sunnuntai 18. elokuuta 2013

Tuokaa ruokaa, vatsa huokaa!

Pitääkin mainostaa tätä kirjastosta lainaamaani hienoa kirjaa, "Minä syön itse". Kiitos Oo vinkkauksesta!


Minä syön itse -kirja oli oikein avartava opas sormiruokailuun käytännön vinkkeineen ja resepteineen. Monta herkullisen kuuloista reseptiä, joilla tehtyä ruokaa sekä me että Ellu voimme syödä yhdessä jo parin kuukauden päästä!  Huimaa!

Meillä Ellun ruokailu on nyt hiukan päälle kuukauden ajan tapahtunut niin, että aikuinen syöttää Ellulle sosetta lusikalla. Hyödynsimme Ellun ilmiselvän kiinnostuksen syömiseen hiukan yli kolmikuisena ja aloimme tarjota tytölle pieniä maisteluannoksia (saatuamme ensin neuvolan siunauksen kokeiluille).  Homma on sujunut oikein hyvin syöttämällä, mutta meillä on koko ajan ollut ajatuksena, että likka alkaa tutkiskella ruokaa (....ja toivottavasti saada jotain suuhunkin) itse heti, kun alkaa pysytellä pieniä hetkiä edes suht istuma-asennossa, ensin sylissä ja sitten syöttötuolissaan.


Koska tässä nyt toistaiseksi maistellaan vain soseita, niin lainasin myös Vauvan ja taaperon keittokirjan. Siinä tosiaan valmistetaan vauvalle pääasiassa ihan perinteisiä soseita, mutta mielenkiintoisilla ideoilla ja yhdistelmillä. Lisäksi kirjassa oli (nimensä mukaisesti) ohjeita myös pikkuisen isommille. Tästäkin tulee varmasti kirjattua muutama ohje ylös, suosittelen ainakin selaamaan.

Meillä syödään valmisruokaa tuskin koskaan, joten en oikein huoli Ellunkaan syövän kauheasti mitään purkkiruokia. Tietysti ne ovat erinomaisia reissussa ja kiiressä, mutta pääsääntöisesti haluaisin tehdä Ellun sapuskat itse. Tykkään laittaa ruokaa, mutta miunkin tykkäämisellä (ja jaksamisella! Ja ajalla!) on rajansa, joten olisi oikein näppärää, että meidän koko perhe pääsisi parin kuukauden päästä syömään ainakin osilla aterioista samaa ruokaa ilman, että miun ja miehen täytyisi syödä vain muussia ja  kasvissosekeittoa.

Tämä kuva ei liity tähän mitenkään, mutta tällaisia tuli pihalta taas tänään!

Tähän mennessä Ellu on maistellut perunaa, porkkanaa, päärynää, riisipuuroa, banaania, ruusunmarjaa ja maissia. Aluksi tarjottiin uusia lajeja viikon verran, nyt Ellu maistelee soseita kahdesti päivässä ja olen ottanut uusia makuja ruokalistaan vähän nopeampaan tahtiin.

Kaikki maut ovat maistuneet, erityisiä suosikkeja vaikuttavat olevan porkkana ja päärynä, mutta kaikki uppoaa kyllä hyvällä ruokahalulla ja yleensä Ellu olisi halukas syömään enemmänkin kuin tarjotaan. Ainoastaan ruusunmarja-riisipuuro herätti aluksi vastarintaa. Kaikki on myös tuntunut sopivan Ellulle hyvin, banaania lukuunottamatta - parista ensilusikallisesta tuli Ellun elämän ensimmäinen vaippaihottuma, koko takamus oli ihan punainen. En mene vannomaan, johtuiko se oikeasti banaanista mutta nyt on kuitenkin banaanitauko ja yritämme parin kuukauden päästä uudestaan.


Kohta syöminen muuttuu Ellullekin vähän helpommaksi - tyttö nimittäin kasvattelee kovaa vauhtia ensimmäistä hammastaan, neljän ja puolen kuukauden iässä. Tuli hiukan yllätyksenä, mies nimittäin on aikanaan saanut ensimmäisen hampaansa yksivuotishammaslääkärin jälkeen eikä miunkaan purukalusto ihan näin varhain ollut ilmaantunut.

