tiistai 17. syyskuuta 2013

Vastauksia ja arvontaKiitos kysymyksiä laittaneille! Tulihan niitä, pelkäsin, että kukaan ei kysyisi yhtään mitään. Tai että Ellun kummi kysyisi vaikka miun lempiväriä, säälistä. :D

Yritin jaotella noita tulleita kysymyksiä vähän aihepiirien mukaan, vaikka sillisalaattimaisuus onkin tämän blogin tunnuspiirre.


Minä

Millainen olit nuorena?

Jaa-a. Järjestelmällinen, tunnollinen, aikaansaava, aika taiteellinen, mutta kuitenkin kauhean järkevä. Kai se on se perinteinen esikoisen rooli kodin ulkopuolellakin?  En ikinä karannut tai tehnyt mitään kamaluuksia, miusta ei olisi ollut kapinoimaan, vaikka itsepäinen toki olin jo silloin.


Mitä sie harrastat lapsenhoidon, sisutuksen ja muun tuunailun ohessa? Tai olet harrastanut voisi paremminkin kysyä, nyt ehkä harrastukset ovat jäähyllä.. =) Esim taitoluistelua, partiota jne?

Miulla ei ikinä ollut mitään "oikeaa" harrastusta (johtunee siitä, että lapsuudenkotini sijaitsee aikalailla korvessa). Lukioikäisenä kuuluin näytelmäpiiriin ja nyt aikuisiälläkin näyteltiin miehen kanssa yhdessä harrastelijanäytelmässä - harmi, ettei täällä ole kansalaisopiston näytelmäkurssia, olisin varmaan ilmoittaunut. Luen paljon, lenkkeilen (nykyään lähinnä vaunujen kanssa) ja nyt syksyllä aloin taas käymään jumpassa ja zumbassa. 


Oletko koulutukseltasi lastentarhanopettaja vai kenties sosionomi? Vai joku ihan muu?

Mie olen sosionomi (AMK) ja miulla on lastentarhanopettajan pätevyys siihen lisäksi. :)


Oletko löytänyt unelmiesi alan vai haaveiletko jostain muusta?

Kyllä lapset ja perheet ehdottomasti ovat miun ala. Lastentarhanopettajan perustyön lisäksi olen saanut jonkin verran kokemusta johtamisesta, kehittämisestä ja hallinnosta, ja ehkä tulevaisuudessa olisi mukava olla mukana joissain kehittämisprojekteissa tai järjestämässä koulutuksia oman perustyön ohella. Joitain jatko-opiskelu-ajatuksiakin on silloin tällöin, mutta ne kaikki liittyvät tähän alaan. Minkäänlainen alanvaihdos ei tällä hetkellä houkuta.


 Mistä päin Suomea olet alkujaan kotoisin?

Tuosta viidenkymmenen kilometrin päästä, en siis ole pitkälle päässyt. :D  Eli siis pienestä maalaiskunnasta Kaakkois-Suomesta. Cua muisteli blogissaan, kuinka maalaiskunnan yläasteen mopoparkissa oli aina enemmän traktoreita kuin mopoja - meillä fiilinki oli aika samanlainen, tosin meidän pienessä kunnassa ei ollut edes sitä yläastetta vaan mopoparkissa olevia traktoreita piti käydä katselemassa naapurikunnan puolella.
Asutko nykyään Lappeenrannassa tai jossain lähimaastossa? 

Vedyistä ja hiekkalinnoista olen kertoillut  sen verran, ettei liene salaisuus, että täällähän me asutaan. Saa tulla moikkaamaan jos tallaan vastaan naapurimaan kansalaisten keskellä. :D Ja jos teitä muualla asuvia lukijoita joskus eksyy tännepäin, niin lupaan tarjota sen kuuluisan vedyn ja haastaa karjalaa!Koti  

Oletko jouluihminen eli aloitatko valmistelut hyvissä ajoin?  

Oi, olen, henkeen ja vereen. :D Miusta joulu on ihana juhla kun siihen liittyy lahjoja ja ihania ruokia, kynttilöitä, yhdessäoloa ja saa askarrella ja väkertää sydämensä kyllyydestä. (Kaikkien ei siis tosiaan tarvitse tehdä niin, mutta miusta se on ihanaa ja siksi teen niin.) Joulukorttitarpeita taisin jo ostaa ja pari lahjaakin on jo tullut hankittua. Hih. 

