lauantai 11. elokuuta 2012

Terveisiä Riiasta!

 

Palasimme tosiaan Riiasta alkuviikosta. Vietimme vanhassa, kauniissa kaupungissa kolme yötä, ja reissu oli oikein onnistunut pienistä sairasteluista huolimatta. Sairastelun vuoksi kuvat ovat pysyneet kamerassa ja laukutkin ovat vielä purkamatta, likaiset vaatteet sain sentään heitettyä pesuun (meillä on uusi pesukone ja kuivausrumpu! Ihan omat! Ihanaa.) 

Mutta siis, asiaan, ja reissukuviin.

 Riika oli tosiaan todella kaunis, vanha kaupunki, jossa nähtävää riitti paljon. Vanha kaupunki oli uskomattoman hieno ja rakennuksista oli pidetty hyvää huolta. Koska Riika on perustettu jo 1200-luvulla, liittyi rakennuksiin paljon mielenkiintoisia tarinoita. Olimme lainanneet kirjastosta matkaoppaan mukaan reissulle, ja se oli hyvä juttu: keskusta ja vanha kaupunki olivat sen verran pieniä, että niihin pystyi oikein hyvin tutustumaan kävellen. Ilman matkaopasta olisi monta hauskaa tai mielenkiintoista asiaa jäänyt löytämättä.

Kissatalo. Legendan mukaan talon omistanut rikas kauppias suuttui siitä, ettei häntä huolittu kiltaan, joten hän hankki talonsa katolle kaksi kissapatsasta, jotka pyllistivät kiltataloon päin.Mustapäiden talo, jossa Euroopan kruunupäidenkin kerrotaan aikoinaan juhlineen villisti. Olisimme menneet tutustumaan, mutta talo oli korjaustöiden vuoksi suljettuna.
Mustapäiden talo ja Pyhän Pietarin kirkko
"Kolme veljestä", eli kolme keskiaikaista taloa. Oikealla oleva on Latvian vanhin talo, 1400-luvulta.

Bremenin soittoniekkojen patsas, Bremenin kaupungin lahja Riialle

 Vaikka tutustuimme Riikaan pääsääntöisesti jalan, kävimme ensimmäisenä kokonaisena lomapäivänä myös kiertoajelulla. Vanhan kaupungin kapeilla kujilla eivät bussit saa ajaa, siellä olisi liikkunut pieni katujuna, jolla olisi päässyt opastetulle kierrokselle. Valitsimme kuitenkin bussin ja istuimme tunnin katselemassa Riian keskustaa. Opastuksenkin pystyi valitsemaan suomeksi, ja ajelu oli ehdottomasti hintansa arvoinen: Väinä-joen toisella puolella olisi tuskin tullut jalkaisin lähdettyä käymään, ja ajelulla näimme kauniita puistoja ja muita paikkoja, joihin osasimme käydä itse myöhemmin lähemmin tutustumassa.

Kiertoajelubussit starttasivat Kiväärimiesten muistomerkiltä, ihan Mustapäiden talon kupeesta
Väinä-joen ylitystä... Oli leveä joki!
Zeppeliini-hallit, "Stalinin hammas" (Latvian tiedeakatemia) ja rautatiesilta

Paikkojen katselun lisäksi Riiassa olisi voinut viettää runsaasti aikaa shoppaillen. Mekin kiersimme keskustassa olevan Stockmannin (upea herkkuosasto), rautatieaseman yhteydessä olevan Origo -ostoskeskuksen (todella paljon vaatekauppoja ja mm. urheiluvälineliikkeitä ja ravintoloita) ja melkein hotellimme kulmalla sijaitsevan Galerija Centrs -ostoskeskuksen (paljon lisää vaatteita). Alennusmyynnit olivat nyt vauhdissa, joten hyviä löytöjä olisi tehnyt. Jonkin verran vaatekauppoja oli myös vanhassa kaupungissa, mutta enemmän siellä oli matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja erityisesti ravintoloita.
Rautatieasema ja origo-ostoskeskus
Stockmann
Galerija Centrs
Vanhan kaupungin ravintoloita terasseineen

Kaupunki oli todella siisti ja vihreä. Iso osa Riian pinta-alasta on erilaisia puistoja ja virkistysalueita, ja keskustan alueelta löytyi useampi puisto. Erityisesti Oopperan puisto oli tutustumisen arvoinen kanaaleineen, vanhoine puineen ja istutuksineen.

