perjantai 9. elokuuta 2013

Helppoja mekkoja

Mie olen uskomattoman surkea käsitöissä, mutta olen silti saanut Ellulle aikaiseksi muutamia vaatekappaleita (ks. vaikka täältä). Jos joku muukin tumpelo haluaa väkertää mekon tai joku taitavampi tehdä nopeasti tytön vaatteita, niin tässä pari vinkkiä hyvistä ohjeista!

Koska miulla on tapana tehdä kaikkiin vaatteisiin "hiukan" kasvunvaraa, niin nyt nelikuisena Ellu on kasvanut sopivan kokoiseksi miun raskausaikana pikkuvauvalleni ompelemaan mekkoon. Tyttö mätsää nyt hienosti huoneensa verhoihin, päiväpeittoonsa ja tuulikaapin kappaan. ;)


Mekon ohje on kirjasta Veikeät vauvanvaatteet (Villamekon ohje, mie tosin tein ilman etutaskua). Voin suositella, niin tuota ohjetta kuin kirjaa yleensäkin myös niille, jotka eivät osaa vaatteeita ommella.

Olen tehnyt samasta kirjasta myös essumekon, jossa Ellu edusti viikon ikäisenä. Tämäkin oli älyttömän helppotekoinen, ja essumekko on malliltaan kiva, koska se sopii paidaksi sitten, kun se on mekoksi liian lyhyt. Ja se sopii niin hoikkelille kuin vähän pyöreämmällekin vauvalle, joten mitoituksesta ei tosiaan tarvitse huolehtia.


Tämä mekko oli ensimmäinen vauvanvaateompelukseni (....kokoa noin 1v...), kirjasta Ompele kaunista lapselle (ohje Taaperon mekko). Tuossa henkarissa roikkuessaan mekko ei ole kovin kaunis, koska kangaskin oli tähän liian paksua (en raaskinut käyttää tähän mitään  ihania kankaita, koska ne olisivat epäonnistumisen hetkellä menneet ihan hukkaan), mutta luonnossa se on ihan suloinen. Ja tämä oli tosi helppo tehdä! Ensi kerralla tosin valitsen ohuemman kankaan.


Kun olin saanut pari mekontekelettä suht onnistumaan, uskalsin koskea yhteen hamstraamistani ihanista kankaista. Koska kangas oli niin kiva, järkeilin, että pitää tehdä niin iso mekko kuin kankaasta vain saa, niin sitä saa sitten katsella pitempään.

Tämän ohje oli tosi helppo, ja se on täältä Kukikkaat kuosit-blogista. Onnistuin omasta mielestäni tässä ihan hyvin, vaikka aina vartin välein supisti pirun kipeästi (kyllä, vietin illan ennen synnyttämään lähtöä tekemällä tätä mekkoa!). Mekko ei ole vino, kuva ei vain ole kovin onnistunut.

OT, Kukikkaat kuosit -blogin kirjoittajalla on myös ihana blogi, 70-luvulta, päivää!


Ellun ollessa jo mahan ulkopuolella toteutin (kirjaston "kirjan laina-aikaa ei voi enää jatkaa"-viestien innoittamana) maatuskamekon Juju - erilainen lastenvaatekirja -ohjeella. Malli oli miusta niin ihana, että päätin uskaltautua kokeilemaan, vaikka toisissa blogeissa mainittiin ohjeen olevan omituinen ja epäselvä. Noh, miulle kaikki ompeluohjeet tuppaavat olemaan omituisia ja epäselviä, mutta tää oli kyllä jotenkin ihmeellinen. Työvaiheita puuttui (?) ja jotkut yksinkertaiset vaiheet oli selitetty todella pikkutarkasti.


Mekko kuitenkin syntyi aika helposti, kun malttoi liikaa olla lukematta ohjeita. ;) Harmi vain, että kirjan mitoitus oli todella reilua, tein mekon koossa 90 (...no kun siinä kirjassa ei ollut pienempiä ohjeita! Ja kasvaahan se Ellu joskus!) mutta kyllä tää on miusta enemmän 100, ellei jopa 110... Ehkä Ellu edustaa tässä kaksivuotispäivillään?

Mutta hei, huomaatteko, ehkä mie kehityn? Tähän viimeisimpään olen saanut tehtyä jo hihatkin!

Ellun lelujen säiltykseen ajateltu rottinkiarkku on ääriään myöten täynnä miun kankaita, joista olen suunnitellut tekeväni niin tyynynpäällisiä kuin Ellulle vaatteitakin. Mistähän joku toisi vuorokauteen lisää tunteja, että ehtisi ompelemaan?


10 kommenttia:

 1. Ihania mekkoja! Siitä sitä kehittyy kun tekee:) Mulla haaveissa kans alkaa ompelemaan tytölle mekkoja syksyllä kunhan poika aloittaa päikkärin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeasti kiva huomata, että hei, nythän mie osaan tänkin!

   Syksyllä miekin varmaan taas nostan ompelukoneen esiim, nyt on ollut lähinnä noita maalausprjokteja.

   Poista
 2. En kyllä ymmärrä mistä olet saanut päähäsi, ettet osaa ommella?! :) Kauniita mekkoja kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen opetellut vasta keväästä - siihen saakka käänsin vain verhoja, huonosti. :D

   Poista
 3. Tunnut saavan tosi paljon aikaan vauvanhoidon lisäksi. Olet ommellut, leiponut ja mm.tuunannut yhtä sun toista huonekalua. Tästä muutkin nuoret äidit saavat mallia, että vauvan hoito ei todellakaan vie kaikkea aikaa ja energiaa.

  Vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestäni mie Ellun hoitelun ohella saan paljon aikaan, mutta kiitos kuuluu paljolti tytön aikaisille yöunille ja sille, että Ellun isällä on säännöllinen arkipäivätyö :D Puuhailu on miun tapa rentoutua, telkkarilla ei ole samaa vaikutusta.

   Poista
 4. Oi miten ihania ompeluksia! Kyllä kelpaa niissä esiintyä:)
  Ehkä miullakin riittää vielä joku päivä aikaa opetella vaatteiden ompelua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin olen miettinyt, että pitäisikö kokeilla jotain itsellekin.

   Kiitos kehuista! :)

   Poista
 5. Oijoi, miten ihania! Varsikin tuo reilu ruskea sykähdyttää :) Mä aina ihailen kaikista kaavalehdistä noita mekkoja, ja tekis niin mieli tehdä itsekin :D Pistäsköhän Elias pahakseen... ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa miun käyttämissä kirjoissa oli kivoja vaatteita myös pojille, ja olipa siellä poitsuille jokin essukin!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!