torstai 29. elokuuta 2013

Taas käytiin neuvolassa


Eilen oli Ellun viisikuukautisneuvola. Saatiin taas rokotteita, mutta homma meni oikein kivasti: tällä kertaa Ellu vain ynähti kun pistettiin ja kirvelystäkin selvittiin sylittelemällä kymmenessä sekunnissa. Muutenkin neuvolassa käynti taisi olla tytöstä kivaa vaihtelua ja huippujuttu, niin iloisena Ellu hihkui aulan jauhesammuttimelle, terveydenhoitajan huoneen ikkunalle ja tutkimuksissa esitellyille leluille.

Neuvola on jännä paikka, koska mie tulen sieltä yleensä kotiin vihaisena tai huolestuneena, vaikka menisin sinne ihan iloisin mielin ja tutkimuksissakin olisi kaikki kunnossa. Olen nimittäin aika monesta asiasta terveydenhoitajan kanssa eri mieltä (kotimaisten viljojen aloitusiästä, lapsen ruokavalioon tarvittavien lihatuotteiden määrästä, vanhempien rooleista, imetyksestä ja muutenkin tavoista hoitaa arjen asioita) ja ärsyynnyn terkkarin tietämättömyydestä. Toisaalta, kävin tässä miettimään, että jos olen jostain samaa mieltä terkkarin kanssa, niin perustelen omaa toimintaani sanomalla, että "neuvolassakin sanottiin niin". Ja tietysti arvostan neuvolan työntekijöiden osaamista ja tietotaitoa.


Tänä päivänä ei ole kauhean helppoa olla vanhempi, mutta ei kyllä varmasti myöskään terveydenhoitaja. Kun palkan maksaa kunta, on omassa työssään noudatettava kunnan ohjeistuksia, jotka taas pohjautuvat valtakunnallisiin linjauksiin, jotka taas pohjautuvat Suomessa tai Pohjoismaissa tehtyihin tutkimuksiin. Kuitenkin lapsista, kasvatuksesta ja lastenhoidosta tehdään valtavia määriä tutkimuksia pitkin maailmaa, osa on perusteellisia ja varmasti paikkansapitäviä, osa taas ei. Netti on täynnä lauseenaloituksia "Amerikassa tehdyn tutkimuksen mukaan..." ja "Ranskalaisessa yliopistossa on tutkittu, että...". Ja koska tutkimuksia tehdään paljon, eri maissa ja vaihtelevin metodein, niin jokaiselle tutkimustulokselle on olemassa myös jonkun toisen tekemä, täysin päinvastainen tulos. Yritä siinä nyt sitten selvittää, että iskeekö se kätkytkuolema herkemmin perhepedissä vai päinvastoin, ja milloin niitä kotimaisia viljoja nyt sai/piti alkaa syödä, ettei iske keliakia. Ja yritä siinä sitten olla se terveydenhoitaja, jolta tuore äiti tivaa, mikä hänen netistä lukemastaan tiedosta nyt sitten on oikein.

Ellun terveydenhoitaja on persoonana miun täydellinen vastakohta, eivätkä meidän näkemyksetkään aina kohtaa, mutta nyt tällä viime reissulla tajusin, kuinka paljon oikeasti arvostankaan häntä. Kuinka lämpimästi hän jutteli Ellulle ja kuinka nätisti käsitteli tätä! Teki mittaukset, antoi rokotukset, piti huolta miun tytön perusterveydestä. Oltiin eri mieltä joistain asioista, mutta sainpahan lisää pohdittavaa ja tietoa. Ja oltiin me samaakin mieltä, erityisesti siitä, että Ellu on uskomattoman suloinen tyttö. ;)

-----
Aamupäivällä pötköteltiin ulkona

Ellu taisi selvitä tällä kertaa rokotuksista ilman kuumetta tai kipuiluja. Eilinen päivä ja ilta menivät ihan tavallisesti, mutta laitoin kuitenkin tytölle varmuuden vuoksi supon, jos kuume nousee yöllä. Tänä aamuna Ellu on ollut reipas ja tyytyväinen, joten ilmeisesti rokotteet eivät vaivaa. Huh.

Mittauksissa oli kaikki kunnossa. Pisteitä terveydenhoitajalle myös siitä, että hän ei huomauttele Ellun keveydestä mitään. Tyttö on edelleen alle kuusikiloinen (5,8 kg) ja 65 cm pitkä. Kasvaa siellä kuuluisalla "omalla käyrällään".