 
 
 
Vapaudenpatsas

Hotellimme oli aivan loistava valinta, se sijaitsi aivan vanhan kaupungin kupeessa, ja melkein tien toisella puolella olivatkin sitten Stockmann ja Origo-ostoskeskus. Huone oli oikein siisti, aamupalakin ok ja huoneessa oli vielä ammekin! Mikäs sen ihanampaa kuin hiukan kipeänä lillua iltaisin ammeessa...


Kuljimme lentoaseman ja keskustan välit bussilla, ja se oli todella helppoa. Linjan 22 bussi lähti melkein heti lentoaseman ovelta, eikä pysäkin sijainnista voinut erehtyä, niin hyvin se oli merkitty. Lippu keskustaan maksoi yhdentä 0,70 latia eli n. 1,40 euroa. (Se lippu kannattaa muuten pistää takin taskuun tai muuten helposti saataville, ainakin meidän reissulla tarkastaja nousi kyytiin kumpaankin suuntaan mentäessä.) Matka kesti n. puoli tuntia. Taksillakin olisi päässyt, sen hinnaksi olisi tullut noin 10 latia.

"Stalinin hammas", "Ylisuuri hääkakku" eli neuvostoaikaan rakennettu Latvian tiedeakatemia. Torniin olisi päässyt katselemaan maisemia.
Vanhat zeppeliini-hallit, jotka nykyään toimivat kauppahalleina
Kukkien myyntiä kauppahallien pihassa. Lisäksi löytyi hedelmien, korujen ja vaatteiden myyjiä.

Riiassa lomailua pidetään yleisesti todella edullisena, joten meiltä on jo monesti ehditty kysyä, että minkä hintaista siellä oli. Noh, ei mitään älyttömän halpaa. Ruoka ravintoloissa oli jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa, mutta ruoka ja alkoholi ruokakaupoissa olivat yleensä todella edullisia. Vaatekaupoissa yms. hinnat olivat melkein Suomen hinnoissa, mutta tietysti alennusmyyntien aikaan olisi tehnyt löytöjä.


 Ruoka oli oikein hyvää, tosin häpeäksi täytyy myöntää, että miun sairastelusta johtuen ei yhtenäkään iltana käyty syömässä mitään "oikeaa latvialaista", vaan suosittiin kevyemmän ruuan paikkoja. Ravintoloita olikin moneen lähtöön ja monessa oli terassi, joten ateriansa saattoi nauttia ulkona katsellen kauniita taloja ja ohikulkevia ihmisiä. Mies kehui paikallista olutta ja myös paikallista, vanhaa yrttilikööriä, "mustaa balsamia". Latvialainen Laima-suklaa oli hyvää, samoin paikalliset leivonnaiset joita käytiin ostamassa lähikaupastamme.

Noh, tämä ei ollut paikallinen leivonnainen, tämä oli ihana cappuccino -kakku

Ja sitten ne pakolliset loppupohdinnat: menisimmekö uudestaan?

Mikä ettei! Riikaan lensi ainoastaan tunnin eikä keskustan ja lentokentän välillä liikkuminen ollut vaikeaa. Vanha kaupunki oli kävelemiseen juuri sopivan kokoinen, ja meiltä jäi ihan liian monta mielenkiintoisen näköistä ravintolaa kokeilematta. Ehkä lähdemme joskus Riikaan pikaiselle viikonloppulomalle?

7 kommenttia:

 1. Tuttuja maisemia! Kun alettiin seurustella miehen kanssa, käytiin molemmat sinä kesänä Riiassa, mutta erikseen vielä. Minä menin ensin ja annoin miehelle arvoituksia, jotka piti etsiä. Yksi oli juuri tuo kolme veljestä ja toinen oli mustapäiden talo.

  Erittäin kaunis kaupunki ja sinne voisi mennä toistekin joskus. Edellisestä reissusta kun on jo aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska idea, siehän järjestit miehelle ihan pakollista kaupunkiin tutustumista. :D

   Poista
 2. Kiitos matkakertomuksesta, tekee mieli itsekin lähteä :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä. :) Suosittelen kyllä Riikaa, kiva paikka!

   Poista
 3. Oi, miekin haluan jonnekkin reissuun! Riika vaikuttaa ihanalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla puolestaan on nyt tunne, että jos reissut olisi hetkeksi tässä. :D Tai noh, parin viikon päästä sitten taas...

   Poista
 4. Ihania kuvia! :)

  Mua huvittaa edelleenkin se, kuinka itse muutama vuosi takaperin etsin pyllistävää kissaa. Monena päivänä alueella kävellessä katselin talojen katoille, mutta en nähnyt sitä. Lopulta viimeisenä päivänä hoksasin, missä se oli. :D

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!