torstai 13. kesäkuuta 2013

"Hyvää yötä, nuku hyvin, nähdään huomenna - tai noin neljältä aamuyöllä"

Pikkusielle voimistelijatähdellemme kannettiin äitiyspakkauksen tilalle pinnasänky lastenhuoneesta.


 Sopu sijaa antaa jne. Olin jo etukäteen vaihtanut makkariin vähän keväisemmät verhot ja tyynypäälliset, pinnasänky päiväpetteineen ja puklurätit sopivat sopivat tuonne kuin nakki sämpylään. (Kuvia makuuhuoneesta ennen vauvaa on täällä)


 Meillä tyttö tosiaan nukkui aluksi äitiyspakkaus-pahvilaatikossa, sitten perhepedissä, sitten taas pahvilaatikossa ja nyt pinnasängyssään. Kun jätettiin Ellulta tutti pois ja vähän sen jälkeen toinen yösyöttö, oli välillä unestaan havahtunutta likkaa paljon helpompi silittää/hytkyttää uneen kun tämä nukkui vieressä. Mie taas en osannut nukkua kaikki samassa sängyssä, pelkäsin, että vahingossa heilautan peiton tai tyynyn Ellun naamalle. Sitten kun tyttö alkoi heilua unissaan enemmän, kääntyä kyljeltä selälleen ja pyöriä sitten kuin kellon viisari, sai likka muuttaa takaisin pahvilaatikkoonsa (kuulostaapa julmalta).

Jumppataitojen kasvaessa ja laatikon rapinan voimistuessa muutettiin tytön yömaja sitten pinnasänkyyn. Ellu itse on ollut oikein tyytyväinen jokaisessa pedissään eikä olen reagoinut muuttoihin mitenkään. Pinnasänky olikin jo aiemmin tullut tutuksi, silloin tällöin tyttö on nukkunut siinä päiväunet.

Vähän pohdittiin sitäkin vaihtoehtoa, että Ellu olisi siirtynyt omaan huoneeseensa nukkumaan. Tyttö kun pärjää vain yhdellä pienellä yösyötöllä jonka jälkeen nukahtaa heti ja osaa yöllä havahtuessaan  nukahtaa itsekseen uudestaan. Miun unenlaatu olisi parantunut varsinkin aamuyöllä, jolloin Ellu on eläväinen unissaan. Ei kuitenkaan kovin vakavasti pohdittu tytön siirtämistä, hiukan yli kaksikuisen nukkuminen yksikseen kuulostaa miusta kuitenkin turhan riskialttiilta. Puolen vuoden ikä voisi olla hyvä siirtymiselle, silloin kun yösyöntiä ei (todennäköisesti) enää tarvita ja sen ikäiset yleensä suhtautuvat kaikkeen uuteen positiivisesti.

Milloin teillä on siirretty lapsi omaan huoneeseen, tai milloin aiotte sen tehdä? Lapsettomatkin saavat toki kommentoida omista ajatuksistaan, tässä ovat nyt kaikenlaiset vinkit ja pohdinnat tervetulleita!

jk. Ai otsikko? Yleensä toivotan Ellulle hyvät yöt tuohon tapaan.

10 kommenttia:

 1. Meillä Pikku-E 1v 10kk nukkuu edelleen meidän kanssa samassa huoneessa lähinnä siksi, että pojan huone on vielä remontin alla. Kun huone valmistuu poika luultavasti siirtyy omaan huoneeseen nukkumaan. Tosin sitten tarvitsee varmaan viritellä jotkut yövalot olohuoneeseenkin, joka on makuuhuoneesta toiseen kuljetun matkan välissä, sillä Pikku-E on alkanut aamuyöllä kömpimään itse meidän väliin.

  Niin ja itse en alle vuoden ikäistä siirtäisi nukkumaan yksikseen omaan huoneeseen. Tämä ihan sen takia, että se lisää alle vuoden ikäisellä kätkytkuoleman riskiä, näin olen ainakin lukenut. Yli vuoden ikäisellähän tätä riskiä ei enää käsittääkseni ole. Mikäli tietoni on väärää, sen saa toki korjata :)

  Niin ja ihanan näköinen makuuhuone teillä :) Ja kauniit sängyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoh, tuo kätkytkuolema... Jokaisen tuoreen äidin kauhein pelko. Miekin olen lukenut tuon että samassa huoneessa nukkuminen vähentäisi käykytkuoleman riskiä (samassa sängyssä nukkuminen taitaa nykyään olla aika kiisteltyä?) ilmeisesti juuri sen takia, että vauva kuulee vanhempien hengityksen ja muistaa itse hengittää, ja että vauva havahtuu välillä syvemmästä unesta vanhempien kääntymisiin yms. jolloin (luonnollisia) hengityskatkoksia ei tule. Äidinkin pitäisi kuulemma havahtua vauvan hengittämättömyyteen, mutta silti vauvoja kuolee vaikka nukkuisivatkin samassa huoneessa. Huoh.

   Kätkytkuolema on yleisin 2-4 -kuukauden ikäisillä vauvoilla ja kuuden kuukauden jälkeen riski alkaa vähetä, vaikka kätkytkuolema onkin mahdollinen vuoden ikään (ja pitempäänkin) saakka.

