torstai 5. syyskuuta 2013

Ruokalappu vahakankaastaTestattu toimivaksi by Ellu
Laitan tännekin tuon ohjeen vahakankaiseen ruokalappuun, ihan siksi, että miusta tää oli älyttömän helppotekoinen ja arjessa todella toimiva lappu. Sellainen kourullinen on miusta pienelle vielä tosi hankala kun kouru tulee eteen, ja kankaiseen jää erityisesti porkkanasta sellaisia tahroja, jotka eivät lähde pois kuin valkaisemalla. Tähän saa näppärästi käytettyä vaikka vanhan vahakankaisen pöytäliinan siistit osat, ja onhan kaupat (ainakin Kodin1) nykyään täynnä mitä ihanampia, värikkäitä vahakankaita.


Niin, värikkäitä vahakankaita on maailma pullollaan, ja tietysti mie tein harmaan ruokalapun. ;)  Käytin tähän siis Ellun huoneen kaapin ja hoitoalustan tuunauksesta ylijääneen vahakankaan - sitä jäi muuten edelleen, eli joko tutut tulevat saamaan vauvaviemisiksi harmaita ruokalappuja, tai sitten tässäkin blogissa tulee vielä vilahtelemaan jotain samankuosista.

Vahakankaisen ruokalapun idean näin joskus Värikästä vahakankaasta -kirjasta ja luin ohjeenkin, mutta vetäisin tämän nyt vain naisenlogiikalla joten en yhtään tiedä, menikö niin kuin kirjassa.

Vahakankainen ruokalappu

Käytä sopivankokoista ruokalappua (tai ihan vain omaa mielikuvitustasi) apuna ja leikkaa vahakankaasta sopivan kokoinen kappale. Saumavaroja tai muuta ei tarvita.


Ruokalapun voi tehdä myös ilman "kourua" eli tuota taskua, mutta sekin on näppärä, koska leualta rinnuksille valunut sapuska jää kouruun eikä valu edespäin vaatteille. Mieti, kuinka syvän kourun haluat ja käytä leikkaamaasi ruokalappua apuna sen mittaamiseen. Ei taaskaan mitään saumavaroja.


 Tadaa!

 

Jos olet taitava ompelija tai pidät riskeistä, nuppineulaa etutaskujen reunat yhdessä kanttinauhan kanssa kiinni ruokalappuun. Jos taas olet enemmän "peukalo keskellä kämmentä" -tyyppiä, niin harsi lappu kiinni ruokalappuun. Voit toki myös ommellahurauttaa sen ensin kiinni lappuun ja laittaa vasta sitten kanttinauhan. 


Kanttinauha on vapaavalintaista. Vahakangas ei purkaudu, joten sen voi ihan hyvin jättää laittamatta tai vaikka hiukan kääntää ruokalapun reunoja ja ommella, mutta onhan tuo siistimmän näköinen. Ja ainakin oma vahakankaanpalaseni oli sen verran paksua, että se olisi varmaan raapinut tytön kaulaa ilman tuota kanttinauhaa. 

Jos päätät laittaa kanttinauhan, nuppineulaa se lapun reunaan ja ompele kiinni ompelukoneella. 

 

Ruokalapun kiinnityksen voisi hoitaa myös kahdella narunpätkällä, vaikka tuosta kanttinauhasta (kaulan ympärille tulevista lipareista pitäisi vain tehdä hiukan lyhyemmät ja sitten narujen päät ommella kiinni niihin), mutta tarrakiinnitys on ainakin pienellä vauvalla se kaikkein näppärin ja turvallisin. Leikkaa tarranauhasta aika isot kappaleet (ymmärrät miksi, kun puet yhdellä kädellä ruokalappua nälkäisenä kitisevälle vauvalle) ja ompele ne kiinni ompelukoneella.


 Ja siinähän se lappu sitten jo onkin, valmiina käyttöön! Lapun voi pestä koneessa, mutta kuivausrumpuun en sitä heittäisi. Ruokailujen jälkeen riittää nopea huuhtaisu vesihanan alla ja sitten vain kuivumaan ja odottamaan seuraavaa käyttöä. 

Ruokalappu esiintyi myös Instagramissa

3 kommenttia:

 1. Ihana postaus, joudun ehkä tekeen tälläisiä <3 kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä!

   Miustakin oli niin kiva tehdä näitä, että Ellulla on kohta varmaan kymmenen ruokalappua. :D

   Poista
 2. On jo pitkään pitänyt tehdä meijän Pikku-ukolle ruokalappu, kiitos innoituksesta!

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!