perjantai 11. tammikuuta 2013

Kuvia vauvasta vaiko ei?

Muokkailin eilen vähän blogin ulkoasua. Laitoin banneriksi kuvakollaasin, että heti ensisilmäyksellä selviäisi, mistä tämä blogi on tehty: näpertelystä, sisustamisesta, leipomisesta & ruuanlaitosta, vauvahömpästä ja (toivottavasti vielä joskus) matkustamisesta. Lisäsin kuvanikin tuonne sivupalkkiin, tosin odottelen nyt, että joskus sattuisin löytämään kamerastamme sopivamman kuvan. Ihan selkeää kasvokuvaa en tuohon halua, vaikka välillä täällä naamaani esittelenkin.
 
Tässä ennen: Ja tässä jälkeen:


Ei tää ulkoasu kyllä vieläkään ole täydellinen, mutta antaa asian nyt hautua. "Asiaa pitää vielä lämmitellä", kuten pappani olisi sanonut. (Näin muuten viime yönä unta kesällä kuolleesta papastani. Voi luoja miten tuli ikävä.)

Viime päivinä olen myös hiukan miettinyt ipanan roolia blogissa sen jälkeen, kun hän saapuu ulkomaailmaan. Ensimmäiset kasvokuvathan hänestä onkin jo esitelty täällä ja täällä.

Tän blogin tarkoitus on kuvata kuvin ja sanoin miun elämää ja tekemisiä, mutta en ole ylenmäärin innostunut esittelemään edes omia kasvojani. Miestäni taitaa tässä blogissa nähdä enemmän kuin miua, erityisesti reissukuvissa - se johtuu siitä, että vaikka molemmat kuvaamme reissuilla (ja täällä blogissakin olen ilman erimainintaa käyttänyt myös joitain mieheni ottamia kuvia), valikoituu tänne yleensä miun räpsimiä kuvia. Miehelle tämä on ok, ja hän on sanonut voivansa esiintyä täällä vaikka etunimelläänkin, mutta toistaiseksi olen selvinnyt eteenpäin puhumalla vain miehestä.

Joissain kuvissa saattaa vilahdella kavereitani tai perheenjäseniäni, mutta yritän välttää sitä, ja kuvia tänne laittaessa pidän kiinni siitä, etteivät he olisi kuvissa tunnistettavissa (eräs perheenjäseneni on tosin sanonut, että hänen kuviaan saa julkaista - tosin ilmeisesti rajansa kaikella?). Tämän vuoksi joskus saattaa vaikuttaa siltä, ettei miulla ole seuraelämää ollenkaan, mutta miusta tähän blogiin eivät kuulu juhla-, kahvittelu- tai illanviettokuvat muuta kuin ehkä kutsujen ja tarjoomusten muodossa. 

Tulenko kertomaan tulokkaan nimeä blogissa? Sen kun tietäisi. Olen päättänyt kehitellä hänelle jonkinlaisen bloginimen täällä käytettäväksi, mutta toisaalta haluaisin ehkä vilauttaa pikkuisen oikeankin nimen "oikean maailman" tuttuja ja pitkään blogiani lukeneita varten - varsinkin, kun lähiaikoina on varmaankin tulossa kunnon vuodatus vauvojen nimien keksimisen vaikeudesta....

Ja tuleeko tänne tulokkaasta kuvia? Mieheni sanoi luottavansa siihen, että osaan rajata lapsemme kuvien julkaisun sopiviin määriin ja sopivanlaisiin kuviin: olemme kuitenkin molemmat kovin tietoisia siitä, että sitä, mitä laitat nettiin, ei koskaan saa sieltä kokonaan pois. Ja, kuten mieheni aina muistuttaa, "jos tarpeeksi kauan selaat, löydät vaikka kuvan äidistäsi alasti". Niinpä. Oikeasti haluaisin silloin tällöin laittaa lapsestamme kuvia, jotka liittyvät yhdessä tehtyihin juttuihin tai kuvaavat hänen kasvuaan: sellaisia nättejä, edustavia kuvia, joista voisin vaikka painattaa kuvan kauppakassiin. Yleenmääräistä naaman esittelyä välttelisin. Ja jos teksteistä ei selviä lapsemme oikeaa nimeä eikä sukunimeä, niin mitä suurempaa haittaa asiassa voisi olla? - Niin, tiedän, siinä voi olla.

 Lisäksi on tietysti olemassa eettinen kysymys lapsen oikeudesta päättää siitä, missä määrin häntä ylipäätään saa kuvata ja missä niitä kuvia saa julkaista. Saako vanhempi päättää lapsen kuvaamisesta ja kuvien julkaisusta siihen saakka, että lapsi osaa puhua / ymmärtää suurinpiirtein, mikä on tietokone / ymmärtää, mitä ovat blogi ja internet / osaa kieltää asian / tulee täysi-ikäiseksi?

Tämä asia vaatii siis pohdintaa... Millaisia ajatuksia / suunnitelmia teillä lukijoilla on?