----

Ja sitten asiasta kukkaruukkuun! Saan tänään sen Primadonnan hevonen -muumimukin, Ellulle punaiset töppöset ja kypärämyssyn siihen aiemmin esittelemääni punasiniseen haalariin ja eilen saatiin illalla miehen kanssa tehtyä lainahakemus pankille. Pieniä, kivoja asioita. :) 

14 kommenttia:

 1. Olen kanssa kuullut, että neuvolatädit ja -sedät ei oikein ole äitien suosikkeja ja monesta asiasta ollaan eri mieltä, mutta ihana kuulla, että sinä osaat nähdä myös kivan puolen heissä. Tekstejäsi on kiva lukea, koska niissä on aina kaksi puolta. (:

  Ellu on ihanan aurinkoinen kuvissa, teillä on super-tyttö! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvolan kanssa voi helposti mennä sukset ristiin, kun esim. kasvatusnäkemyksiä on niin monta, ja jos lapsesta tulee huolta vanhemmalle tai terkkarille, muttei sille toiselle. Ja näinhän tää menee aina kaikkien lapsen asioissa toimivien kanssa!

   Poista
 2. Hirveesti kivaa! :)
  Vihasin itse tuota asuntolainanhakua :D Hirveesti kaikkee plääääh. Onneks mies hoiti kilpailuttamisen ja kaikki tylsät jutut.

  Noi neuvolan terkkarit on kyllä ihan ihmeellisiä.. Meidän entinen täti lastenneuvolassa oli tosi utelias höpöttelijä ja tää uus puhuu piipittää niin hiljaa ettei mitään järkee.. Mumisee myös omiaan siihen päälle :D
  Ellu on kyl tosi siro, mutta sehän ei haittaa ei sittne yhtään :) Onhan Ellu ihan oma YKSILÖ! :)

  Meidän typy saa ens viikolla ekan piikin.. ihan jo pelotttaa ://

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en osannut jännätä sitä Ellun ekaa piikkiä, mutta tästä toisesta oli vähän tippa linssissä. Ja sitten yritin olla näyttämättä sitä Ellulle. :P

   Siun mies voisi tulla kilpailuttamaan meidän lainan. Tosin aika helppoahan sen pitäisi olla kun on endin taas käynyt siellä ekassa paikassa.

   Poista
 3. Vaikka neuvolassa usein ollaan eri mieltä äitien kanssa ja joskus siellä on ärsyttävääkin niin silti se on erittäin hienoa, että tällainen systeemi on. Siellä yleensä huomataan sairaudet ja muut ajoissa. Esim meillä ei huomattu tytön lonkkavikaa laitoksella, kun oli kesäsijainen lääkärinä. Neuvolan lääkäri löysi sen 3 kk:n ikäisenä ja se saatiin hyvin korjattua lasta- ja muulla hoidolla. Vaikkei neuvolassa olisi ollut mitään muuta hyvää niin pelkästään tämä sai minut erittäin kiitolliseksi tästä systeemistä. Inhimilliset virheet saadaan minimoitua ja korjattua kun on useampi ihminen tarkastamassa.

  Vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Miekin pidän neuvolakäyntejä hienoina ja tarpeellisina, vaikka ihan kaikissa jutuisa ei näkemykset kohtaakaan.

   Poista
 4. Silloin vauvavuotena tuntui siltä että neuvolassa ravataan koko ajan, mutta nyt miusta tuntuukin ekan vuoden neuvoloiden jälkeen niin oudolta kun Pojun (1v9kk) mitat on otettu viimeeksi 1v3kk neuvolassa puoli vuotta sitten!

  Meillä on ollut useampi eri neuvolatäti, ja kemiat ovat kohdanneet eri tavoin kaikkien kanssa. Mutta yleensä olen kyllä todella monesta asiasta eri mieltä kuin neuvolan terveydenhoitajat. Suurta vääntöä aiheutti meillä aikoinaan liharuoka-asia, kun itse olen kasvissyöjä enkä Pojulle sellaista siis kotona tarjoa. Vaikka perustelin asiaa ja lupasin kalaa antaa, niin silti jaksoi vääntää. Lopulta sanoin että puhun asiasta enää ravitsemusterapeutin kanssa, joka sitten huokailikin melkoisesti terveydenhoitajan tietämättömyydelle kun kerroin asiasta.

