tiistai 29. tammikuuta 2013

Ruissämpylät

Olen useampaan kertaan maininnut täällä blogissakin, että meillä minä hoidan ruuanlaiton ja muffinien yms. leipomisen, mies saa huolehtia pullasta ja sämpylöistä. Miehelle kun on siunaantunut sekä jauhopeukalo, malttia että kyky noudattaa ohjeessa annettuja määriä: kaikki tärkeitä ominaisuuksia, jos aikoo saada jotakin kohoamaan.

Eräänä päivänä päätin kuitenkin, että taloutemme sämpylähuolto ei voi olla ainoastaan miehen varassa. Mitä tapahtuisi, jos mies vaikka teloisi kätensä ja se kipsattaisiin useammaksi viikoksi? Jouduttaisiinko me syömään kaupan sämpylöitä , tai vielä pahempaa, olemaan ilman? Ja toisekseen, miekin tahdon olla sämpyläntuoksuinen vanhempi!

Googlettelin hiukan ja löysin lupaavalta kuulostavan ruissämpylöiden ohjeen Siskokullat-blogista . Mies sai olla konsulttina ja antoi sohvalta käsin (välillä) tukea ja (yleensä) "kehittävää" kritiikkiä miun toiminnasta. Ja hyvän ohjeen ja (innokkaan) konsultoinnin avulla sain aikaiseksi hyviä sämpylöitä, hyvä mie!

Kopioin tuon sämpylöiden ohjeen tähänkin:

RUISSÄMPYLÄT 

5dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1/2 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
3 rkl siirappia
4dl (luomu) ruisjauhoja
1dl (luomu) ruishiutaleita
n. 4 dl (luomu) vehnäjauhoja


Kuumenna neste hiivalla sopivan lämpöiseksi ja lisää nesteen joukkoon öljy, suola ja siirappi.

Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja lisää nesteeseen.

 Lisää ruishiutaleet ja lopuksi vehnäjauhot vähitellen. Taikina jää hiukan löysäksi, mutta irtoaa kuitenkin jo kulhon reunoilta. Anna kohota lämpimässä paikassa.

Jaa kohonnut taikina  16 osaan ja pyörittele sämpylöiksi.

Kohota hetki liinan alla.

Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia koosta riippuen. 

4 kommenttia:

  1. Multa puuttuu kärsivällisyys riivata taikinaa riittävästi , minkä olen huomannut olevan SE tärkein ominaisuus kohoamisen aikaansaamiseksi :) Sen takia ostin leipäkoneen muutama kuukausi sitten, ja kyllä on tullut hyvää leipää ja hyvin kohonnutta! Aluksi pelkäsin, että käyttö jää pariin kertaan, mutta muuntelu mahdollisuudet on niin loputtomat, että vähintään pari kertaa viikossa kone laulaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on leipäkone! Ennen näitä miun sairaslomia sillä tehtiin leipää joka viikko, mutta nyt se on pölyttynyt kaapissa. Pitäisikin ottaa se esiin ja laittaa taas hurisemaan, saisi vaihtelua. :)

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!