keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Astiahaaveita

Käydessäni viimeksi Prismassa bongasin uudet, vaaleanpunaiset KoKo -mukit. Aivan ihanat! Meillä on arkikäytössä, esimerkiksi aamukahvilla, mustia Ikean perusmukeja ja ruskeita KoKo -mukeja. Ei noissa Ikeankaan mukeissa ole valittamista, mutta KoKo -mukit ovat olleet ahkerassa käytössä nyt jo ainakin neljä vuotta, eikä niissä ole minkäänlaisia jälkiä kulumisesta. Olisi siis täysin perusteltua hankkia niiden seuraksi yhtä hyviä ja kestäviä vaaleanpunaisia mukeja, eikös...?Jos saisin lisää KoKoja, niin tahtoisin kyllä pari jonkinlaista kulhoakin esimerkiksi pipareiden tarjoamista varten. Vaaleanpunaisena tietenkin. Vaaleanpunaiset astiat kiinnostaisivat senkin vuoksi, että hankin viime keväänä joitakin vaaleanpunaisia pääsiäiskoristeita: pääsiäistä meidän taloudessa ei ole aiempina vuosina oikein mitenkään laitettu, mutta ikä alkaa ilmeisesti tehdä temppujaan tässä(kin) asiassa. 

Astiakaappi kaipaisi myös uusia ruokalautasia. Meillä on Kermansaven Oliivi-astiastoa, ruokalautaset valkoisina ja keittokulhot vihreinä. Ne ovat olleet jokapäiväisessä käytössä nyt viitisen vuotta, ja odottelen, milloin pari lautasta ottaa ja halkeaa: niissä alkaa näkyä merkkejä siitä.

Ruokalautasten vaihtamisella ei nyt ole varsinainen kiire, odottelen jotain hyvää tarjousta. Olen kuitenkin niin pirun nirso, että oikeanlaisten lautasten löytäminen on vaikeaa. Lautasten pitää olla valkoisia, koska jotenkin makkarakastikkeen syöminen siniseltä lautaselta tuntuu miusta jotekin epäilyttävältä. Lautasissa pitäisi olla "sitä jotakin", mutta ei mitään kukkasia eikä muotoilu saa olla liian massiivista. Ja samaa sarjaa pitää saada keittolautaset, jotka eivät näytä kissankupeilta eivätkä tuo mieleen kouluruokalaa. 

Helpommin sanottu kuin tehty. Tähän mennessä silmää ovat eniten miellyttäneet valkoiset Teema -lautaset. 

Valkoisen Teeman kanssa olisi sitten helppo yhdistellä mitä tahansa. Tarjoiluastioilla ja serveteillä saisi aina erilaisen kattauksen aikaan. Mitään juhlaruoka-astiastoa meillä ei erikseen tarvita, eikä sellaiselle oikein olisi tilaakaan: tavoitteena siis on, että "paremman" kattauksen saisi aikaan ihan arkikäytössä olevilla lautasillakin.

Sekä äidillä että toisella siskollani on punaisia Taika-astioita, ja ovathan ne kauniita. Itseäni on aina miellyttänyt sininen Taika: se on värivaihtoehdoista eniten satumaisin ja jotenkin Kalevala -henkinen. Lisäksi se tuo miulle mieleen lapsuudenkodissa olleet Kalevala-aiheiset vuosilautaset ja sinikultaisen teeastiaston, jota käytettiin todella harvoin, mutta joka oli miun mielestä mielettömän hieno. 

Kuva täältä
 Teema - ja Taika -astiat olisivat helposti yhdisteltävissä keskenään, siitä plussaa. Miinusta sitten taas hinnasta ja ehkä myös käytettävyydestä: miusta tuo sininen Taika kuuluisi ehdottomasti vain talvikuukausiin, jouluun, itsenäisyyspäivään ja niin edelleen. Kesäkuukausina pitäisi (tai saisi?) käyttää jotain muuta.

