimmäistä kertaa: kuvittelin, että niiden käyttö olisi jotenkin äärettömän vaikeaa, ja olenkin tehnyt kakut tähän asti joko paistamalla tai pakastamalla. Liivatelehtien käyttö oli kuitenkin tosi helppoa ja lopputuloskin oli onnistunut, joten juustokakkuja tullaan meillä syömään aiempaa enemmän.

Kakku oli hyvää, todella salmiakkista. Maku muistutti Fazerin salmiakkijäätelöä, joka sattuu olemaan sekä miun että miehen herkkua. Valtaosan kakusta vetelimmekin sitten illanistujaisten jälkeisenä päivänä kahdestaan. ;) Nyt miun tekisi mieli tehdä tällainen kakku Halloweeniksi, tuohon kun tekisi lakritsikastikkeesta hämähäkinseitin ja karkeista hämähäkkejä...

Kuvat eivät tee oikeutta tälle kakulle, varsinkaan tuo viimeinen: oli kiireempi syödä kakkua ja poltella kynttilöitä kuin keskittyä kuvien laatuun.


SALMIAKKIJUUSTOKAKKU
1,5 pötköä dominokeksejä (tai vastaavia)
80 g voita

4 kpl liivatelehtiä 
Lakritsia, esim. kolme pötköä XXL-Pepe -salmiakkilakuja
75 g (n. puoli pussillista) turkinpippurirouhetta
200 ga maustamatonta tuorejuustoa
1 tölkki ( 2 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,75 dl lakritsikastiketta 

Koristeeksi turkinpippurirouhetta tai esim. apteekin salmiakkeja


Murskaa dominot (tai vastaavat) murusiksi. Jauha joukkoon sulatettu voi. Painele mössö irtopohjavuokaan. 

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Rouhi lakut tehosekoittimessa (tai jos et satu omistamaan sellaista, niin ole allekirjoittaneen tavoin vanhanaikai... PERINTEINEN ja käytä veistä ja pitkää pinnaa). 

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja lisää sekaan lakut, turkinpippurirouhe ja tuorejuusto. 

Kiehauta lakritsikastike varovasti kattilassa ja liuota sekaan liivatelehdet. Vatkaa huolellisesti muun täytteen sekaan.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Ripottele ennen tarjoilua kakun päälle turkinpippurirouhetta tai salmiakkikarkkeja.


11 kommenttia:

  1. OI NANMMM! Salmiakkijäde on munkin lempparia.. pitää kyllä ehdottomasti kokeilla tätä joskus leipomis puuskissani =)

    VastaaPoista
  2. Kokeilemaan vaan! :D

    Itse olin kovin pettynyt eilen, kun ystävä varoitteli, että liivatelehdet eivät jostain mystisestä syystä aina käyttäydy samalla tavalla, vaan joskus kakku ei vaan hyydy.

    Tai ehkä miun olisi pitänyt jättää tämä kertomatta... Ainakin itse olisin mieluummin ollut kuulematta! :D

    VastaaPoista
  3. hihi, pakko tulla kommaamaan, ostin ainekset, perjantaina leivon! nam nammmm, en malttais odottaa :)

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti kakku onnistuu ja maistuu hyvin. :)

    VastaaPoista
  5. voi kuule kaima :) on niin uskomattoman hyvää! en keksi edes sanoja kuvailemaan :D

    VastaaPoista
  6. Nyt ois kakku jääkaapissa odottamassa huomista herkkupaaston päättymistä! Ja maltoin olla maistamatta tekovaiheessa vaikka tiukkaa tekikin;)

    VastaaPoista
  7. Nonnih! :D Toivottavasti maistuu! Miekin suunnittelin tällaisen leipomista taas vaihteeksi, kiitokseksi appiukolle.

    VastaaPoista
  8. Olin superskeptinen sen suhteen, kun en tykkää yhtään lakritsakastikkeesta.. Mutta tästä tuli ihan sikahyvää, pistin vaan lakritsakastiketta aavistuksen vähemmän (0,5 dl) ja korvasin maustamattoman tuorejuuston appelsiinituorejuustolla. :) Päälle ajattelin pistää koristeeksi mandariineja ja lakritsakastiketta. Kiitos todella paljon hyvästä reseptistä, olen jo pitkään jotain tämäntyylistä etsiskellytkin! Hurraa jippii jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva että maistui! :) Tuo appelsiinituorejuuston käyttö kuulostaa oikein herkulliselta, sitä pitää kokeilla itsekin.

      Poista
  9. En oo koskaan tehny minkäännäköstä juustokakkua,salmiakkikakkua kylläkin.Nyt on salmiakkijuustokakku jääkaapissa.Harmi vaan kun en löytäny salmiakki-pepelakuja vaikka kävin kolmessa kaupassa.Enkä löytäny myöskään salmiakkidominokeksejä joten tein pohjan digestivekekseistä.(Tampere on varmaan tuppukylä kun ei täältä löydy kunnon leipomustarvikkeita...) joten ostin normi lakua ja laitoin koko pussillisen turkinpippurirouhetta.Työkaverista( Minna muuten nimeltään hänkin.) teen huomenna uhrin ja katotaan mitä se sanoo.Kiitos Minna kakkuohjeesta,kattelin aika montaakin ohjetta,mutta toi sun laittama tuntu kaikkein parhaimmalta.Hyvää kesän jatkoo sulle!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin muokata tuota ohjetta: äitini kertoi samaa, että salmiakki-pepejä ei oikein enää löydä (onkohan niiden valmistus lopetettu?), mutta hyvin salmiakkista kakusta saa ihan normipepeilläkin. Ja digestivet käyvät varmasti hyvin pohjaksi, itse olen tainnut käyttää viime aikoina ihan perusdominoita.

      Toivottavasti kakku maistuu! :)

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!