lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kolme ruokalajia /pääsiäinen




 Mie olin haikaillut jo pitempään pitemmän kaavan mukaisesta koti-illallisesta, ja kun pääsiäisvapaat alkoivat, päätimme juhlistaa hyvän ruuan merkeissä pääsiäistä ja miehen saamaa stipendiä.

Menusta tuli loppujen lopuksi tällainen:

  • Lämmin halloumi -salaatti
  • Sweet chili -kanaa, appelsiinikastiketta ja juustoista riisiä
  • Suklaapannacottaa ja stoutia

Pääruuaksi oli siis sweet chili -kanaa, appelsiinikastiketta ja juustoista riisiä. Bongasin netistä joskus keväällä appelsiinikastikkeen ohjeen, ja halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan sitä. Ja kanahan sopii pääsiäisen alustunnelmiin, kun on pääsiäismunat ja -tiput ja -kukot ja -kanat sun muut. (Tähän kohtaan haluan röyhistää rintaani ja kertoa, että mies melkein itki ruokapöydässä ja ihasteli, että aterialla oli parasta kanaa, jota hän on koskaan syönyt missään.)


Mies halusi jälkiruuaksi ehdottomasti jo aiemminkin kokeiltua suklaapannacottaa, ja mikäpä mie olen aviomiestäni kieltämään. Pannacotasta taitaa olla kehittymässä miehen bravuuri, hän teki sen ja onnistui jälleen erinomaisesti. Suklaapannacottan seurana nautittiin hetken mielijohteen seurauksena stoutia (Brooklyn Black Chocolate Stout), ja ne sopivatkin hyvin yhteen.

Alkuruoka tuottikin sitten ongelmia, pitkään ja hartaasti. Mies tahtoi salaattia, mutta mie en keksinyt mitään, mikä olisi ollut uutta ja mielenkiintoista ja sopinut yhteen pääruuan kanssa (tää ruokalajien yhdistely on todellakin taitolaji..). Lopulta päädyin sitten tekemään jo aiemminkin meillä nähtyä lämmintä halloumisalaattia: hyväähän se oli, mutta hiukan jäi harmittamaan, kun olisin halunnut kokeilla jotain uutta.


LÄMMIN HALLOUMI -SALAATTI

halloumi-juustoa
kirsikkatomaatteja
punasipuli
punaista paprikaa
pippuria
valkosipulirouhetta
(ripaus suolaa)
 oliiviöljyä

salaattia 

Pilko juusto ja kasvikset ja levittele ne uunipellille. Ripottele päälle pippuria, valkosipulirouhetta, (ripaus suolaa) ja pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä. 

Paista uunissa 275 -asteessa noin 7-10 min, kunnes kasvikset alkavat paahtua.

Pilko lautasille esim. jäävuorisalaattia ja kippaa päälle uunissa käyneet kasvikset.

 Meillä oli salaatin lisäkkeenä palaset kasvisten kanssa uunissa paahtunutta tortillaa.


SWEET CHILI -KANA

kananfileitä ruokailijoiden määrän ja ruokahalun mukaan
n. 4 rkl sweet chili -kastiketta
aromisuolaa
valkosipulijauhetta
mustapippurirouhetta  
öljyä paistamiseen

Laita kananfileet kuumalle pannulle. Mausta ylöspäin oleva puoli kevyesti aromisuolalla, valkosipulilla ja mustapippurilla. Sivele maustetulle pinnalle sweet chili -kastiketta.

Käännä kanat, kun alapuoli alkaa saada väriä. Mausta ensin kypsennetty puoli pippurilla ja valkosipulilla, ja sivele sillekin chilikastiketta. 

Paista kypsäksi asti.



APPELSIINIKASTIKE

2 dl appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa
1 rkl hunajaa
ripaus valkopippuria
suolaa
2 rkl maissitärkkelystä (+hiukan appelsiinimehua tai vettä)

Yhdistä kaikki muut aineet paisti maissitärkkelys kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. 

Sekoita maissitärkkelys tilkkaan appelsiinimehua ja kaasa kastikkeen sekaan varovasti, koko ajan sekoittaen.

Tarkista maku.



JUUSTOINEN RIISI 

Riisiä riisipaketin ohjeen mukaan kahdelle
ripaus suolaa
1 tl öljyä 
(puoli teelusikallista valkosipulimurskaa) 
n. 50 g voimakkaan makuista juustoa (esim. Valio Mustaleima) 
(loraus kermaa)

Lisää riisin keitinveteen suola, öljy ja valkosipuli.

Pilko tai raasta juusto ja sekoita kypsän riisin sekaan. Halutessasi voit lisätä hiukan kermaa. 



SUKLAAPANNACOTTA
Ohje täällä

2 kommenttia:

  1. Oi että tuli nälkä näitä katsellessa! Kaikki näyttää ja kuulostaa hyviltä. Pitää kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
  2. Täytyy hehkuttaa, että kaikki myös oli hyvää. :D Tällaisista aterioista taitaa tulla meillä tapa, niitä on mukava valmistella - ja syödä!

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!