Kuva täältä
Hm, hankalia nämä astia-asiat. Eikä tässä pidäkään hätiköidä, erityisesti ruoka-astiastossa kyse voi olla isoista rahoista: KoKon valkoinen ruokalautanen maksaa 16 euroa kappaleelta, ja Taika -sarjan 0,3 litran kulho noin 20 euroa. Hyi. Mieli tekisi jatkossakin sijoittaa laatuun ja astioihin, jotka kestävät käyttöä ja pesua vuodesta toiseen. Toisaalta 16 euron hintainen lautanen särkyy tiskipöydältä tipahtaessaan ihan yhtä herkästi kuin Ikeasta ostettu halpa peruslautanen.

Miltäs teillä muilla syödään? Iittalan lautasilta, mummon perintökulhoilta, kirppiskipoilta vai suoraan pitsalaatikosta? Ja kannattaako lautasesta maksaa lähemmäs 20 euroa, vai lähteä vain sinne Ikeaan tai Tarjoustaloon?

9 kommenttia:

 1. Vaaleanpunainen ja ruskea on yllättävän ihana väriyhdistelmä astioissakin!

  Suosikkini on silti tuo Taika.. niitä saisi olla kotona kaappillinen <3

  VastaaPoista
 2. miulla on ruoka-astiana teeman valkoiset (ruoka &kulho myös keltasena) syvät, matalat, kulhot & leipälautaset ja ne on tosiaan käytössä niin arkena kuin juhlanakin ja hyvin pärjää:) keltasta tuskin oisin ite valinnut väriksi, mut kaikki on äitin miulle pikkuhiljaa keräämiä.

  voin kyl samastua tähän siun mietintään kun mie vastikään pohdin hienomman kahviastiaston hankintaa ja voi mikä prosessi se olikaan :D vihdoin viimein löyty kiva jota kehtaa katsella ikuisuuden ja täydentyy sitten aina lisää kun ostaa raaskii;)

  VastaaPoista
 3. No.. kinkkinen juttu. Mä haluaisin, todella paljon, heittää koko astiakaapin sisällön roskiin ja ostaa pelkkää Iittalaa, laatua, kaunista. KALLISTA!

  Meillä on 09 ostetut kaikki lautaset, ihan perus valkoista jne., Vapaa Valinnasta (kato ei ollu Ikeaa Treellä vielä sillo :D) Sieltä täältä saattaa puuttua pieni pala reunasta. Sit on jotain kuppeja jota on saatu lahjaksi ja semmosta. Olis niin ihanaa, jos olisi yhtenäinen koko astiasto.

  Mutta, se hinta. Mä en tiedä olisko musta siihen, siis maksaa jostain sellasesta joka tosiaan hajoaa yhtä helposti kun se Ikean lautanen, niin monta sataa. Ja joo, kyllä koko astiastosta taitaa joutua pulittaan monta sataa... Tuntuu vielä aika kaukaiselta.

  Tää on ehkä yksi ainoa asia, jossa oon osannut miettiä järjellä, enkä sillä että haluan jotain :D

  VastaaPoista
 4. Kati, Taika on kyllä kaunis astiasto. Pitää nyt vielä pohtia tätä, mutta voihan se olla, että viimeistään jouluna annan periksi ja hankin ainakin muutaman kipon...

  Amma, meilläkin tosiaan Oliivin keittolautaset/pastakulhot on vaaleanvihreitä. Tämänkin valinnan takana taitaa olla äiti, joka miulle joskus aikoinaan ekat astiani osti. :D

  Minna, miekin olen suorastaan vaikuttunut siitä, kuinka kypsästi ja harkitsevasti olen suhtautunut tähän astiaasiaan, enkä ole vain rynnännyt kauppaan ostamaan sitä ekaa kivaa. :D Pitää nyt vielä miettiä, mutta ehkä kallistun kuitenkin johonkin "laatuastiastoon": samalla laillahan ne särkyvät kuin Ikeankin astiat, mutta säilyvät siihen asti (toivottavasti) siistimmän näköisinä esim. reunoista.

  VastaaPoista
 5. Puhuiko joku astioista?

  Mä olen varsinainen astifriikki! Ja värit näkyy astioissakin. Meillä on mm. ruokalautasina Iittalan origoa oranssina (eli se alkuperäisin), kahviastiastona Iittalan ja Marimekon Primaveraa, syvinä lautasina Iittalan tummansinistä Teemaa... Ja xs-kokoisia Koko-kulhoja kirkkaissa väreissä. Täytyykin tehdä aiheesta postaus joku kerta!

