tiistai 9. heinäkuuta 2013

Katsaus kasveihin


Aurinkoiset kelit palasivat ainakin osittain, ihanaa! Tänä kesänä pihasta ja terassista on päässyt nauttimaan, kiitos kuuluu mukaville säille ja äitiyslomalle.


Tänä kesänä kasvasin itse siemenestä asti kääpiöauringonkukkia, koristekurpitsoja, ahkeraliisaa ja krassia. Auringonkukat itivät ihan hyvin ja ovat kasvaneet kivasti, ensimmäinen kukkiikin jo. Koristekurpitsoja sain itämään vain pari (pakkauksen mukaan nämä olisivat tarvinneet lämpimän itämispaikan, mutta meillä ei ole edes kauhean aurinkoisia ikkunalautoja tms.), mutta sain sitten niitä äidiltä lisää. Ahkeraliisa iti ihan hyvin, mutta koska mie käväisin juuri silloin synnyttämässä Ellun, ei mies ollut muistanut kastella niitä ja melkein kaikki pikkuliisat heittivät henkensä. Kaksi kuitenkin jäi ne ovat kasvaneet komeasti.


Aiempina vuosina olen onnistunut krassin kanssa, mutta tänä vuonna valtavasta määrästä kylvettyjä siemeniä iti tasan yksi. Se yksi kasvaa ja kukkii nyt tyytyväisenä amppeliruukussa, mutta mikähän ihme niitä muita vaivasi? Kaikenlaiset krassit ovat yleensä aika kiitollisia aloittevan, huonon mutta innokkaan puutarhutin kesäkukkia, kun ne itävät hyvin, kasvavat vauhdilla ja kukkivatkin vielä. Pitää yrittää ensi kesänä uudestaan. 


Kukkien lisäksi kasvatan tosiaan niitä koristekurpitsoja ja tomaatteja. Kurpitsat kasvavat vauhdilla, kukkivat kivasti ja herrajesta, tekevät vielä niitä koristekurpitsojakin! Toivottavasti ne jaksaisivat kasvaa ihan isoiksi asti, niistä saisi kivoja syksykoristeita. Ja jos kurpitsamenestystä nyt oikeasti tulee, niin voisin ensi kesänä harkita joidenkin ihan syötävienkin (kesä)kurpitsojen kasvattamista. 

Tomaattien taimet sain mammalta, ja noh, hyvistä taimistahan tulee hyviä tomaatteja jos kasvuolosuhteet ovat edes jonkinlaiset. Aiempina vuosina meillä on ollut itsetehty tomaattimökki, mutta tänä vuonna se ei mahtunut mihinkään pihalla. Onneksi on ollut näin lämmintä, tomaatit viihtyvät hienosti puoliauringossa keittiön ikkunan alla. 

Pienemmissä ruukuissa sinnittelee myös ruohosipulia, basilikaa, herneen versoja, tilliä ja rucolaa. Rucolalla menee huonosti, etanat tykkäävät siitä kuin hullut puurosta, muista on ollut hiukan iloakin kesän ruuanlaitossa. 

Ensi kesäksi (jos siis asumme silloin tässä) mietin pienen kahluualtaan hankkimista Ellulle vedessä räpiköintiä varten, ja vähän mietin, saisiko terassin rakenteisiin kiinnitettyä pienen vauvakiikun. Saas nyt nähdä. 


Ihania kesäpäiviä kaikille! Parin päivän päästä sää kuulemma viilenee, joten nauttikaa vielä kun voi!


2 kommenttia:

  1. Mä sain äipältä ruukkukurpitsan taimen, joka on ollut ihan loistava. Ei valtaa puolta pihaa niinkuin normaali kurpitsa ja on jo tähän mennessä tuottanut 3 tai 4 kurpitsaa meidän pikku neidin soseisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva idea, kiitos vinkistä! Voisikin kokeilla sellaista ensi kesänä kun nuo koristekurpitsatkin vaikuttavat viihtyvän tuossa. :)

      Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!