Muutenkin tyttö ilmaisee kypsymisen merkkejä: Ellu on nimittäin keksinyt, kuinka kierimällä pääsee eteenpäin. Tähän mennessä pisin pakomatka leikkimatolta on ollut kaksi metriä.

Jk. Kävin tänään autokorjaamolla, Ellu mukanani. Uppo-outo nainen tuli ensin kysymään nätisti, kuinka vanha Ellu on ja halusi sitten seuraavaksi tietää, imetänkö. Ööh, mitä? Ja mitä se hänelle kuuluu? Vastasin jotain ja aloin katsella ihan muualle, mutta nainen vielä huuteli perääni, että vauvaa ei pitäisi tuoda korjaamolle kun "vauvat eivät pidä metelistä" .  Eivät tietenkään, mutta kaukaa tulevan paukutuksen kauhistelun sijaan Ellu tyytyi iloisesti hihkumaan moottoriöljymainokselle  

6 kommenttia:

 1. Kannattaa tutustua myös Herkullista kotiruokaa lapselle-kirjaan, joka on ravitsemusterapeuttien käsialaa ja sieltä löytyy kätevästi jokaisen reseptin kohdalta ikäsuosituskin. Tosi maistuvia ruokia koko perheelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. :) Haluaisin uskoa, että peruskotiruoka-asiat vuoden ikäisestä ylöspäin ovat meillä hallussa, mutta voin olla ihan väärässäkin. :D

   Poista
 2. No jopas oli kommentit toisella.. Mie oon kuullut tarinan, jossa tuoreelta äidiltä oli tultu kaupassa ollessa ihan noita samoja utelemaan.. Kaikenlaista maailmaan mahtuu.

  Miun tomaatit on vielä ihan vihreitä. Jospa ne sieltä ennen kylmiä;)

  Ihana että ruuat maistuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie luulin, että tällaiset utelut olis vain jotain urbaanilegendaa, mutta ilmeisesti ei. Toivottavasti itse maltan olla olematta noin typer... tiedonhaluinen.

   Mie katkaisin eilen tomaatit, että ehtisivät nuo loput raakileet kypsyä. Me saatiin mammalta niin hyvät taimet, että mikäs tässä sadosta nautiessa. :D

   Poista
 3. Just mikä tyyppi tuo autokorjaamo-naikkonen! Näitä kyllä valitettavasti riittää.

  Hih, Ellu kehittyy niin kovaa vauhtia että ohittaa pian Tirpan. Meilläkin - kuten olet varmaan lukenut - kasvatellaan ensimmäistä hammasta ja harjoitellaan liikkeelle lähtöä. Lapset kehittyvät niin eri tahtia :)

  Muistatko, kun raportoin että banaani ei sopinut Tirpalle silloin kiinteiden aloittamisen aikoihin? Pidimme pari kuukautta taukoa, ja nyt se jo vaikuttaa sopivan tytölle. Aika teki tehtävänsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää taisi olla miun ensimmäinen Kaikenlaisia Utelijoita Sitä On -kokemus. Toivottavasti olisi myös viimeinen, mutta tuskinpa on.

   Nyt on joku ihme vauhtikehitys-vaihe päällä, hyvä, että perässä pysyy. Toissapäivänä tyttö nimittäin myös alkoi ryömimään - takoperin, mutta kuitenkin. Apuva.

   Muistinkin tuon Tirpan banaani-reaktion, ja juuri sen takia en ole kauhean huolissani tästä Ellun reaktiosta. Tosin mie itse en voi syödä paljoa banaania tai kiiviä (johon reagointi on yhteydessä banaaniin ja lateksiin) - se voi siis oikeasti olla, että Ellullakin olisi yliherkkyyttä. Kokeilemme kyllä uudestaan muutaman kuukauden päästä, varovasti tietenkin.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!