  Nuo vaaleanpunaiset Kokot on niin herkullisia! Niitä oli Stockalla yhdessä minunvihreiden uutuuksien kanssa ja teki mieli vaihtaa astiastojen väriä... No ei sentään. Todellisuudessa kannattaa valita tarkkaan, mitä jaksaa jatsella vuosienkin päästä. Aloin kerätä noita astioita joskus lukiossa. Joku kaverini keräsi jo 12-vuotiaasta eikä täysi-ikäisenä oikein enää pitänyt keräämästään.

  Tykkään siitä, että vaikka astiat eivät ole kaikki samaa sarjaa, ne ovat samantyylisiä ja niitä voi yhdistellä toisiinsa melko vapaasti. Ja musta nuo säilyy kyllä tosi hyvin, eikä ole vielä edes yhtään (kopkop) menny rikki.

  Oho, tulipas tekstiä. No, mähän sanoin, että olen astiahullu.

  VastaaPoista
 6. Meillä astioina on Arabian 24h:ta ruskeana ja valkoisena. Värillisten astioiden valmistus on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa päätetty lopettaa ja se kyllä hieman harmittaa, ettei voi täydentää astiastoa osien rikkoutuessa. Onneksi sentään valkoista on vielä saatavilla.

  Keräilin astiat ylppäri- ym. lahjoiksi ja aika hyvän määrän niitä sainkin kokoon. Olen ollut todella tyytyväinen, koska tykkään 24h:n pehmeistä ja ajattomista muodoista. Se on kiva, että niitä voi helposti yhdistellä vähän värikkäämpiinkin astioihin. Esim. tuo Taika-sarja on kyllä kaunis ja samoin onkohan se nyt Arabian Runo on ihan älyttömän kaunis (ja myös kallis!! Ehkä sitä voisi ostella joskus harvoin jonkun, kun raaskii..) Luulen, että laatuun panostaminen kannattaa, mutta en sitten tiedä onko järkeä maksaa maltaita yhdestä kupista..

  P.S. Nuo limemuffinit sai veden herahtamaan kielelle..

  VastaaPoista
 7. Karkkis, meilläkin on ollut Primaveraa (vaaleanlilaa), mutta kierrätin ne eteenpäin äidille kun tarvittiin isompi kahviastiasto, eikä lilaa silloin enää myyty. Nyt sitä sitten oli taas kaupoissa. :P Ja tuo samantyylisyys olisi kyllä astioissa plussaa, niin niitä olisi parempi yhdistellä. Hm, pitääkö miun nyt ottaa tarjoilukippo mukaan ja lähteä kiertämään astiakauppoja? :D

  Minttu, Runo on kyllä sekä kallista että kaunista. Tuo 24h voisi miellyttää miunkin silmää, ja se saattaisi sopia meidän kahviastiaston kanssa... Pitääkin pistää harkintaan!

  VastaaPoista
 8. Mäkin ihastelin eilen Prismassa tuota vaaleanpunaista Kokoa. Myös mintunvihreä oli aika herttainen.

  Meillä on arkiastiastona Pentikin Vanilja. Sitä on ollut mulla pienen ikuisuuden - ensimmäiset osat taisin saada rippilahjaksi eli neljätoista vuotta sitten (kääk). Tykkään Vaniljasta edelleen, mutta olen kaivannut rinnalle täysvalkoista yksinkertaisempaa astiastoa. Nyt kerään meille Villeroyn New Wavea "parempaan" käyttöön ja valkoista Teemaa arkeen Vaniljan rinnalle.

  Hitaasti kokoelma karttuu, mutta yritän hyödyntää alennusmyyntejä tehokkaasti. Noiden lisäksi meillä on kaapissa myös Ikeasta ja perusmarketeista ostettuja edullisia, mutta ylläoleviin sarjoihin ulkonäön puolesta sopivia astioita.

  VastaaPoista
 9. Kähmäräpälä, mie esittelin tänään miehelle kaupassa valkoista Teemaa, ja hän tykkäsi. Jes, puoli voittoa! :D Tuo New Wave on kyllä upea astiasto, yhdellä ystävällä on sitä, ja ihan perus makkarakastikekin näyttää sellaisilla astioilla tarjottuna ihan gourmet-ruoalta!

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!