10 kommenttia:

 1. No tässähän sä jo vastaatkin mun edelliseen kommenttiin :D Sorry!

  VastaaPoista
 2. Tuo on kinkkinen juttu, tuo kuvien julkaisu. Itse ajattelin etten julkaise ainakaan kovin usein ja selkeitä kuvia lapsesta/lapsista. Mutta se jää nähtäväksi miten tämä tästä etenee. Nimiä en toistaiseksi aio julkaista ehkä joku etunimen kirjain tms? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä, nähtäväksi jää. :/ Ei ole helppoa. Toivottavasti mies ja te lukijat autatte miuakin rajaamaan, että mikä on sopivaa ja sopiva määrä ja mikä ei.

   Poista
 3. Samoja juttuja olen pohdiskellut. Olen aikoinani päättänyt pitää blogiani anonyymina, jotta voisin kertoa kaikesta, eikä tarvitsisi aina niin tarkkaan miettiä, mitä sanan käänteitä käyttää. Se on tuntunut jotenkin turvallisemmalta. Toisaalta todella usein haluaisin julkaista kuvia, joissa kasvoni näkyvät, mutta linja on kuitenkin suurimmaksi osaksi pidetty. Vaikka kyllähän tutut ihmiset ovat minut blogistani tunnistaneet, jos ovat tarpeeksi lukeneet, eikä se ole haitannut ollenkaan. Ja olen kertonut blogistani suhteellisen avoimesti tutuille.

  Vauvasta olen julkaissut aikalailla samanlaisia kuvia kuin itsestänikin julkaisisin. Kuinka usein haluaisinkaan julkaista niitä ihania suloisia naamakuviakin! Mutta jotenkin tuo kuvien väärinkäyttö hieman pelottaa, vaikka riski aika pieni olisikin. Blogileiman käyttö sekä kuvien pienentäminen tietysti pienentävät riskiä kuvien väärinkäyttölle.

  Ja nimi. Sekin vielä. T:llä on niin nätti nimi, mutta blogissa poitsu tai T.

  Ei sitä oikeaa vastausta varmaankaan tähänkään ole. Jokainen toimii oman katsomuksensa mukaan :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siulla on kyllä hirveän hyvä rajaaminen ollut kuvissa ja muussakin.

   Tuota blogileimaa olen miettinyt, mutta jotenkin senkin opettelu ja käyttö tuntuu hankalalta.

   Ehkä se oma katsomus tästä selkeytyy, jahka vauva syntyy. Ehkä aluksi mieluummin liian tiukkaa rajaamista kuin ei rajaamista ollenkaan...?

   Poista
 4. Niinkuin monet muutkin, niin myös minä olen tätä kuva-asiaa miettinyt. Kun aloitin bloggailun, niin en kertonut pojan nimea vaan käytin jotain "pikku-mörkö" tyyppisiä juttuja, mutta sitten kun niitä lapsia tulikin yksi lisää ja molemmat poikia ja alkaa vielä samalla kirjaimella niin aloin käyttää molempien etunimeä blogissa, ettei mene turhan sekavaksi :D

  Mutta kuvien suhteen ollaan oltu miehen kanssa samalla linjalla, että en julkaise kasvo-kuvia, vain sellaisia mistä ei voi tunnistaa vaikka oma naama ehkä joskus saattaa vilahtaa. Myöskään miehen nimeä en ole halunnut paljastaa :D
  Mutta toisaalta, onko blogi "turvattomampi" paikka julkaista lasten kuvia kuin esim. facebook? Siellä on kansiot täynnä lasten kuvia... myös itselläni..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa pohdintaa siulla, kiitos tästä! :)

   Ja ihan totta, ei facebook ole yhtään sen turvallisempi kuin blogi tai jokin muu paikka netissä: vaikka kuvakansiot kuinka asettaisi näkymään vain kavereille tai tietyille ihmisille, ei se koskaan ole ihan vedenpitävää.

   Itselläni suurin syy, miksi haluaisin edes joskus vilautella lapsen naamaa, on se, että tämä blogi on myös yhteydenpitoväline kauempana asuviin lähisukulaisiin ja kavereihin, jotka eivät ole edes siellä facebookissa. Meidän arjen ja miun omien tekemisten esittelyyn riittäisivät oikein hyvin muutkin kuin kasvokuvat.

   Poista
 5. Mä oon miettinyt tätä samaa juttua aina kun julkaisen kuvia blogissa. Oon valinnut aina sellasia epäselvempiä kuvia, mutta vauvan kanssa en tiedä miten toimisin. Vaikea sanoa. Nimet oon myös pitänyt salassa, ja tuun pitämään kyllä vauvankin nimettömänä. Mulla ei oo fb:ssakaan kuin muutama kuva esikoisesta... sehän on mun profiili, ei hänen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, jälkikasvu voi luoda sitten aikanaan oman profiilinsa naamakirjaan ja jakaa siellä sitten kuvia niin, että äitiparkaa hirvittää. :D

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!