maanantai 6. helmikuuta 2012

Helppo leipä

Tämän loistavan ohjeen nappasin Sentinvenyttäjät -blogista. Tämän leivän leipomisesta pitää tehdä päätös jo leivontaa edeltävnä iltana, mutta taikina valmistuu helposti ja sopii kiireisellekin: ainekset sekoitetaan illalla, taikinasta painellaan ilmat pois aamulla ja iltapäivällä, vaikka töiden jälkeen, leipä on valmis kipattavaksi uuniin.

Ja tämä onnistui miultakin erinomaisesti, vaikka leivät ja sämpylät ovat yleensä miulle todella vaikeita.



HELPPO LEIPÄ 
8dl hiivaleipäjauhoja TAI 4dl hiivaleipää, 2dl ruista ja 2dl jotain muuta
vähän suolaa
ripaus kuivahiivaa
4dl kädenlämpöistä vettä

Pyöräytä ainekset kulhossa taikinaksi. Älä vaivaa. Jätä nousemaan liinan alle yöksi. 

Kaada taikina aamulla jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Taittele taikinan reunat keskelle (yläreuna, alareuna ja sivut) ja nosta jauhotetun leivinliinan päälle takaisin kulhoon kohoamaan. 

Anna kohota liinan alla ainakin pari tuntia, mutta ei haittaa, jos menee pitempäänkin, vaikka iltapäivään. 

Nosta kylmään uuniin uunipata tai vuoka ja lämmitä uuni 225 asteeseen. 
Kun uuni on lämmennyt, kippaa taikina ja pataan ja laita kansi päälle.

Paista 30-35 minuuttia, ota sitten kansi pois ja paista vielä noin vartti.



2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä tos helpolta! Multa vaan puuttuu kunnollinen uunipata...

    Yhdessä vaiheessa tein tosi paljon leipää, mutta nyt on kyllästymisvaihe päällä. Tällaista voisi kokeilla, jos saisi jostain sen padan.

    VastaaPoista
  2. Ei miullakaan ollut pataa. :D Käytin uuninkestävää kulhoa, ja pistin kanneksi toisen kulhon.

    Kunnon uunipata pitäisi kyllä hankkia.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!