Onko jotain totaalisen ei-ei -juttua sisustuksessa?

Boordit, lasiset baarikaapit, pikkusievistely ja liika tavaran määrä, siis meidän sisustuksessa, jonkun toisen kotona ne voivat kaikki näyttää oikein kivoilta! Ja toisaalta,olen aikamoinen muuttamaan mieltäni, joten vaikka viiden vuoden päästä meillä on varmaa boordit joka huoneessa...

Millainen olisi unelmiesi koti?

Jos kaikki olisi mahdollista, niin se olisi sellainen isohko, vanha omakotitalo, maalaisympäristössä lähellä jotain taajamaa, jossa olisi ruokakaupat, koulut ja perusharrastukset. Ja lähimpään kaupunkiin hyvin kulkevat julkiset liikennevälineet. Iso piha, omenapuita, metsää lähellä.

(Tällä hetkellä alkaa tuntua siltä, että riittää, kunhan tönö on homeeton eikä vajoa toisesta päädystä! :P) 
Vauva ja perhe

Kerkesitte ilmeisesti olla jonkin aikaa naimisissa ennen Ellun syntymää? Kauanko olette olleet yhteensä yhdessä?

8.9.13 tuli täyteen kahdeksan vuotta yhdessä. Olimme onnettomia lukioteinejä kun aloimme seurustella. :D

Oliko vauvakuumetta?

Jokakeväinen vauvakuume varmaan koko aikuisiän. Työ lasten kanssa ei kauheasti auttanut asiaa. :D

Mikä on ollut vauva ajassa/arjessa parasta ja mikä "kamalinta" (jos niin voi sanoa)?

Parasta on tietysti Ellu, jonka aitoja reaktioita asioihin ja innostusta kaikesta uudesta on kunnia päästä seuraamaan ja kokemaan. Se ilo ja ylpeys, jota omasta lapsesta saa joka päivä, on uskomatonta. Kotona olo Ellun kanssa on myös opettanut rauhoittumista ja ihan uusia elämänarvoja.

Ja kamalinta? Se, miten ilkeitä ja arvostelevia ihan tuntemattomatkin ihmiset voivat olla, ja se epäonnistumisen ja huonoudun tunne, joka iskee helposti ihan hyväätarkoittavistakin ohjeista. En jää vellomaan ikäviin kommentteihin vaan valtaosan ajasta osaan nauraa niille, mutta eiväthän ne kivalta tunnu.

Myös menettämisen pelko on kamala. Nyt sen kanssa alkaa oppia elämään, mutta vielä pari kuukautta sitten se oli aina välillä todella ahdistavaa.Mitä muita nimivaihtoehtoja Ellulle oli?

Jos joku ei sattunut huomaamaan silloin nimivilautusta, niin Ellun nimihän ei siis oikeasti ole Ellu. :D Me pyöriteltiin monenlaisia nimiä. Miun suosikki olisi ollut Kerttu edesmenneen mummoni mukaan, mutta mies ei halunnut sitä etunimeksi (se on sitten Ellun toinen nimi), hänestä etunimi+sukunimi -yhdistelmä olisi kuulostanut hankalalta. Pidimme myös esimerkiksi Elinasta, Iiriksestä, Sallasta, Ellasta ja Sofiasta. 

Mikä nykyisessä arjessa on erilaista kuin kuvittelit? Onko jokin asia yllättänyt (hyvässä tai pahassa)? 

Yllätys oli, kuinka vaikeaa imetys voi oikeasti ollakaan. :D Hankin kyllä tietoa etukäteen, mutta ajattelin, että kyllä se rennolla asenteella sujuu. Noh, ei sujunut, ja jossain kohtaa asennekin oli sitten kaikkea muuta kuin rento. Mutta eniten on yllättänyt, kuinka rento tyttö (hyvä, että edes tyttö, jos ei äiti) Ellu oikeasti onkaan, ja kuinka huolettomasti tämän kanssa voi lähteä paikkoihin. Reipas pieni likka, joka kokee olonsa turvalliseksi missä vain.

Myös oman pinnan pituus on yllättänyt. Ellu todellakin on onnistunut opettamaan miulle sekä kärsivällisyyttä että rauhoittumista.


