keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Hirveä (?) Halloween

Juhlitteko Halloweenia?

Mie olen (kerrankin!) ollut mukana ratsastamassa trendien aallonharjalla, sillä olen ollut ensimmäisissä Halloween-juhlissani jo 1990-luvun puolella. Opettajamme oli ollut vaihdossa Amerikoissa ja innostunut siellä Halloween-perinteestä. Niinpä meidänkin maalaiskyläkoulussa pukeuduttiin noidiksi keskellä syksyä, ja se lievästi sanottuna hiukan kummastutti kyläläisiä ja isovanhempia. Mutta hauskaa oli!


Työpaikoissani lasten parissa on ollut kahdenlaista suhtautumista Halloweeniin. Toisissa paikoissa juhlia on vietetty jo vuosikymmen ja on syntynyt monenlaisia omia perinteitä, ja toisissa ei ehdottomasti vietetä suomalaiseen kulttuuriperintöön kuulumatonta juhlaa. Vanhempienkin suhtautuminen on kaksijakoista: toiset tuntuvat olevan hommasta vielä enemmän innoissaan kuin lapset ja kotonakin saatetaan viettää juhlat jos toisetkin, ja jotkut taas toivovat, ettei juhlaa vietettäisi päiväkodissa ollenkaan tai ettei heidän lapsensa osallistuisi niihin. Jälkimmäisiä ei ole sattunut miun kohdalle vielä yhtään, mutta erityisesti maahanmuuttajaperheet ovat kyselleet aika tarkkaan, mikä ihme koko homman idea on.

Vaikka Halloweenin tärkeydestä ja järkevyydestä voidaan olla montaa mieltä, niin itse olen nyt aikuisiällä huomannut haaveilevani Halloween-juhlista, siis oikein sellaisista ylitseampuvista: paljon hämähäkinseittejä ja kynttilöitä, aikuisillakin naamiaisasut, boolissa uiskenteleva verinen käsi, seuraleikkejä ja nakkisormia. Koska kutsua ei ole näkynyt, niin kai pitäisi joskus järjestää nämä ylitseampuvat teemapirskeet ihan itse? Eihän sen elämän aina tarvitse olla niin synkkää ja vakavaa, ja muutama ketsupilla kuorrutettu nakkisormi tai hämähäkillä koristettu muffinssi voisi kummasti piristää pimeän syksyn keskellä.


Halloweenit ja pyhäinpäivät ovat sitten kaksi ihan eri asiaa. Täältä löysin hyvää tietoa aiheesta: Halloweenin oikea päivä on maailmalla aina lokakuun viimeinen päivä, anglosaksisen pyhäinpäivän aattona. Meillä Suomessa pyhäinpäivä vaihtaa paikkaansa, joten me voisimme viettää kallojen ja kurpitsojen juhlaa joko samaan aikaan amerikkalaisten kanssa, 31.10, tai pyhäinpäivän aattona. Tai sitten pyhäinpäivää edeltävänä viikonloppuna. Halloween -tapahtumia on siis Suomessa useampana eri päivänä, eikä tässä nyt oikein tiedä, milloin karkkeja kerjääviä lapsia odottaisi kotiovelleen. Täälläpäin Suomea heitä ei ole vielä kauheasti näkynyt, viime vuonna ensimmäistä kertaa pari kappaletta.


Koska kutsua joihinkin ihanan yliampuviin Halloween -pirskeisiin ei tänä(kään) vuonna tullut, naamaisiasun suunnittelun sijaan tein pihalle pari kurpitsoilla koristettua kynttilälyhtyä. Hiukan lapsetti. Aiempina vuosina meillä on ollut appivanhemmilta saatu kurpitsa oven vieressä, mutta tänä vuonna he jättivät kurpitsat kasvattamatta.

