maanantai 18. maaliskuuta 2013

Illallinen turkkilaisittain

Parisuhdevinkki: panosta välillä ja kokkaa puolisollesi yllätykseksi jotain vähän jännenpää kuin makkarakeittoa tai kaalilaatikkoa. Olin maailman paras vaimo koko loppuillan ja olisin varmaan saanut kuun taivaalta, jos olisin älynnyt sitä pyytää.

Olemme käyneet Turkissa kolmesti ja ihan varmasti sinne tulee vielä palattua. Teimme myös häämatkan Sideen, joten turkkilaisella keittiöllä on aina vähän erityinen paikka sydämessä ja vatsalaukussa.

 Ensimmäiseksi turkkilaisista ruuista tulevat varmasti mieleen kebab, lammas ja vartaat, mutta meillä syötiin tällä kertaa

  • Lavash -leipiä ja kisiriä (eli bulgurisalaattia)
  • Aprikoosibroileria turkkilaisittain ja fetasalaattia
  • Turkkilaista jogurttia, mansikoita ja hunajaa 

Lavash-leipien ja kisirin ohje on Kodin Kuvalehdestä (6/13) ja aprikoosibroilerin  ohjeen täältä. Jogurttijälkiruuan tekaisin omasta päästäni: turkkilainen jälkiruokakulttuuri kun painottuu hedelmiin ja (miun mielestä) ällömakeisiin makeisiin ja leivonnaisiin.

Niin, ja vaikka mies olikin kovin vaikuttunut, oli tämä(kin) ateria todella helppo tehdä. Leipätaikina käyttäytyi oikein nätisti ja toiseksi haastavin homma olikin sitten kasvisten pilkkominen. 



LAVASH-LEIVÄT (10 kpl)

5 dl vettä
25 g hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
2 tl sokeria
noin 1 litra vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Pinnalle
1 keltuainen voiteluun
seesaminsiemeniä 

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä melko kuumaa vettä.

Lisää suola ja sokeri veteen. Alusta jauhot vähän kerrallan ja lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi. Alusta taikinaa viitisen minuuttia. Kohota liinan alla reilu tunti.

Kumoa taikina leivinpöydälle ja alusta ilmakuplat pois taikinasta. Pyörittele taikina pötköksi ja ota pötköstä noin kymmenen palaa. 

Painele tai kauli taikinapalt jauhotetulla työpöydällä mahdollisimman ohuiksi leipäsiksi. 

Pistele pintaan muutama reikä haarukalla, voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. 

Paista leipiä 200 -asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.

Jäähdytä liinan alla ja tarjoa lämpiminä.


KISIR ELI BURGURISALAATTI (neljälle)

3 ½ dl bulguria
3 rkl tomaattipyreetä 
½-1 rkl chilirouhetta
2 tl suolaa
2-4 kevätsipulia
1 sipuli
1 porkkana
100 g punakaalia
pieni nippu persiljaa
1 sitruunan mehu
½-1 dl oliiviöljyä

Keitä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan.

Jäähdytä hetki ja lisää sekaan pyree, chili ja suola. 

Hienonna kevätsipuli varsineen, kuori ja silppua sipuli. 

Kuori ja raasta porkkana, hienonna punakaali, silppua persilja. 

Sekoita kaikki aineet hyvin yhteen ja tarkista maku. 

Tarjoa kylmänä.

(Säilyy jääkaapissa pari päivää oikein hyvänä)

 
 

TURKKILAINEN APRIKOOSIBROILERI
 (neljälle)

1 tlk säilöttyjä aprikooseja liemineen
2 sipulia
4 broilerin rintaleikettä
2 rkl öljyä
1 rkl inkivääriraastetta tai 1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
2 tl cayennenpippuria
2 tl viherpippuria
2 rkl maissitärkkelystä
1 kanaliemikuutio tai kanafondia
hienonnettua persiljaa

Hienonna sipulit ja aprikoosit.

Kiehauta mausteita ja sipulikuutioita öljytilkassa pari minuuttia ja lisää broilerin rintaleikkeet. Ruskista liha kauniin ruskeaksi kauttaaltaan.

Lisää joukkoon paloitellut aprikoosit. Hauduta vielä 10 minuuttia ja suurusta aprikoosiliemeen tai veteen sekoitetulla maissijauholla. Lisää kanaliemikuutio tai kanafondia. Keitä muutama minuutti.

Ripota pinnalle persiljaa ja tarjoa ruoka keitetyn riisin kanssa.

(Meillä kastikkeen kaverina oli salaattia fetasta, täytetyistä oliiveista, kurkusta, tomaatista ja paprikasta) 




JOGURTTIA, MANSIKOITA JA HUNAJAA
 (neljälle)

500 g turkkilaista jogurttia
mansikoita
hunajaa
pähkinärouhetta

Sekoita sauvasekoittimella mansikoita, jogurtti ja hiukan hunajaa ja pähkinärouhetta.

Jaa jälkiruokamaljoihin, lisää päälle pähkinärouhetta ja hunajaa. 

7 kommenttia:

  1. Oi nam! Tuolla kattauksella kyllä varmasti ansaitsee Paras Vaimo -tittelin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli niistä kehuista kieltämättä aika hyvä olo. :D

      Poista
  2. Vau miten monta ruokalajia ja kaikki näyttää ja kuulostaa herkullisilta! Pitäisi kyllä useammin kokata oikein ajan kanssa ja vaikka yhdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä kokkaaminen ja leipominen on kyllä kaikkein kivointa!

      Poista
  3. Apua, tulin lukemaan tätä vähän nälkäisenä ja musta tuntuu, että nyt on pakko mennä raottamaan jääkaapin ovea... Ihanan näköisiä ruokia! Ja varmasti herkullisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei. :D Miustakin on alkanut tuntua, että vähän nälkäisenä ei pidä mennä ruokakauppaan, ei katsoa telkkaria eikä lukea blogeja, tulee vain pahempi nälkä!

      Poista
  4. NAM! Mä rakastan myös turkkilaista ruokaa! Siis kaikki ne ihanat vartaat ja jugurttikastikkeet ja muut! namnamnam!

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!