Olisi kiva kuulla millaiset oli sinun ensimmäiset tunteet tai ajatukset silloin kun Ellu syntyi, eli siis ne ihan ekaa hetket. Eli miltä sinusta tuntui? Kivusta ei tarvitse kertoa, mutta jotenkin se hetki kun näkee oman pienen ekan kerran on niin herkkä ja ihana. Tosin sen sanoiksi saaminen voi tuottaa vaikeuksia eli ymmärrän jos et osaa vastata. En ehkä osaisi itsekään.. 

Mie muistan! Muistan ajatelleeni, että onpa tytöllä isot silmät ja voi, kuinka se on nätti! Miusta Ellu oli uskomattoman kaunis, en voinut uskoa, että mie ja mies oltiin saatu niin kaunis tytär. Tunsin ihan mieletöntä ylpeyttä. (Ja juu, näin jälkikäteen katsottuna Elluhan oli surkean pieni ja ryppyinen, mutta miun silmissä tyttö oli jo silloin maailman kaunein vauva.) Muistan myös ajatelleeni, että me oltiin odotettu meidän pientä niin kauan ja nyt hän sitten vihdoin oli siinä.

Kovin turvoksissa ensimmäisenä iltanaan
Kolme päivää vanhana - onko miun tyttö oikeasti ollut joskus näin pieni?

Onko jotain totaalisen ei-juttuja lasten kasvatuksessa tai leluissa?

Noh, suutarin lapsellahan ei ole kenkiä.... :D Mutta niin, miun kasvatusajatuksena on, että lasta ei suojella maailmalta, vaan ohjataan toimivaan siinä. Omatoimisuus, omilla aivoillaan ajattelu, (ikätason mukaiset) hyvät käytöstavat ja sosiaaliset taidot ovat tärkeitä asioita. Lasta pitää arvostaa ja tämän tarpeita ja mielipiteitä kuulla, mutta kaikki ei aina voi olla kivaa -  sellainen täysin säännötön kasvatus ei siis olisi meidän juttu, vaikkei mitään militantteja olla eikä tulla olemaan. En myöskään hyväksy Minä/me ollaan parempia kuin sinä/te -ajattelua, perinteistä kiltin tytön roolia tai  nykyajan kulutushysteriaa.

Lelut.. Hm, yritän olla hukuttamatta Ellua leluihin. Vaikka ne nyt kiinnostavatkin tyttöä, meillä on varmaan kuusi tai seitsemän lelua, joista kerrallaan käytössä on pari kolme. Toivon, että tyttö oppisi isompana nopeasti itse pohtimaan ja perustelemaan, millaisia leluja haluaa ja miksi. Olen leluissa ehkä vähän vanhoillinen, en ymmärrä kaikenmaailman monsterileluja ja -barbeja pienille lapsille.Blogi

Kirjoitatko blogiasi sillä tavalla julkisesti, että kaverit ja sukulaiset tietävät puuhailuistasi? Linkitätkö kenties esim. facebookkiin postauksistasi?

Ei tämä mikään salaisuus ole. Blogini lukijakuntaan kuuluu pari live-elämän kaveria, ainakin toinen siskoistani, äitini  ja pari muuta oikeaa tuttua. Tiedän myös, että muutama tuttu (tai entinen tuttu) lukee blogiani "salaa", eikä siinä mitään - en miekään kommentoi kaikkiin satunnaisesti seuraamiini blogeihin.

En linkitä juttuni facebookiin enkä muutenkaan mainosta. Joskus haluan näyttää blogista jonkin tekemäni jutun, linkata reseptin tai vaikka näyttää Ellun kuvia, ja tutut saavat blogin osoitteen siten. Miulle olisi jotenkin vierasta lähetellä hyvillekään kavereille viestejä että "hei, miullakin on blogi! Sen osoite on...."


Kuinka suuren osan viidestäkymmenestä lukijasta tunnet live-elämässä? :) 

 Selailin tuota lukija-palkkia ja taidan tuntea oikeasti kaksi? Vai? :D Muut tutut seuraavat blogiani muuten kuin bloggerin kautta. Miulla on kyllä monta mukavaa lukijaa, jotka haluaisin tavata ihan oikeassakin elämässä.


Tulevaisuus ja haaveetKoska on suunnitelmissa palata töihin?

Aikaisintaan ensi heinä-syyskuussa (nyt joulu-tammikuussa saatan käväistä töissä pari viikkoa kun mies on Ellun kanssa isyyslomalla, tai sitten en). Miun työ lastentarhanopettajana on sellaista, että uusi ryhmä aloittaa aina elo/syyskuussa, joten silloin olisi aika luontevaa mennä töihin. Katsotaan nyt. Voihan se olla niin, että olen tytön kanssa kotona pidempäänkin.