Millaisia fiiliksiä Halloween herättää? Ja menisittekö, jos saisitte tummanpuhuvan kutsun saapua syömään hämähäkin jalkoja (suolatikkuja) ja jättikokoisia jauhomatoja (juustonaksuja)? jk. Huomaako, että ehkä hiukan innostuin PicMonkeysta? :D
jk.2. Purkkien teosta voi lukea tarkemmin täältä, jos kiinnostaa!
jk.3. Täällä ruudun toisella puolella on hieman väsynyt äiti-ihminen. Ellu on nukkunut viime aikoina aika kehnosti ja viime yö oli pahin pohjanoteeraus moneen kuukauteen. Päätimme nyt sitten rättiväsyneinä kokeilla lopullista tutista vieroittamista (kokemustahan meillä on, edellisen kerran teimme tämän kun Ellu oli 1,5-kuukauden ikäinen, mutta annoimme sen sitten kolmikuisena takaisin kun imuhalut olivat niin valtavat), josko se tekisi öistä ehjempiä. Pitäkää peukkuja, ainakin aamu meni kivasti ja Ellu nukahti aamupäiväunillekin ilman protesteja.


8 kommenttia:

 1. Minäkin olen ollut ekoissa halloween-juhlissa jo 90-luvulla! Koska olen syntynyt kesällä, synttärit jäivät usein pitämättä. Parina vuonna järjestimmekin sitten syntymättömyyspäiväjuhlat halloween-teemalla. Pukeuduin aina noidaksi ja äiti teki minulle sanomalehdestä, huovasta ja villalangasta noitahatun hiuksineen. Minusta halloween on ihan ok, kunhan se pysyy leikkimielisenä. Pidän enemmän vähän karikatyyrimäisistä kauhuhahmoista, kuin siitä että oikeasti peloteltaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla oli sama kesäsynttäreiden kanssa, tosi harmillista!

   Kuulostaapa kivalta nuo teidän syntymättömyyspäivät! Toimiva idea myös vaikka jollein, joka on syntynyt jouluaattona.

   Leikkimielisyyttä miekin kannatan, liian hurjaksi ei tarvitse mennä.

   Poista
 2. Opiskelukaverini ystäväpiirinsä kanssa järjestää vuosittain huikaisevat halloween-juhlat. Heillä on aina viimeisen päälle mietityt asut ja rekvisiitat. Yhtenä vuonna opiskelukaverini oli "kuollut morsian", oli kyllä älyttömän upeasti luotu hahmo!

  Itse en ole ikinä ollut missään kunnollisissa halloween-juhlissa, mutta ei se nyt ihan mahdottomasti harmita. En toki kieltäytyisi, jos kutsu kävisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähdetään kuokkimaan siun opiskelukaverin juhliin! Kuulostaisi niin kivalta!

   Poista
 3. Joo, menisin tuommoisiin kemuihin. Mutta en kyllä tähän hätään muista, että joku olisi omassa kaveripiirissä juhlinut sen ihmeemmin halloweeniä.

  Voihan Ellu. Tuliko liikkuminen uniin? V ei meinannut eilen millään asettua nukkumaan ja äkisi 11 asti vähän väliä, istumaan piti sängyssäkin ängetä. Toivottavasti viime yö ollut parempi että olette kaikki saaneet levättyä. Ja miten tuttivieroitus? Jos vaan omat hermot kestää niin nopeasti se ohi menee... :-) tsemppihali! Vai mikä se ärsyttävä hokema nykyään on, jaxuhali? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä, mikä Ellun unia huonontaa, ehkä se liikkuminen - tätä kun on tosiaan ollut pitemmän aikaa ja viime aikoina on ollut aika älytöntä. Viime yö oli aika kamala, mutta puolesta yöstä eteenpäin nukuttiin suht kelvollisesti. Ehkä tämä tästä, nyt kun tuttikin tuntuu olevan unohdettu - se on sujunut yllättävän kivasti, eka päivä nyt takana.

   Poista
 4. Mun mielestä Halloween on kiva piristys ennen joulua, muuten niin pitkään ja pimeään syksyyn! Esikoinenkin on syntynyt näihin aikoihin, ja odoton jo innolla koska hän haluaa alkaa järjestämään Halloween-aiheisia synttärikemuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halloween-synttärit olisivat ihan huiput! Siinä olisi koristeet ja teema vaikka useamman vuoden juhlille.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!