tiistai 21. helmikuuta 2012

Karjalan kauraleipä

 Viimeksi mammaa tavatessani sain maistaa todella hyvää kauraleipää. Kotiin lähtiessäni sain mukaan reseptin ja pussillisen "oman pellon viljasta tehtyjä kaurahiutaleita", kuten mamma aina muistaa mainita. Siitä samaisen pellon vehnästä tehtyjä jauhoja miulla jo olikin.

Ja mie onnistuin! Miun leivästä tuli yhtä hyvää kuin mamman omasta, muistutti miua kaupan parhaista kauraleivistä. Aikaa tämän tekemiseen kaikkine nostatuksineen menee kolmisen tuntia, mutta käsiään ei tarvitse sotkea missään vaiheessa: sekoittamiset yms. tehdään lastalla.



KARJALAN KAURALEIPÄ
 3 dl lämmintä vettä
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl suolaa

2 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa (tai vajaa pussillinen kuivahiivaa)
8-9 dl vehnäjauhoja


Sekoita keskenään 3 dl lämmintä vettä, 1 dl kaurahiutaleita ja suola. Anna turvota tunti. 

Liota hiiva kahteen desiin lämmintä vettä (tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Tällöin vedenkin pitää olla lämpimämpää!). Yhdistä kaurahiutaleseokseen. Lisää jauhot parissa erässä ja sekoita puukauhalla tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja nostata noin tunti. 

Lämmitä uuni 200-asteeseen. Kippaa taikina möykyksi leivinpaperoidulle uunipellille ja  muotoile lastalla. Paista noin tunti. 


6 kommenttia:

  1. itse tehty leipä on niiiin hyvää, ihan eri kun kaupan leivät! nam nam! tuo vaikuttaisi suht iisiltä, pitää joku viikonloppu tehdä :)

    sulta tulee aina mahtavat reseptit!

    VastaaPoista
  2. Ah, taikasanat olivat: kaikki sekoittaminen tehdään lastalla. Tätä täytyy kokeilla!

    Yleiskoneettomana leivän tekeminen on aina asteen haastavampaa, sillä minä en koe taikinanvaivaanmista mitenkään terapeuttisena. Tosin käytän kyllä sähkövatkaimen takinakoukkuja, mutta usein ihan lopuksi pitää vielä vähän vaivata käsin.

    VastaaPoista
  3. Minna, oi kiitos! Siun kommentista tuli tosi hyvä mieli. :)

    Karkkis, miullakaan ei ole yleiskonetta, ja kaipaan sitä kyllä aina välillä.. Ei miulla kyllä olisi tilaakaan sen säilyttämiseen. :P

    VastaaPoista
  4. Asuitko sie jossain E-Karjalassa päin vai oonko mie ihan omasta päästä sen keksiny? :) Miun tekis mieli Joutsenolaista rieskaa, mutta eihän sitä täältä mistään saa, pöh...

    Tää kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta, mutta mie oon maailman laiskin leivänleipoja.. :p

    VastaaPoista
  5. Ankva, ihan oikein olet päätellyt. ;) Kotikaupungista löytyy tosiaan kesäisin hiekkalinna ja ympäri vuoden vetyjä.

    Siun pitää ulkoistaa leipomiset miehelle! Näin me ollaan toimittu pullan ja sämpylöiden kanssa.

    VastaaPoista
  6. Haha, miun on vaikee kuvitella Perttiä leipomassa :D Mut eiköhän sekin onnistuis, jos vähän treenais :)

    Niin mie vähän ajattelinkin tosta siun kotikunnasta :) Ittehän oon siitä entisestä pienestä naapurikunnasta kotosin, joka muutama vuosi sitten liitettiin siun kotikuntaan :p

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!