keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Kai nyt on jo kevät?


Viime viikon keväinen herkkujälkiruoka

Täällä on saatu viime aikoina nauttia ihanan aurinkoisista ilmoista. Työni ehdottomia plussia on, että siihen kuuluu vähintään tunti ulkoilua joka päivä, (lähes) säässä kuin säässä. Ja miten kiva onkaan ajella töihin, kun ei tarvitse käyttää pitkiä valoja! Ja kotiin tullessakin on vielä valoisaa! Iltalenkilläkin on keväinen olo, kun ilmassa on jo hiukan mullan ja sulavan lumen tuoksua (tosin iltalenkillä kannattaa yleensä tuoksumaailmasta nauttimisen sijaan keskittyä tiukasti pystyssäpysymiseen).

Viherpeukaloakin kutittaa. Olemassaolevilta viherkasveilta (joita on vähän, ja jokaisen talven jälkeen aina vielä vähemmän) pitäisi vaihtaa mullat, ja mieli tekisi ostaa joitain uusiakin. Mitäs kaikkia kivannäköisiä, helppohoitoisia, melko hämärässä huoneessa viihtyviä sisäkasveja sitä onkaan, olisiko kellään vinkkejä? Kaktus ei sitten ole helppohoitoinen, olen tappanut niitä varmaan jo kymmeniä. Tykkään ilmeisesti liikaa kastelusta.

Viime vuonna meillä oli talviasetelmien ja kesäkukkien välissä etuterassin ruukuissa perunanarsisseja. Niitä täytyy saada tänäkin vuonna, aivan ihania! Kukat kestivät pitkään ja tuoksu oli huumaava, ja parasta oli, että kukkimisen jälkeen kasvin pystyi istuttamaan ruukusta takapihan kukkapenkkiin - se on sitten kokonaan toinen tarina, että nouseeko mullasta nyt keväällä mitään.

Kuva täältä

Kuva täältä

Katselin tuossa jo kaihoisasti viime keväänä ja kesänä otettuja kuvia takapihalta. Lumet saisivat jo sulaa, että pääsisi taas ihastelemaan kaikkea kasvavaa (pääsääntöisesti rikkaruohoja) ja kitkemään kukkapenkkejä. Muutettiin tähän toissakesänä, ja samalla myllättiin pieni piha ihan uuteen uskoon: pensasaitoja leikattiin, levinneet kasvit hävitettiin ja kukkapenkit pistettiin uuteen uskoon. Viime kesä meni pihalta aikalailla toipuessa, mutta jospa tänä vuonna siellä vihertäisi edes suht oikeissa paikoissa; näin toivoo aloitteleva puutarhuri, jolla on innokas mieli, mutta peukalo keskellä kämmentä.

4 kommenttia:

 1. Meillä ei valitettavasti ole omaa pihaa vielä, mutta partsin koristeeksi olen tässä viime päivinä unelmoinut saavani jotakin kukkia. Meinaan olla vähän saamaton noiden kukkien suhteen, vaikka niistä kovasti pidänkin. Ehkä noita narsisseja voisi kokeilla! Yrttejä olen myös ajatellut laittavani, mutta saapa nähdä..Meillä on huonekasveina esim. traakkipuu ja palmuvehka, jotka on kumpikin tunnettu helppohoitoisuudestaan. Tosin niissäkin voi kai mennä vikaan juuri kastelemalla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kasvatin viime vuonna yrttejä siemenestä ja ostin myös kaupasta sellaisen perusruukkuyrtin, jonka istutin uuteen multaan, hyvin jäi henkiin. Meillä on viikon reissu toukokuussa eikä ketään mahdollista kastelijaa, joten en varmaan tänä vuonna kasvata mitään siemenestä asti, kuolisi kuitenkin. :/

   Tuollainen palmuvehka voisikin olla tosi nätti! Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 2. Mulla oli edellisessä kodissa pimeässä nurkassa "zamikulaus"-kasvi (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Zamioculcas_zamiifolia_1.jpg). Viihtyi tosi hyvin, kastelin kerran viikossa ja se oli elinvoimainen vielä seuraavan asukkaan muutettua asuntoon. Kuulemma myös edelleen hengissä eli erittäin sitkeä viherkasvi. Ostin omani aikoinaan marketista noin 30cm korkeana ja vuosien varrella siitä on tullut noin 60 cm korkea. Ravintoliuosta annoin sille muutaman kuukauden välein, kun ei ollut auringonvaloa kovin paljon tarjolla. Toinen todella kestäväksi kasviksi olen löytänyt bambun. Pienestä onnenbambu-kepistä on meillä kasvanut noin 120 cm korkea ja tuuhea bambukasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kasvi kuulosti ihan vieraalta, mutta kuvan nähtyäni tajusin nähneeni noita joskus ihan meidänkin lähimarketissa. Tuotakin voisi kokeilla, ihan nätin näköinen.

   Onnenbambukin miulla on joskus ollut. En muista, mihin se loppujen lopuksi kuoli, vai jouduinko joskus muuttaessa heittämään sen roskiin? Tätäkin voisi kokeilla uudestaan, kiitos vinkeistä!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!