perjantai 16. joulukuuta 2011

Sytykeruusujen tekoTein tänä vuonna joululahjaksi eräälle sukulaiselle sytykeruusuja. Hän ilmotti jyrkästi, ettei tahdo lahjoja: siitä voi olla nyt monta mieltä, että olenko nyt ikävä kun annan lahjan, mutta miusta tää on niin pientä ettei tästä voi pahastua.

Kerrottakoon, että sytykeruusu toimii nimensä mukaisesti sytykkeenä: se palaa oikein komeasti ja sytyttää siis esimerkiksi takkapuut. Ulkonäkö on sivuseikka, saman homman hoitaisi mikä tahansa talissa dippailtu kuiva kartonginpalanen. 

Mutta niin, en ollut aiemmin tehnyt sytykeruusuja, mutta se olikin helppoa. Oli myös kivaa löytää käyttöä turhille kynttilänpätkille.

Eli sytykeruusuihin tarvitaan... 
 • kananmunakennoja
 • kynttilänpätkiä
 • sakset
 • kattila (mielellään sellainen, jota ei käytetä enää ruuanlaittoon) tai kattila ja laakeasuinen lasipurkki, joka laitetaan vesihauteeseen ja tali sulatetaan siinä
 • jonkinlainen apuväline ruusujen dippailuun (tämä ei ole pakollinen, jos on varovainen, onnistuu ruusujen upottelu sormineenkin)
 • lusikka 

Yhdestä kananmunakennosta saa kolme tai neljä ruusua.

 

Leikkaa kananmunakennosta kolme tai neljä kuppia. Leikkaa sitten lopusta kennosta pitkiä suikaleita ja pyöritä ne tiiviille rullalle.


Laita rulla kuppiin ja revi tai leikkaa munakennosta terälehtiä, joita änget rullan ja kupin väliin. Asettelulla saat aikaan ruusumaisen muodon.


 

Ei haittaa, jos ruusu tuntuu hieman löysältä: jos saat sen pysymään ehjänä talissa dippaamisen ajan, niin ruususta tulee tukevampi. Terälehdet eivät kuitenkaan saa pudota, kun käännät ruusun ylösalaisin. Jos ruusu tuntuu liian löysältä, lisää terälehtiä.


Ruusut imevät talia runsaasti. Miulla nuo kuvassa olevat kynttilänpätkät riittivät neljän ruusun dippailuun.


Sulata kattilassa kynttilänpätkiä. Ne sulavat äkkiä! Kynttilöiden sulattua käännä levy pois päältä ja dippaa ruusut taliin niin syvälle kuin voit. Voit käyttää avuksi pinsettejä tai pitää ruususta varovasti kiinni sormin. Itse jaoin lusikalla lopun talin ruusuihin.Ruusut aion palata sellofaafipussiin, ja laittaa jonkin nätin rusetin ja käyttöohjeet mukaan. Toivottavasti takassa nyt roihahtaisi komeasti!

7 kommenttia:

 1. Onpas kivoja! Tosi hyvä lahjaidea, täytyy pistää korvan taakse. Lähinnä ensi vuotta ajatellen, enää en taida jaksaa näperrellä... Mukavaa viikonloppua :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen, joka valittelee ajan puutetta, ei ikinä toteuta ideoita.

   Poista
 2. Itsellekin jäi useampi idea ensi jouluna totetettavaksi, toivottavasti ne muistaisi vielä ensi vuonnakin. :D

  VastaaPoista
 3. Onpa upean näköisiä ruusuja!!
  Itsekin tein jokunen vuosi sitten lahjaksi mökille...
  Ja ne tosiaan on helppo tehdä! =)

  VastaaPoista
 4. Kun olit tuossa ohjeessa leikannut nuo kupit kennoista, niin voi tehdä myös niin, että kastelee kennon nopeasti ja sitten "repii" kupit irti. Ja kun olit laittanut tuossa, että "dippaa ruusu niin syvälle kun voit" niin, kun kattilassa on vettä, steariini on siinä pinnalla, niin jos dippaa ihan pohjaan ei steariini tartu ruusuun vaan kenno vettyy vedestä eikä siihen enää tartu steariinia. Ruusua voi dipata useaan kertaan, mutta jos edellisen dippauksen jälkeen ruusu on vielä kuuma sulaa ensimmäinen kerros pois. Olen tehnyt tällaisella ohjeella ja ei ole sitten tarkoitus että neuvoisin tekemään näin ei ole oikeaa tapaa tehdä näitä.😊

  VastaaPoista
 5. Tuskin sulla talikynttilöitä sentään oli... Eiköhän ne olleet ihan steariinia tai steariinin ja parafiinin sekoitusta... Tali on eläinrasvaa eli läskiä.

  VastaaPoista
 6. Tuskin sulla talikynttilöitä sentään oli... Eiköhän ne olleet ihan steariinia tai steariinin ja parafiinin sekoitusta... Tali on eläinrasvaa eli läskiä.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!