tiistai 26. maaliskuuta 2013

Terassi- ja pihasuunnitelmia

Lisääntynyt valon määrä saa katseen suuntautumaan terassille ja takapihalle huomattavasti aiempaa useammin. Odottelen kovasti, että lumi sulaisi ja aiempina parina vuonna istutetut narsissit nousisivat maasta.
Yksi viime vuoden narissi, josta olin kovin onnellinen
 Takapihamme on kovin pikkuinen, mutta mahtuu sinne läntti nurmikkoa, pari kukkapenkkiä ja viime vuonna tehty kukkalaatikko. Niin ja terassi, jolla istuskelusta haaveilen joka aamu istuskellessani aamukahvipöydässä:

Tällainen terassi oli viime kesänä

Viime vuonna saimme aikaiseksi paljon, kaikki tehtävälistalla olleet hommat. Teimme vanhasta, puisesta kirjahyllystä kukkalaatikon pihan peränurkkaan. Lisäksi vanhat baarijakkarat kokivat muodonmuutoksen kukkapöydiksi ja mies rakensi säleiköistä näkösuojan. Lisäksi näppärä teki uuden tomaattimökin, josta saimme kyllä hiukan satoa, mutta ehkä jätämme mökin tänä vuonna kokoamatta? Katsotaan, saammeko jostain aiempien vuosien tapaan lahjoituksena tomaatintaimia.


Terassi viime keväänä ennen kuin punainen iski

Se uusi ritelikkö viime keväänä. Tomaattimökki vietti kesänsä sitä vasten
Terassi on katettu ja ihan hyvän kokoinen, mutta sen kalusteet pitäisi järjestellä (taas) uusiksi: hienoissa suunnitelmissani vauva saisi nukkua vaunulenkkiunensa loppuun tuossa terassin ritelikön vieressä. Sohva kääntynee siis peräseinälle niin kuin se pari vuotta sitten olikin:Tämän vuoden tehtävälistalla siis:
 • (Hioa) ja maalata kärsineet lyhdyt
 • Öljytä pihakalusteet
 • Kiinnittää terassin peräseinälle yksi tai kaksi hyllyä kukkia yms. varten ja maalata ne
 • Maalaisiko amppeliruukun? 
 • Maalata etupihan iso saviruukku 
 • Keksiä jotain piristystä pihanurkkaan, kukkalaatikon taakse 
 •  Ostaa ja istuttaa kesäkukat 
Tälle seinälle jos tulisi se hylly: sen varmaankin saa tuonne seinän ja oksien väliinViime vuonna halusin lisäväriä terassille ja pitkän pähkäilyn jälkeen päädyin punaiseen. Terassin värit ovat siis punainen, sininen ja valkoinen tänäkin vuonna. Seinälle (toivottavasti) päätyvän hyllyn ajattelin maalata valkoiseksi ja mahdolliset ruukkumaalaukset tehdä punaisella. Kesäkukkien väreiksi ajattelin punaista, valkoista, lilaa ja oranssia.

  Tämän vuoden uutuutena ajattelin kokeilla koristekurpitsojen viljelyä ja kasvattaa viime vuosia enemmän yrttejä. Viime vuosista viisastuneena lupaan, etten yritä kasvattaa niitä itse siemenestä - olen kokenut varmimmaksi ja satoisimmaksi ratkaisuksi ostaa yrtit ruukuissa kaupan vihannesosastolta ja istuttaa ne sitten isompiin ruukkuihin. Hyvin toimii.

  Edesmenneet hernepensaat viime keväänä

  Jotain isoakin pihalle pitäisi keksiä: syksyllä mies leikkasi alas kovin huonokuntoiset  pihaa reunustaneet hernepensaat, jotka aikaisempina kesinä ovat toimineet suojana ja tuoneet vihreydellään vähän jotain katsottavaakin. Nyt kun niitä ei ole, pitäisi tilalle keksiä jotain. Mutta mitä? Koristetikkuja, risuaitaa, heinäseipäitä? Jotain väriä olisi kiva saada, mutta en kuitenkaan haluaisi koko naapuruston puheenaiheeksi. Pitäisi varmaan tehdä tutkimusretki isäni maatilan aittoihin ja varastoihin, josko sieltä löytyisi jotain kivaa.

  Tulisi jo se kevät, ihan kunnolla!  

  6 kommenttia:

  1. Mäkin olen päättänyt ainakin kolmen epäonnistuneen siemenestä kasvatuksen jälkeen ostaa yrtit valmiina ja istuttaa ne vaan parvekkeelle ruukkuun :D

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Aina mainostetaan, että yrttien kasvattaminen se vasta helppoa ja mukavaa hommaa on - se on varmaan jokin kiero juoni, jolla yritetään masentaa aloittelevia puutarhureja. :P

    Poista
  2. Meillä olisi terassin rakentaminen edessä. :/ en kyl tiedä milloin se aikaiseksi saadaan, mut olis kyl kiva saada tuohon pienelle pihalle vähän näkösuojaa. Kesäkukkia aion laittaa kuitenkin oikeen urakalla (EHKÄ) kerran oon kokeillu jonkun amppelin kanssa elämistä eikä siitäkää mitää tullut. Kotona meillä ei oo ees kasveja :D kerrostalossa aiemmin asuneena tää rivitaloelämä on aika erilaista :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Seurattiin naapurin terassin rakennusta viime kesänä, siemailin oikein tyytyväisenä siideriä omilla betonilaatoillamme. :D No ei sillä, kunnon terassi olisi kyllä kiva.

    Otat vaan nätisti selvää, onko amppelin paikka tuulinen ja pimeä vai rutikuivan paahteinen, ja sitten ostat siihen päinvastaiseen vaihtoehtoon sopivan amppelikukan, "kun se oli niin nätti". Näin meillä on aiempina vuosina menetelty....

    Poista
  3. Pikaisesti kommentoin, että pakkaa sairaalakassiin myös aurinkolasit! Jos teidän mussu joutuu bilirubiinin takia valohoitoon, kuten meillä kävi, on hoitaminen huomattavasti helpompaa arskat päässä. Valo vastaa siis solariumia eikä sitä oikein sais paljain silmin kattella. Mun mies kävi hakemassa arskat kotoa.. :-D Muuten kaikki hyvin täällä! Jännään milloin sie pääset hommiin!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Hih, aloin jo ajatella, että aurinkolasit tarvii valokuvia varten kun naama on synnytyksen ja kaiken itkemisen jäljiltä niin kamalan näköinen. :D Kiitos vinkistä, ja kiva kuulla että teillä on kaikki hyvin!

    Poista

  Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!