Montako lasta haluaisit kaiken kaikkiaan ja mikä olisi hyvä ikäero?   

Kaksi tai kolme lasta olisi sopivasti meidän perheeseen, mutta eihän sitä tiedä, montako niitä siunautuu vai siunautuuko enää yhtään.

"Hyvä ikäero".. Sitä on tässä pohdittu nyt paljon! Itse olen sitä mieltä, että Ellulle kaikki ikäerot, isot ja pienetkin, olisivat varmasti ihan hyviä, että nyt tässä pohditaan, mikä olisi hyvä meille vanhemmille. Vuoden ikäero olisi miusta liian vähän, mutta eipä tässä enää siihen ehdittäisikään, ;) En myöskään halua lapsille kovin suurta ikäeroa, siis että Ellu olisi jo koulussa kun pikkusisko tai -veli syntyisi: silloin ei tulisi samalla lailla yhteisiä leikkejä ja yhteistä lapsuutta, vaikka monia muita hyviä puolia suhteessa toki olisi. .

Millaisena näet elämäsi 5 vuoden kuluttua?

Meillä on kaksi lasta, kaksi koiraa ja se omistusasunto. Mieskin on valmistunut jatko-opinnoistaan. 


Mistä vielä unelmoit? 

Miun unelmat on aika tylsiä. :D Haluaisin, että Ellusta kasvaa terve ja hieno tyttö ja että me oltaisiinmiehen kanssa tulevaisuudessakin onnellisia yhdessä.  Haluaisin sen oman kodin joskus ja  matkustaa niin koko perheen voimin kuin kahdestaan miehenkin kanssa (sitten kun Ellu on isompi, toki). Haluaisin myös kesämökin. Ja kasvimaan. Ja tehdä joskus jotain luovaa, maalata tauluja omaksi ilokseni ja sukulaisteni kauhuksi ja saada joskus kirjoitettua sen pöytälaatikkoromaanini. Sellaisia aika pieniä asioita.


Ja sitten se arvonta!

Koska Ellukin nukkuu jo ja mies on reissussaan, niin jouduin turvautumaan netin arvontakoneeseen.(Tylsää, tiedän. )

Kysymyksiä esitti seitsemän eri lukijaa, joten kone arpoi luvun yhden ja seitsemän väliltä, ja ei tarvitse olla korkeakouluja käynyt ymmärtääkseen, että näin monentena kommentoinut on nyt sitten voittaja:
Ja viidentenähän kysymyksiä esitti, tadadadaadadaa, Oo! Lämpimät onnittelut! :) Otan siuhun yhteyttä ja pistän voittosi tulemaan!

Kiitos kysymyksistä. :) Tulipahan koettua tällainenkin blogijuttu!
10 kommenttia:

 1. Oli ihana lukea näitä vastauksia :) mie oon ihan surkee keksii kysymyksiä tälleen blogiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva, että niitä oli kiva lukea. :D Ajattelen kyllä olevani sen verran tylsä, että tätä lukevat varmaan meinaavat nukahtaa. :D

   Poista
 2. Iiiihhania vastauksia! Me ollaan kyllä varmaan jotkut kadonneet kaksossiskot ("muutaman" vuoden ikäerolla), niin monet jutut oli kuin omasta suusta. =)

  Ja iiiihhanaaa! Mie olen voittanut jotain! Taitaa olla eka kerta sitten ala-asteen, jolloin voitin laatikollisen Mars-patukoita. Onhan palkintoni jotain yhtä makeaa nytkin? =D Hhihhihihii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kato sie olet se isosisko, jota miulla ei koskaan ollut. :D

   Onnea voitosta! Kuten aiemmin lupailin, niin se lähtee postiin viimeistään viikonloppuna!

   Poista
 3. Kivoja kysymyksiä ja vastauksia :).

  VastaaPoista
 4. Kiva kun jaksoit vastailla ja toteuttaa tän. :) Minusta oli mukavaa löytää blogi jonka kirjoittaja asuu samoilla kulmilla kuin itsekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on oma hauskuutensa bongailla tuttuja maisemia ja juttuja. :)

   Poista
 5. Kivoja vastauksia! :)

  Jaahas, kenties ollaankin alkujaan kotoisin samalta suunnalta :P

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!