keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Lohihyydykekakku


Ristiäisiä varten piti testata lohihyydykekakku. Testiraadiksi valikoituivat miun työkaverit, jotka kävivät sylittelemässä tyttöä alkuviikosta: tiesin, että ainakin heiltä saisi tarpeen vaatiessa lempeän rakentavaa kritiikkiä.

Äiti tekee aina välillä hyvää lohihyydykekakkua, tosin en ole varma, oliko tämä nyt ihan samaa. Aika samalta ainakin maistui ja oli helppotekoinen - kaakku varmisti siis pääsynsä ristiäisten kahvipöytään. Sitruunan määrän kanssa pitää tosin olla tarkempi, en mitannut kauhean tarkasti ja nyt tuossa oli ainakin miun makuun hiukan liikaa, vaikka kukaan muu ei asiaa myöntänytkään. Kakun koristelujakin pitänee myös kehittää (mie vihaan kakkujn koristeluja, niistä ei ikinä tule sellaisia, kuin mie haluan. Onneksi mies hoitaa ristiäisten makean kakun koristelun).


Kakun ohje on täältä.

Hyydytetty lohivoileipäkakku:
noin 15 hengelle (normi pyöreä irtopohjavuoka)

Pohja:

185 g hapankorppuja
100 g margariinia

Kostutus:

4 rkl maitoa

Täyte:

4 liivatelehteä
250 g kylmäsavulohta
1 ½ ruukkua tilliä
1 punasipuli
4 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
2 limen mehu (n. ½ dl, myös sitruunamehu käy)


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja leivinpaperilla ja sivele reunoille öljyä. Hienonna hapankorput. Sulata margariini kattilassa ja lisää hapankorppumurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle. Kostuta maidolla.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi tai hienonna monitoimikoneella (älä kuitenkaan tee lohesta mössöä vaan jätä sattumia joukkoon).

Hienonna tilli ja punasipuli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon kaikki ainekset limemehua  ja liivatteita lukuun ottamatta.

Kuumenna limemehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle tai pakkaseen.

Koristele.

7 kommenttia:

  1. Hyvää hyvää hyvää! :P
    Toi on tosi ihanaa kakkua ja meillä oli myös tarjolla ristiäisissä samaa ja lähes samalla ohjeella :D

    VastaaPoista
  2. ...Ja loppui myös ensimmäisenä kesken, mitä vieraat kovasti harmitteli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin ajattelin, että näitä pitää tehdä kaksi, kun tämä vielä on meidän ainoa suolainen kakku. Tai sitten nopeat saavat ja hitaat eivät. :D

      Poista
  3. Skädäm. Meillä oli tätä samaa kakkua tarjolla ja oli hyvää!!! Vieraatkin tykkäs ja pitää tehä joskus uudestaan. Voihan sitä voileipäkakkua muulloinkin tehdä / syödä kuin vain juhlissa. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, se jää aina juhliin. Toisaalta taas olen viime aikoina ollut monissa juhlissa, joissa ei ole ollut voileipäkakkua tai muuta sen tyylistä - ja mie niin tykkään voileipäkakuista. :D

      Poista
  4. Neuvoni koristeluun on, että älä koristele. Laita vain reunoille muutama tillinvarsi ympäriinsä tai tillisilppua aivan reunaan ja keskelle joku muutama kurkunpala tai punasipulikiekko ja joku väriläiskä keskelle. Vähemmän on enemmän näissä koristeluasioissa.

    Rakastan lohihyydykkeitä. Teen niitä usein noutopöytään. Tämäkin resepti meneen tod näk kokeiluun.

    Vakkari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, helpompi vieraitten ottaakin ja kakku pysyy "siistimpänä" jos ei kauheasti koristele. Pitää nyt kehitellä jotain, tuo kun on aiva vaalea ja haljun näköinen ilman mitään. Ehkä laitan äitini asialle, hänellä on näistä kokemusta. :D

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!