torstai 6. joulukuuta 2012

St Peterline ja Itämeren helmetOlimme siis viime viikonlopun aikaan St Peterlinen Itämeren helmet -risteilyllä. Mukana olivat mies, äitini ja molemmat siskot sekä toisen heistä avomies. Jossain kohtaa naureskeltiinkin, että jos paatti päättää upota, niin sukumme tämä haara katkeaa kerralla.

Risteilyn teki erikoiseksi se, että se kesti aika pitkään (neljä yötä) ja sen aikana pääsi näkemään kolme kaupunkia: Tukholman, Tallinnan ja erikoisuutena Pietarin. Pietarin risteilyt ovat viisumivapaita, joten tämä oli oikein kätevä tapa nähdä hiukan tuotakin kaupunkia.


Laivanamme oli Prinsessa Anastasia, kuulemma jokin entinen Viking Linen laiva. Laiva ei ollut mitenkään uusi, mutta se oli äärettömän siisti: siistimpi, kuin yksikään Vikingin tai Siljan laiva (ja uskokaa pois, meidän reissuporukasta löytyy kokemusta risteilyistä). Laiva oli aikataulussa joka paikassa ja palvelu pelasi, baareissa ja ravintoloissa ei tarvinnut odotella. Tosin palvelu pelasi ainoastaan venäjäksi tai englanniksi: ruokalistat ja kuulutukset olivat ainoastaan näillä kielillä, tosin infosta saattoi saada suomen ja ruotsin kielisiä infolappuja, mutta me pärjäsimme hyvin ilman. Laivalla varmaan 80 prosenttia matkustajista oli venäläisiä, meidän lisäksemme oli varmaan kaksi suomalaista seuruetta ja muutama ruotsalainen.

Laivaan ei saa viedä omia alkoholijuomia, joten matkatavarat läpivalaistiin Helsingissä ja ilmeisesti ne olisi kuulunut läpivalaista aina laivaan tullessa. Viinaksia ei kuitenkaan kaadettu pois vaan ne sai jättää säilytykseen, josta ne ihan näppärästi sai kotisatamaan tullessa.


Tukholma oli jo tuttu kaupunki, joten siellä parhaaksi anniksi jäivät vanhassa kaupungissa olleet joulumarkkinat ja ylipäätään kauppojen ja tavaratalojen jouluosastoisen katselu. Ihastelimme myös useita upeita näyteikkunoita Drottningsgatanilla. Joulumarkkinat olivat aika pienet, tarjolla oli erityisesti herkkuja, kynttilöitä ja arpoja.


Tallinnakin oli tuttu, sielläkin suuntasimme ensimmäiseksi joulumarkkinoille vanhaan kaupunkiin. Markkinat olivat isommat kuin Tukholmassa ja ainakin lauantaina päivällä esiintymislavalla soitettiin koko ajan joululauluja. Tarjolla oli kuumaa glögiä, erilaisia jouluherkkuja ja erityisen paljon lapasia, pipoja ja muuta neulottua. Hiukan yllätykseksi neulomusten hinnat olivat edullisempia kuin myöhemmin muualla kaupungissa. Olisin halunnus ostaa pupukorvaisen hatun, mutta mies kielsi. :D Noh, jos alkaa lapsettaa, niin ensi viikonloppuna olisi taas mahdollisuus lähteä Tallinnaan.

Kävelimme jonkin aikaa ympäri vanhaa kaupunkia ja suuntasimme sitten ilmaisbussilla Rocca al Mareen syömään ja ostoksille. Olin kauhean onnellinen kun Housesta löytyi taloutemme (ainakin tällä hetkellä huomattavasti) hoikemmalle jäsenelle istuvia vaatteita!

 

Pietarista on vähän enemmän asiaa, joten kirjoittelen siitä oman postauksen. :)

Kaikenkaikkiaan reissu oli oikein onnistunut ja kaikki toimi hyvin. Tuollainen "kiertoristeily" ainakin Itämerellä oli varmaankin once in a lifetime -kokemus, mutta voisin matkustaa St Peterlinella toistekin. Ja varmasti kaikissa noissa vierailluissa kaupungeissa tulee käytyä uudelleenkin.

+ Todella siisti laiva
+ Hyvät kuulutukset 
+ Nopea palvelu: reilusti henkilökuntaa 
+ Henkilökunnan hyvä englanninkielen taito 
+ Baareissa ja ravintoloissa suht edullinen hintataso 
ulos ilmoitettuun maihinnousuaikaan 
+ Laiva ajoissa joka paikassa 
+ Taxfreen alkoholivalikoima
+ Buffetissa erikseen tilattavat alkoholijuomat edullisia
+/- Laivassa poistumiset: maihinnousun alkaessa esim. klo 8, päästettiin ulos ensin ensimmäisen luokan (sviitit yms.) matkustajat ja sitten lapsiperheet ja laivayhtiön retkille lähtijät. Hyvää ja selkeää palvelua, mutta välillä hiukan inhotti, kun itsellä ei ollut mahdollisuutta päästä laivasta

- Laivan ravintolatarjonta. Buffetravintolasta myöhemmin, mutta mainostettu sushibaari oli kaksi graavilohirullaa kelmun alla loisteputken valossa, ala carte -ravintolan lista vaikutti tarjontaansa nähden ylihintaiselta (syy, joksi emme käyneet siellä syömässä) ja muu ruokatarjonta oli ylihinnoiteltua pitsaa ja esimerkiksi lämmitettyjä valmisjauhelihapihvejä. Söimmekin siis maissa. 
- Laivan iltashow ja muu ohjelmatarjonta
- Laivan taxfree-kaupan makeistarjonta: muuten hyvä, mutta ei mitään venäläistä
-/+ Laivan buffetravintola oli erilainen kokemus. Pääruuat eivät eronneet kouluruuasta oikein millään lailla, mutta alkuruokavalikoima oli reilu ja hiukan erilainen kuin esim. ruotsinlaivoilla: erilaisia salaatteja oli paljon. Jälkiruokapöytä oli erinomainen, rommurusinamousse ja erilaiset kakut olivat erinomaisia. 

4 kommenttia:

 1. Kivaa oli ja kiitos vielä matkaseurasta.Ruoka oli hyvää ja matkaseura vallan mainiota.

  VastaaPoista
 2. Oliko risteilyllä sun mielestä riittävästi aikaa kaupungeissa kiertelyyn? Me ei olla koskaan käyty Päivä Tukholmassa -risteilylläkään, joten ei ole mitään tietoa, kuinka paljon yhdessä päivässä on todellisuudessa aikaa olla kohteessa. Kiinnostaisi kyllä kovasti juuri tällainen risteily, jolla te olitte. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholmassa ja Tallinnassa aika riitti hienosti, kun molemmissa kaupungeissa oli käynyt aiemmin: ei siis ollut paineita nähdä visiitin aikana "kaikkea". Pietarissa vaikka pari tuntia lisäaikaa ei olisi ollut pahitteeksi, nyt emme ehtineet sisälle yhteenkään kirkkoon tai museoon koska halusimme käydä myös syömässä.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!