tiistai 8. marraskuuta 2011

Suklaakuorrutetut keksit


Viikonloppuna taikinaa oli kaikkialla varpaista kulmakarvoihin (siinähän sitten mietitte, että miten täällä oikein leivotaan), kun teimme miehen kanssa yhteistyössä isänpäivälahjoja. Olin joskus saanut kuningasidean, että isänpäiväksi voisi leipoa erilaisia keksejä: ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kolme taikinaa työn alle.


Siinä olikin sitten haastetta, kun kaksi ihmistä törmäili toisiinsa ja kahteen koiraan kapeassa keittokäytävässä, ja yritti siinä törmäilyn lomassa tehdä samoilla välineillä kolmea taikinaa. Varsin vauhdikkaan aamupäivän päätteeksi valmiina oli kuitenkin kolmea sorttia pipareja, lusikkaleipiä, hevosenkenkiä ja suklaakuorrutettuja keksejä.

Lusikkaleivistä puuttuu vielä tomusokeri, mutta oli pakko testailla, millaisena piparikasa nyt sitten matkaa lahjansaajille. Pitää hankkia vielä pussit ja tehdä pienet kortit.
Suklaakuorrutettujen keksien kanssa pääsin ensimmäistä kertaa myös temperoimaan suklaata. Se oli jännää puuhaa (varsinkin ilman minkäänlaista lämpömittaria), mutta lopputulos oli oikein hyvä myös ihan vain "mutulla" ja vielä kaupan halpissuklailla. Kinuskikissalla on blogissaan oikein hyvät temperoinnin ohjeet, ja tuolla myös selitetään, mitä temperointi on ja mitä se hyödyttää: lyhyesti sanottuna se estää suklaata sulamasta huoneenlämmössä, joten esimerkiksi nämä keksit säilyvät nätteinä ja tahmaamattomina paremmin.

SUKLAAKUORRUTETUT KEKSIT

n. 40 kpl 

2 dl sokeria
120g voita

1 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoa
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Kuorrutus:
400 g haluamaasi suklaata
(Nonparelleja) 

Vatkaa sokeri ja voi keskenään ja lisää sekaan maito.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edellisiin. Sekoita hyvin sekaisin. 

Muotoile taikinasta kaksi pötköä ja laita pötköt jääkaappiin noin tunniksi. . 

Leikkaa pötköistä n. 2 cm levyisiä kiekkoja uunipellille. Painele sormilla lättänämmiksi, muotoile nätimmiksi jos viitsit. 

Paista keksejä 175 asteessa noin 15 min. Anna jäähtyä.

Sulata maito- tai tumma suklaa. Maitosuklaan lämpötilan pitäisi olla 45 ja tumman suklaan 48-50 astetta. (Koska miulla ei ollut lämpömittaria, sulatin suklaata vesihauteessa niin kauan, että se muuttui täysin juoksevaksi ja sitten vielä pienen hetken. Mutta en todellakaan suostuttele tekemään niin kuin mie tein, se on paljon epävarmempaa, vaan hankkikaa jonkinlainen mittari.)

Jäähdytä esim. kylmässä vesihauteessa maitosuklaa 26-27 asteiseksi ja tumma suklaa 27-28 asteiseksi. Sekoita välillä. Ja käytä herrajumala sitä mittaria suklaan lämpötilan arvioimiseen, mutta jos olet niin kuin mie, niin kokeile rystysillä suklaan lämpötilaa: kun suklaa tuntuu rystysissä "ei miltään", ei kylmältä muttei kuumaltakaan, on se oikean lämpöistä. 
Lämmitä suklaa uudelleen, maitosuklaa 30-asteiseksi ja tumma suklaa 31 tai 32 asteiseksi. Ja jos olet päässyt näin pitkälle ilman mittaria, niin käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että suklaa on tarpeeksi sulaa käsiteltäväksi. 

Ota keksiä hellästi reunasta kiinni ja kuopaise sille suklaata. Ripottele halutessasi päälle nonparelleja.

Leivo kahden päivän päästä lisää keksejä, kun niitä ei enää riittänytkään viemisiksi. Nämä ovat hyviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!