keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Välimeren leipäset / pienet focacciat

 Kähmäräpälän blogista nappasin tämän Välimeren leipästen ohjeen. Ai jesta kun osasivat olla hyviä, näitä meillä leivotaan ehdottomasti toistekin! 

(Elämän on täytynyt olla aika mautonta ennen nettiä ja blogeja. Miten monta loistavaa reseptiä miulta olisikaan mennyt ohi ilman ihania bloggaajattaria!) 

Ennen tytön syntymää kun oli sitä aikaa, niin mies leipoi näitä pakkaseenkin asti. Ei ole muuten yhtään tyhmä vinkki leipoa ja kokata ruokaa vauvan ensipäivien varalle - eipä kauheasti kiinnostaisi nyt kokkailla. Eilen tein nuudelikeittoa ja sen tekeminen oli ihan piristävää, kun tiesi, että sitäkään ei olisi ollut pakko tehdä vaan olisin vain voinut kaivaa pakkasestakin jotain.

(Pakastimesta puheenollen: se vetelee viimeisiään. Taloyhtiö vaihtaa sen maanantaina kokonaan uuteen, ja samana päivänähän meillä taitavat rampata myös ne vesikalusteremppamiehet! Onneksi mieskin on kotona, en oikein muuten tiedä, miten pärjäisin karvaisten työmiesten, kahden koiran ja kaksiviikkoisen vauvan kanssa.)

VÄLIMEREN LEIPÄSET (10-12 kpl)

5 dl vettä
2 tl sokeria
1 rkl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl kaura- tai vehnäleseitä
9-10 dl vehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
1 dl hasselpähkinärouhetta
1-2 tl kuivattua rosmariinia

Pinnalle
oliiviöljyä
kirsikkatomaatteja
rosmariinia
(sormi)suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokeri, suola, oliiviöljy, leseet ja pari desiä vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. 

Vatkaa seosta muutama minuutti. Lisää hasselpähkinärouhe, rosmariini ja loput jauhoista. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. 

Lehden ohjeessa kehotettiin kaulimaan taikina muutaman sentin paksuiseksi levyksi ja ottamaan siitä leipäset pyöreällä muotilla. Itse en kyennyt maanantai-iltana näin täsmälliseen suoritukseen vaan muotoilin taikinasta leipäset suoraan pellille painellen. Painele leipästen pintaan koloja, voitele oliiviöljyllä ja painele koloihin kirsikkatomaatteja. Laitoin kokeilumielessä ensimmäiseen pellilliseen kokonaiset tomaatit ja seuraavaan puolikkaita. Puolikkaat olivat mielestäni vähän esteettisemmät. Ripottele päälle rosmariinia ja suolaa. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. 

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä ja tietysti kuivan rosmariinin voisi korvata tuoreella saatavuuden mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä hyviä, ja tuore on tosiaan aina ihan eri asia kuin kuivattu, mutta syntyy sitä leipomuksia kuivatavarallakin. :)

      Poista
  2. Nämä ovat kyllä superhyviä! Pitäisikin otttaa joskus uusinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vain ohjeen levittämisestä! :)

      Poista
  3. Mua jäi kuule nakertamaan se mun leipomattomuus, ja tänään sitten leivoin näitä! Tuli tosi maukkaita, hiilihydraatti-hirmu tykkää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sie viitsit vaivata ja kohotella. :D Miun leipomukset olivat maanantaina luokkaa "sekoita ainekset kulhossa ja kippaa vuokaan". :D

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!