sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kolme ruokalajia, kotona

Meillä oli kummallakin miehen kanssa aika surkea viikko. Kummallakin oli töissä omat haasteensa ja se veti mieltä maahan. Yhteistä piristystä ei ollut tiedossa viikonlopuksikaan, lauantai kuluisi miulla Educa-messuilla Helsingissä ja sunnuntai kotiseututeatterin harjoituksissa. Torstain lehteä selaillessani sain sitten kuningasidean: perjantai-illan kunniaksi valmistettaisiin kolmen ruokalajin ateria.

Innoitus syntyi siis tästä lehtijutusta. Haastattelussa ohjeitaan jakoi toimittaja Eeva Kolu .
Me kokataan miehen paljonkin yhdessä, mutta ei koskaan näin suuressa mittakaavassa. Työpäivän jälkeen häslättiin (se on kuulkaa juuri oikea sana kuvaamaan sitä toimintaa) aikamoinen tovi keittiössä, ja istuuduttiin sitten kynttilöiden ääreen nauttimaan. Ja ruoka oli ihanaa! Tällainen ateria täytyy ehdottomasti toteuttaa toistekin.

Jännä juttu muuten oli, että kun kertoilin työkavereille perjantai-illan suunnitelmista, kysyivät kaikki kahta asiaa, tässä järjestyksessä: "Ai, tuleeko teille vieraita?" ja "Oi, mikä juhlapäivä teillä on?" . Tällä viikolla ihan vain perjantai kelpasi juhlapäiväksi.


KARAMELLISOITU PÄÄRYNÄ-VUOHENJUUSTOSALAATTI
(ohje neljälle alkuruuaksi)

1 iso, kiinteä päärynä
1 rkl voita
1 tl fariinisokeria
kourallinen saksanpähkinöitä
salaattia
100 g vuohenjuustoa

Kastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl dijonsinappia
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa päärynä siivuiksi. Kuumenna paistinpannulla voi. Sekoita joukkoon sokeri ja paista seoksessa päärynäsiivuja minuutti tai pari kummaltakin puolelta. 

Paahda saksanpähkinöitä pannulla muutama minuutti. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kokoa salaatti ja murustele päälle vuohenjuustoa. 

 

LIHAPULLIA TOMAATTIKASTIKKEESSA JA SPAGETTIA
(4 annosta)

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 tlk kuorittuja tomaatteja
1/2 ruukkua basilikaa
2 laakerinlehteä
2 tl sokeria
loraus punaviiniä
1 tl suolaa
reilusti mustapippuria

Lihapullat:
400 g sika-nautajauhelihaa
1 muna
1/2 ruukkua persiljaa
3 valkosipulinkynttä
kourallinen raastettua parmesaania
1 tl suolaa
reilusti mustapippuria

Lisäksi:
spagettia

Kuumella oliiviöljy kattilassa. Kuullota öljyssä silputtu sipuli sekä ohuiksi viipaleiksi leikattu valkosipuli. Lisää loput kastikkeen aineet, kiehauta ja anna porista matalalla lämmöllä kannen alla noin tunti.

Sekoita keskenään jauheliha, muna, silputtu persilja ja valkosipuli, parmesaani, suola ja pippuri. Muotoile taikinasta pullia ja laita pullat tomaattikastikkeen joukkoon. Kiehauta ja anna kastikkeen porista hiljalleen vielä puolesta tunnista tuntiin, kunnes lihapullat ovat sisältä kypsiä. Keitä spagetti, kokoa annos ja tarjoile heti. 

 

SUKLAAPANNACOTTA
(4 annosta)
(Alkuperäinen ohje oli kahvi-suklaapannacottaan, itse jätin suluissa olevat ohjeen osat pois)

3 liivatelehteä
4 dl kermaa
100 g tummaa suklaata
1/3 dl sokeria
(1 rkl pikakahvijauhetta)

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään viisi minuuttia. Rouhi suklaa hienoksi. 

Kuumenna kerma ja sokeri kasarissa, kiehauta ja nosta liedeltä.

Puristele liivatteista vesi pois ja sekoita kerman joukkoon. Lisää (pikakahvijauhe ja) suklaarouhe ja sekoita tasaiseksi. 

Laita tiskialtaaseen kylmää vettä ja aseta kasari vesihauteeseen. 

Hämmennä, kunnes seos on huoneenlämpöistä. Jaa tarjoilumaljoihin ja hyydytä jääkaapissa vähintään pari tuntia. 
Pannacottan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi jo edellisenä päivänä.









3 kommenttia:

  1. Heippa! Tulin samantien katsomaan, kun olit kommentoinut. Blogisi nimi on tosi hauska!

    Mustakin on kiva kokata vähän paremmin ihan vain siksi, että on viikonloppu. Suurin osa ei kyllä pääsy blogiin, koska en vaan saa kuvista tarpeeksi houkuttelevia, vaikka ruoka maistuisikin. Sun ruuat vaikutti kyllä hyviltä, erityisesti tuo tomaattikastike täytyy pistää muistiin.

    VastaaPoista
  2. Mulla on melko samanlainen lihapullaohje nimellä "roomalaiset lihapullat" Persilja ja parmesaani antavat hyvän säväyksen.

    Pannacotta on yllättävän helppo ja hieno jälkiruoka. Suklaaversiota en ole kokeillut vielä.

    satunnainen vierailija

    VastaaPoista
  3. Karkkis, kiitos vierailusta! :) Tomaattikastike oli kyllä hyvää, pitää itsekin tehdä toiste. Aikaahan tuon tekemiseen menee jonkin verran, mutta soossin poristessa voi onneksi puuhailla muutakin.

    Satunnainen vierailija, kiitos käynnistä ja kommentista! :) Suosittelen kyllä lämpimästi tuota suklaapannacottaakin, siis jos pitää suklaasta.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!