   Saas nyt nähdä, mitä tässä päädytään tekemään.

   Poista
  2. Toivottavasti en kommentillani säikäyttänyt. Tokihan kyse on vakavasta asiasta ja todella pelottavastakin asiasta. Toivottavasti löydätte teille sopivan ratkaisun :)

   Poista
  3. Et säikäyttänyt, mie olen puolipaniikissa jo valmiiksi. :P

   Poista
 2. Ahaa, tuollaista kätkytkuolemaa en ollut edes ajatellut.. Ajattelin, että se on ihan pienten vauvojen juttu. Mie nimittäin vähän meinasin, että kunhan me tuo lastenhuone saadaan syksyllä valmiiksi (miehen lomalla elokuussa, jee!), niin poitsu muuttaa sitten omaan huoneeseen - sikäli mikäli vain yöunet jatkuvat pitkinä. Eli mitä siitä ikää tulisi, puoli vuotta? Mutta saas nähdä, mitä tämä äippä sitten tuumaa asiaan.. =) Ei olla asiaa kyllä sen enempää pohdittu, mutta koska kaikki menee öiden suhteen jo nyt hyvin *koputtaa puuta*, niin siksi tuo omaan huoneeseen siirtokaan ei tunnu hirveän pahalta. Mutta sen näkee sitten, voi olla että odotellaan jouluun.. Enemmän tää tuntuu olevan tämmöinen vanhempien tunnekysymys, mikä tuntuu itsestä parhaalta ja tuntuuko lapsen nukuttaminen eri huoneessa sitten ikävämmältä. Lapsi kun ei enää ole lähellä ja tuleeko siitä sitten semmoinen "apua, meillä ei ole enää vauvaa" -fiilis. Saas nähä kuis käy..

  Kivannäköinen makkari teillä! Mie jotenkin odotin harmaata.. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ennen harmaa, kun me nukuttiin vielä Ellun huoneessa. :D

   Pitää tosiaan katsoa, miltä silloin puolen vuoden iässä tuntuu. Nyt ainakin väsyttää. :P

   Poista
 3. Oi voi teillä on ihana makkari!

  Pakko kertoa tähän, mitä meidän neuvolantäti tänään ehdotti. Siis noihin nukkumisiin liittyen, jotka ovat meillä olleet ongelmallisia. Hänen mielestään se, että me vanhemmat nukkuisimme eri huoneessa kuin vauva, voisi olla ratkaisu asiaan (en kyllä tiedä, miten se ratkaisisi asian?). No totesin, että meillä ei ole ylimääräistä huonetta, jonne pinnasängyn voisi siirtää. Tähän neuvolantäti kysyi, että "entä jotain komeroa, ei se vauva tiedä missä nukkuu". Mieti, pitäisikö meidän laittaa Tirppa johonkin komeroon nukkumaan? :D

  Eli te olette siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että voitte suunnitella Ellun siirtämistä omaan huoneeseensa. Me ilmeisesti suunnittelemme tytön siirtämistä komeroon :D Tai sitten ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meillähän on jo työpiste komerossa - kuinka ei ymmärretty tehdä siitä vauvanhuonetta?

   Jaa-a, ajattelikohan terkka, että omassa huoneessa olisi hiljaisempaa eikä tulisi niin helposti nälkäkään, kun maito ei tuoksuisi? Hankalia kyllä nämä nukkumiskuviot...

   Poista
 4. Me nukutaan perhepedissä.. helpottaa sitä yötissittelyä ihan hurjasti ja mun unenlaatuun perhepeti on vaikuttanu positiivisesti. Aluksi vauva nukku osan yöstä laatikossaan, mutta mun nukkumisesta ei tullut sitten oikein mitään. Herään kyllä vauvan tuhinoihin ja liikkeisiin tosi helposti, että jos vauvan yöt muuttus levottomiksi (päikkäreillä omassa sängyssä/vaunuissa saattaa huitoa unissaan joskus kovastikin) niin sitten siirtäisin hänet varmaan oman jaksamiseni takia omaan sänkyynsä.. Tähän asti meillä on nukuttu yöt kuitenkin todella rauhassa, vauva herää vaan syömään ja nukahtaa sitten taas kiltisti uudestaan. :) Sitä lisämaitoo mä en ole öisin enää antanut, paino nousee ja vauva nukkuu hyvin ilmankin. Päivisin täällä mennään edelleen osaimetyksellä..

  Tuota omaan sänkyyn siirtämistä en ole sen enempää miettinyt, enkä aiokaan. Jos perhepeti toimii, en näe mitään syytä miksei jatkettais sitä vielä vaikka ens vuonnakin.

  Tosi kivannäköinen teidän makkari kyllä on (: Varsinkin tein sänky, ihanat noi päädyt!

  VastaaPoista
 5. Hauska hyvänyöntoivotus! Teillä on makuuhuoneessa kauniin lämpimiä sävyjä. Vaikka nuo ei ole yhtään "mun värejä", niitä on kiva ihailla toisten kodeissa.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!