maanantai 11. helmikuuta 2013

Itsetehdyt bagelit


Häämatkahotellissamme (herranjumala, yli kolme ja puoli vuotta sitten) oli aina aamiaisella tarjolla uskomattoman herkullisia bagelsämpylöitä.  Leipäpöytä vaihteli muuten ja joka aamu pelkäsin, että mitä jos niitä ei enää olekaan tarjolla. Siitä asti (niin, yli kolme ja puoli vuotta...) suunnittelimme bageleiden leipomista itse. Nyt se sitten toteutui, vaikka ajankohta olisi ehkä ollutkin muodikkaampi laskiaispullien leipomiseen.

Luulin, että näiden teko olisi jotenkin ihmeellisen vaikeaa, mutta jos joku joskus on tehnyt vesirinkeleitä, niin täähän on melkein identtistä. Ja vaikkei olisi tehnytkään, niin bagelien teko tosiaan ole kovinkaan vaikeaa, ainakaan jos löytää hyvän ohjeen. Ja mie löysin, Pastanjauhantaa -blogista. Alunperin se oli löydetty Anne's Food -blogista.

Tämä oli uskomattoman hyvä resepti! Bagelit olivat erinomaisia ja taikina käyttäytyi juuri niin kuin ohjeessa luvattiin. Vaivaamisen hoitaneesta miehestäni tämä oli paras taikina ikinä.

Bagelit kuuluu tietenkin nauttia runsaan tuorejuuston kanssa. Lisäksi me ängimme sämpylän väliin kanaa, paprikaa, suolakurkkuja ja jäävuorisalaattia.


 

BAGELSÄMPYLÄT
 (8 kpl)

2 tl kuivahiivaa (taisin laittaa koko 11g pussin)
1 rkl sokeria
3 dl lämmintä vettä
500 g jauhoa (varaa vähän enemmän!)
ropaus suolaa
(seesaminsiemeniä tai muita siemeniä päälle ripoteltavaksi)

Sekoita kulhossa kuivahiiva, sokeri ja 1 dl lämpimästä vedestä (reilusti kädenlämpöistä, jotta kuivahiiva herää). Anna seisoa muutama minuutti.

Lisää jauho-suolaseos vähitellen nesteeseen ja kaada loput vedestä astiaan. Taikinaa kannattaa vaivata 5-10 minuuttia, jotta siihen syntyy sitkoa. Valmiin taikinan tulisi olla sileää, pehmeää ja joustavaa, muttei kuitenkaan älyttömän tarttuvaa. Lisää jauhoja, jos tarvis - meillä ei tarvinnut, mutta Pastanjauhannassa jauhoja oli tarvittu n. 600 grammaa. 
Kohota taikina kaksinkertaiseksi eli n. puolesta tunnista tuntiin. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jätä lepäämään vielä kymmeneksi minuutiksi. 

Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan ja pyöritä palaset palloiksi. Venyttele pallojen keskelle reiät ja pyörittele niistä sormiesi ympärillä suunnilleen donitsin muotoisia. Kohota jälleen 10 minuuttia.

Kiehauta laakeassa kattilassasi vettä, johon on lisätty ripaus sokeria (tässä kohtaa muuten huomattiin, että mieheni ripaus olisi ollut puoli kourallista..). Laita uuni kuumenenaan 225 asteeseen. 

Keitä bageleita, muutama kerrallaan, minuutin verran kummaltakin puolelta. Tässä vaiheessa ne pullahtavat suuremmiksi. 

(Ripottele juurikeitettyjen bageleiden päälle seesaminsiemeniä.) 

 Paista keitetyt bagelit lopuksi uunissa, 14-16 minuuttia.




Jk. Sain (tai blogini sai? :D) Liebster-palkinnon oikein innoittavalta Silmukan saalistus -blogilta. Kiitos kovasti, tämä lämmittää! :) Jätän nyt kuitenkin haasteosuuden tekemättä, koska kuukausi sitten sain saman palkinnon ja vastasin silloin noihin kysymyksiin.


Jk. 2. Sain Liberolta sähköpostia, jonka mukaan "perheessämme eletään jännittäviä aikoja" ja "raskauteni on loppusuoralla".  Appiukkokin oli kysellyt eilen mieheltä, että jännittääkö. Mies oli muotoillut, että odotamme tulevaa innokkaalla mielenkiinnolla, mutta ei tässä (vielä?) osaa jännittää. Kahden kuukauden päästä meitä viimeistään on kolme. Onhan se tietysti aika iso asia.

8 kommenttia:

  1. Nami! Herkullisen näköistä! Testauslistalle nämä(kin)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä erittäin lämpimästi, nämä olivat niin hyviä. :)

      Poista
  2. Oi, näyttää herkullisilta! Bagelit on herkullisia, mutta niitä tulee syötyä ihan liian harvoin. Viimeksi kaksi ja puoli vuotta sitten New Yorkissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, New York! Se kuuluu miun matkalistalle suurinpiirtein siksi, että haluaisin päästä syömään aidon paikallisen bagelin ja käymään amerikkalaisessa mäkkärissä. :D

      Poista
  3. Ei ole tosi. Mie olen just kanssa miettinyt bageleiden tekemistä! Hyvin menee ajatukset yhteen. =D Tästä innostuneena taidan kokeilla niitä jo tänään. Tai huomenna. Tai no ainakin tällä viikolla.. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiireesti vain kokeilemaan, koska Liberolta saadun tiedon mukaan tässä elellään jännittäviä loppuraskauden aikoja - tässähän tulee kiire, jos ennen vauvan syntymää meinaa keretä tekemään kaiken haikaillun. :D

      Poista
  4. Tulipa vesi kielelle! En muista, olenko oikein koskaan syönyt bageleita??! Pitääkin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, onnistus varmasti, jos ei ole aiempia kokemuksia joihin vertailla. :D

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!