  Toivottavasti teillä ei tule vääntöä lainan myöntämisessä, me kun haettiin keväällä asuntolainaa niin virkailija pyöritteli melkoisesti silmiään sille että olen kotihoidontuella (sitä ei lasketa edes tuloksi) ja että aion olla koko kolme vuotta. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me sentäns ollaan sekasyöjiä ja silti sain napinaa osakseni kun sanoin, että meillä syödään paljon kasvisruokaa. Huoh. Pitäö jossain myöhemmässä neuvolassa palata aiheeseen, nätisti siis. :D

   Poista
 5. Meillä myös käytiin 5kk neuvolassa :) onpas teidän ihana neiti hoikkanen meidän jässikkään verrattuna. Meillä stragesit mitat olivat 68cm ja 7,7kg eli lähes 2kg enemmän :) oikea äijä!

  Laitoin blogiini sinulle haasteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä että vastaat jos ehdit :) tämähän kyllä kovasti muistuttaa sinun haastetta, mutta en myönnä sitä samaksi :) palaan sinun haasteeseen myöhemmin ;)

   Poista
  2. Lisään vielä että vastaat jos ehdit :) tämähän kyllä kovasti muistuttaa sinun haastetta, mutta en myönnä sitä samaksi :) palaan sinun haasteeseen myöhemmin ;)

   Poista
  3. Oi, kiitos blogihaasteesta! :)

   Ja on se jännä, miten erimallisia lapset voivat olla vauvoina! Mieskin on aina ollut pitkä ja hoikka, jännä nähdä, tuleeko Ellustakin sellainen vai onko likka aikuisena enemmän meidän suvun lyhyttä ja tanakkaa mallia.

   (Ja mie oisin ollut ihan varma, että tyttö painaa ainakin sen kuusi kiloa, sylissä tuntuu jo sen verran isolta.)

   Poista
 6. Nyt mie täällä läpytän käsiäni yhteen ja toivottelen onnea, ettei niistä rokotteista tullut mitään! Tuntui itsestä ihan todella pahalta, kun ensiksi on antanut pistää (hirveän huudon kera) lapseensa pari piikkiä ja sitten ne vielä nostavat ensimmäisen kerran elämässä hirveän kuumeen. Ei ihme, jos lapsi vähän kiukkuinen ja hämmennyksissä. Mutta ihanaa, ettei teidän siellä tarvinnut kärsiä jälkitaudeista! Ellu rocks! =)

  Meidän neuvolantäti on ollut aivan ihana alusta lähtien ja olen tässä jo suunnitellut neulovani hänelle vaikka lapaset joululahjaksi. Hän on siis aivan loistava, tai sitten meillä vaan synkkaa tosi hyvin (en kyllä tiedä mitä muut hänestä ajattelevat). Kertoo asioista ei mitenkään turhantärkeästi ja kannustaa. Tuohon 6kk täysimetykseenkin hän oikein kannusti ja sanoi, että aivan loistavaa että homma toimii (ilmeisesti moni neuvolantäti on sitä mieltä, että ruokaa vaan nassuun 4kk jälkeen).

  Ja juuh, ihana yrittää aina yrittää sumplia omassa pienessä päässä, että mikäs noista tuoreista tutkimuksista onkaan sitten oikeassa. Onneksi en olekaan niin hirveästi perehtynyt.. =) Sulla ilmeisesti tulee työn kautta kaikki tutkimukset ja lapsenkasvatusvinkit tutuiksi, joten niiden tulva on varmaan ihan mieletön. Huhhuh..

  Ps. Primadonnan hevonen -mukista maistuu kahvi huomattavasti paremmalta ja tulee aamusta heti hyvälle tuulelle! Ja muuten, onko ne Ellun tutkimukset jo olleet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi kovalta kipeilyltä säästetty, eilen illalla Ellu oli miusta aavistuksen lämmin mutta hyväntuulinen, laitoin taas varuiksi yöksi supon ja yö nukuttiinkin hyvin.

   Nää imetysasiat on varmaan hankilia terkkareille, kun toinen haluaa imettää kuuteen kuukauteen asti (tai pitempäänkin) ja toinen vääntää itkua, kun ei onnistunut täysimettämään päivän päivää. Sanos siinä nyt sitten kummallekin, että hyvähyvä. :D

   Sen verran mie oon onneksi oppinut, että jokaiselle teorialle on olemassa vastateoria ja miusta ajatukset "tee toiselle, niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän" ja "lasta ei suojella maailmalta, vaan kasvatetaan toimimaan siinä" rennolla yhdistelmällä ovat ihan hyvä kombo.

   Ellun tutkimukset ovat ensi viikon keskiviikkona. Toivottavasti tyttö ei saa hepulia kaikista piuhoista ja muista ja malttaisi välillä ottaa pienet tirsat.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!