sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Viikuna-vuohenjuustopizza ja oliivitahna

Tästä Lihattomasta lokakuusta voisi selvitä hyvin kokkaamalla niitä vanhoja tuttuja kasvisreseptejä (soijarouhetta pastan sekaan, munakasta, pinaattivelliä, kasvissosekeittoa, uunipuuroa, kasvispastaa, kasvispihvejä jne.), mutta päätimme miehen kanssa, että joitain uusia reseptejä ja raaka-aineitakin on kokeiltava. Lainasin kirjastosta hienon Makunautintoja kasviksista -kirjan ja siinä on useampi mielenkiintoinen ja herkullisen kuuloinen resepti.


Tätä pitsaa teimme ensimmäisellä kasvisruokaviikolla ja se oli meille ihan uudenlainen: perus tomaattikastikkeen sijaan tähän tuli herkkusieni-oliivitahnaa ja täytteiksi vuohenjuuston ja mozzarellan lisäksi mm. viikunoita.

"Pitääkö viikunat kuoria?" 
"Ööö, kai ne pitää?"
 "No eihän näistä silloin jää kuin tahnaa!" 
"Miten ne on siinä kirjan kuvassa?"

Viikunoita ei sitten kuorita, pestään vain hyvin. Lisäksi tuli testattua paljon uutta oliivitahnan teosta uunipeltien esilämmittämiseen.

Ohjetta lukiessani kuvittelin tätä kevyeksi terveysherkuksi, mutta pöh. Mozzarellaa ja vuohenjuustoa ängettiin näihin enemmän, kuin lääkäri määrää. Mutta oli niiiiiiin hyvää! Ja vakuutan, että raavaimmankin lihansyöjämiehen maha täyttyy yhdellä pizzalla, vaikkei se ole lihaa nähnytkään. ;)


Ohje: Katja Palmdahl - Makunautintoja kasviksista




Viikuna-vuohenjuustopizza ja oliivitahna
( 4 pizzaa)

Pizzapohja

25 g hiivaa
2,5 dl haaleaa vettä
2 dl sihtiruisjauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
vehnäjauhoja leivontaan

Oliivitahna

200 g herkkusieniä
 1 dl oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria 
2 valkosipulinkynttä
200 g mustia, kivettömiä oliiveja
2 rkl kapriksia
2 rkl sitruunamehua

Täyte

4 tomaattia
0,5 tl suolaa
250 g mozzarellaa
1 punasipuli
3-4 viikunaa
150 g vuohenjuustoa
 sormisuolaa
mustapippuria myllystä 

Makulisä

1 rkl juoksevaa hunajaa
1-2 rkl kapriksia
oliiviöljyä

Liota hiiva veteen. Lisää jauhot ja suola. Alusta kinteäksi ja notkeaksi. Jaa taikina neljään osaan ja jätä kohoamaan 1-1,5 tunniksi leivinliinan alle.

Tee oliivitahna: pilko herkkusienet ja paista ne oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä sienisilppuun muut aineet ja pyöräytä sauvasekoittimella tms. tahnaksi. (Tahna säilyy viileässä noin viikon)

Pilko tomaatit ja ripottele lohkoille suolaa.  Pane ne puoleksi tunniksi siivilään valumaan. Pyörittele välillä ja painele lusikalla kevyesti nesteitä pois. 

Pane uuni kuumenemaan 275 asteeseen ja työnnä uunipellit sinne lämpiämään.

Vaivaa kohonneita taikinapalloja jauhotetulla pöydällä. Kauli ne ohuiksi pizzapohjiksi ja nosta kahdelle leivinpaperille. Levitä pizzoille ensin oliivitahna, sitten mozzarella ja tomaatit ja lopuksi punasipuli hentoina suikalena ja viikunat lohkoina. Laita päälle vuohenjustoa. 

Siirrä pizzat leivinpapereineen kuumien peltien päälle. Paista uunin keskitasolla vähintään kymmenen minuuttia. 

Ripottele pizzoille sormisuolaa, rouhittua mustapippuria ja kapriksia. Valuta pinalle hunaja ja oliiviöljy. 

6 kommenttia:

  1. Täytyisi kokeilla kasviselämää vaikka vaan viikon verran, jospa samalla oppisi paremmin kasviksiakin syömään;) täälläkin siulla ollut monta ruokaa, jota voisin uskaltaa testata itsekin!
    Ois kyllä haaste itselle, pitääköhän silloin ottaa töihin tosin eväät, hmm. :)

    Kiva lukea tein koko kuukaudesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisten syönnin lisääminen käy niinkin, että kokkausinnostuksen iskiessä etsii tietentahtoisesti jonkun kasvisruokareseptin, siinähän sitä oppii ja kokee uutta. :)

      Kiva, että näitä on kiva lukea!

      Poista
  2. Erityisesti oliivitahna kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Pidän myös viikunoista ja ne ilmeisesti sopivat pizzaankin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliivitahna oli kyllä todella hyvää, sopisi varmasti myös pastan kanssa erinomaisesti.

      Miusta viikunat sopivat pitsaan, mutta mie nyt laitan muutenkin pitsaan ananasta tai persikkaa. Kaikki eivät tykkää suolaisen ja makean yhdistelmästä, mutta meillä ne maistuvat. :)

      Poista
  3. Oi nam, tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!