torstai 14. maaliskuuta 2013

Pupupipo vauvalle

 

Sairasloman ja sitten myöhemmin äitiysloman myötä innostuin ompelusta. Olin saanut valmistujaislahjaksi joitakin vuosia sitten ompelukoneen (en ollut muuten toivonut sitä: ehkä lahja oli vinkki äidiltäni, että voisin alkaa päärmätä verhoni ja lyhentämään housuni ihan itse?), mutta en osannut kauheasti tehdä sillä mitään (lähinnä päärmäsin niitä verhoja ja lyhensin housuja).

Koska raskaus ilmeisesti pidensi pinnaa ja sairaslomalla oli aikaa, päätin kokeilla ompelemista. Olin oikein ylpeä itsestäni, kun sain aikaiseksi mm. vauvan päiväpeiton , norsutyynyn, valelaskosverhon keittiöön , vauvan leikkimaton ja sitterin päällystämisen. Tosin vetäisin kaikki omasta päästäni, ilman kaavoja - ehkä sitä voisi joku pitää saavutuksena, mutta nyt tahtoisin oppia nimenomaan kaavojen avulla ompelua, että voisin kokeilla tehdä ipanalle vaatekappaleita ja esimerkiksi leluja.

Suuntasin siis kirjastoon ja lainasin tämän: 

Emma Hardy: Ompele kaunista lapselle - 25 helppotekoista vaatetta 0-5 -vuotiaille

Kovin vaaleanpunaisesta kansikuvasta huolimatta lähes jokainen kirjan vaate tai asuste soveltui myös pojille. Mallit vaikuttivat suht yksinkertaisilta ja ohjeet (tällaiselle hyvin aloittelevalle ompelijallekin) lähes ymmärrettäviltä, joten päätin kokeilla.

( Luulin muuten, että kaavoja piirrellessä peruskoulun käsityötunneilta palautuisi mieleen jotain opittua, mutta ei sieltä vuosien takaa kyllä palautunut oikein mitään. Olisi ihan oikeasti pitänyt aikanaan valita ne puukäsityöt... )

Ensimmäiseksi päätin tehdä älyttömän helpolta vaikuttavan pupupipon. Pieni googletus paljasti, että samaan ratkaisuun oli päätynyt aika moni muukin bloggaaja (jotkut kyllä nimittivät tätä hiiripipoksi. Miusta tää kuitenkin oli selkeä pupu, sellainen lyhytkorvaisempi pikkupupu. :D). Malli oli mielettömän söpö, miulta löytyi kankaat valmiina ja pupunkorvapipo olisi ihan täydellinen päähine pääsiäisen aikaan syntyvälle vauvalle.


Ainakin näppärä ompelija tekisi tällaisen ilman kaavoja eikä se liene mahdotonta tällaiselle tumpelollekaan, ainakaan jos käytettävissä on jokin päähine, josta ottaa hiukan mittoja. Koetanpa naputella tähän jonkinlaisen ohjeen, kyselkää jos vaikuttaa ihan sekavalta!

Helpon pupupipon ohje

 • Leikkaa joustavasta kankaasta (vaikka vanha t-paita)  identtiset hatun etu- ja takapuoli korvineen päivineen halutussa koossa + yhden sentin saumavara (ja alalaidassa kolme)
 • Ompele reunat yhteen kankaan oikeat puolet vastakkain ja tadaa, siinähän se pipo melkein onkin. Leikkaa saumavarat n. 5 mm pituisiksi. Varo leikkaamasta ompeleeseen!
 • Leikkaa korvien tyvessä oleviin saumavaroihin pienet kolmiot varoen kuitenkin ompeleeseen leikkaamista. Käännä oikein päin ja ihastele.
 • Leikkaa halutusta kankaasta sisäkorvat (miun pipossa siis nuo pilkulliset) ja ompele kiinni korviin. Kirja vinkkaa, että ompelu kannattaa aloittaa ja lopettaa korvien alalaidasta.
 • Käännä pipo taas nurinpäin ja taita alareunaa ensin 1 cm ja sitten vielä 2 cm. Ompele mahdollisimman taitteen yläreunasta kangasta venyttämättä. 
 • Käännä ympäri ja sido korvien juureen rusetit halutusta silkkinauhasta tms. 

Valitettavasti miulla ei ole kuvaa piposta käyttäjänsä päässä, eikä sellaista ihan heti tulekaan: luotin kirjan kaavaan, ja tajusin vasta ommeltuani, että koko taitaa olla sopivampi sellaiselle muutaman kuukauden ikäiselle. Noh, onpahan yksi pipo valmiina. Pitää tehdä pienempi versio tuolla samalla ohjeella, tästä tuli kuitenkin niin kiva.


jk. Eilen harjoiteltiin turvakaukalon kiinnittämistä autoon. Parempi nyt kuin vauvan kanssa sairaalan pihassa! Ja sitten pelkäsin koko ajan, että joku naapuri näkee meidän touhut ja tulee uteliaana kurkkimaan pikkuista, joka köllii -edelleen- oikein mukavasti miun mahassa.

jk2. Tänään taas katsomaan sitä hysteeristä neuvolantätiä. Argh, en halua! 

7 kommenttia:

 1. Neuvolassa on kyllä kieltämättä arsyttävätkin piirteensä mutta kaikenkaikkiaan systeemi toimii hyvin. Sen avulla löytyi mm. meidän vauvan lonkkavika, jota sairaalan lastenlääkärin sijainen ei lähtötarkastuksessa havainnut.

  vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, pitää olla onnellinen että Suomessa on hyvä ja maksuton neuvolajärjestelmä. Tämä alituinen ramppaaminen ja (tietenkin vahingossa) hysterian lietsominen alkaa vain kyllästyttää itseä.

   Poista
 2. Tää postaus on kun mulle tehty! kirjastoon siis ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ainakin meidän lähikirjastosta löytyy oikein hyvin ompelu- ja käsityölehtiä. :D

   Poista
 3. Ihana pipo! :) Pitäisi varmaan itsekin ommella jotain pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee itsellesi pupupipo? :D Mie oon jäänyt ihan koukkuun tähän ompelemiseen, alan nähdä siitä jo untakin...

   Poista
 4. Ihana pipo! :) Pitäisi varmaan itsekin ommella jotain pitkästä aikaa.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!