lauantai 2. marraskuuta 2013

Ellu 7kk


Mittoja ei tule, koska seitsenkuukautisilla ei ole neuvolaa. Meillä on ylimääräiset paino-pituus -mittaukset, mutta vasta kahden viikon päästä.

Yleisfiilikset

Ellu on tyytyväinen tapaus, ei varsinaisesti vierasta, mutta vähän pitää antaa lämmitellä ennen kuin tyttö alkaa kylässä jutella tai näyttää osaamiaan taitoja.  Syö (yleensä) reippaasti, kartuttaa taitojaan, päiväunien määrä on taas lisääntynyt ja vauhtia riittää. Yöt menevät kehnommin kuin esimerkiksi kuukausi sitten, mutta haluaisin uskoa, että taas parempaan suuntaan.

Taitoja

Ellu oppi ryömimään (vetämään itseän käsillä eteenpäin avitellen välillä jaloilla) 6,5 -kuisena lopullisesti. Aiemmin tyttö oli huomaamattaan ottanut pari vetoa, mutta nyt vauhti on jo aika kova ja matkat pitkiä. Eihän täällä ole turvassa enää mikään! Erityisen kiinnostavia ovat koirat, kengät ja rikkaharjat. Tytön ryömintäasento on aika tehokas (alempi käsi koukussa, jolla vetää itseään eteenpäin ylävartalo ylhäällä), joten voi olla, ettei konttaaminen ihan heti ala kiinnostamaan. Ellu tosin nostaa itseään konttausasentoon ja hytkyttelee, joten voin olla ihan väärässä.

Tälleen minä menen!

Ellu istuu tuettuna hyvin ja syökin kaikki ateriat syöttötuolissa, mutta itsekseen ei oikein pysy pystyssä - tai ehkä pysyisi, mutta alkaa tavoittelemaan kaikkea ympärilläolevaa ja muksahtaa sitten nurin. Kaipa sekin taito sieltä tulee (toivottavasti kuitenkin kuukauden sisään, että äiti saisi joulukorttikuvan otettua! Pinnallista. :D).

Ellu on myös oppinut leikkimään kukkuu-leikkiä. Mie luulin, että tän kuuluisi mennä niin päin, että mie menen puklurätin taakse piiloon ja huutelen sieltä kukkuu. Homma meneekin Ellun mukaan niin, että hän menee piiloon puklurätin/puseron/sukkahousujen taakse ja miun pitää huolestuneena kysellä, missä Ellu on. Kun tyttö sitten vilauttaa virnuilevan naamansa, miun pitää kiljua ilahtuneesti. Muuten saan Ellulta murhaavan silmäyksen ja rätti vedetään uudelleen naaman eteen.


Ellun sanallinen ilmaisukin on kehittynyt vauhdilla viimeisen kuukauden aikana. Tyttö on alkanut jokeltaa. Muun jokeltelun lisäksi likka matkii niitä sanoja, joita kuulee minun ja isänsä hokevan pitkin päivää, tietysti vielä ymmärtämättä, mitä ne tarkoittavat. Suosikki on äittääittääittääittä, mutta aika usein kuuluu myös ittäittäittä ja hei.

Olimme Ellun papalla kylässä ja Ellu selitti lattialla lelulleen tohkeissaan, että äittääittääittääittä. Pappa meni sitten kysymään Ellulta, missä se Ellun äittä on. Vaistomaisesti tyttö sitten vilkaisi miua hymyillen  ja pappa ihastui, että onpas fiksu tyttö. Mies pyysi sitten Ellua sanomaan iskä. Tyttö kurtisti kulmiaan, tarttui leluunsa ja huusi kahta kovempaa, että äittääittääittääittä. :D 


Uusia juttuja

 • Muuttoapuna oleminen
 • Omassa huoneessa nukkuminen
 • Päivä kahdestaan isän kanssa/ päivä erossa äidistä
 • Kirjoista innostuminen
 • Ryömiminen 
 •  Monenlaiset uudet äänteet
 • Ensimmäinen oksennus (tuli, kun tyhmä äiti kaivoi lehden kurkusta pois..)
 • Ensimmäinen vatsatauti (pari päivää kestänyt ripuli) 
 •  Tutista vieroitus (vol. 2) - Ellu on ollut tutiton nyt muutaman päivän
 • Ratasosa on otettu vaunuista käyttöön 
 • Vauvakeinua on kokeiltu pihalla


Syöminen

Tässä kuussa aloin lisäillä mausteita (mm. basilikaa ja oreganoa) Ellun ruokiin ja hyvin on maistunut. Riisiäkin on jo ollut jossain soseessa mukana. Puurot eivät maistu ollenkaan - puuroissamme onkin nyt seassa enemmän hedelmää kuin puurohiutaleita, jospa ne taas joskus alkaisivat uppoamaan paremmin.

Sitä ihottumaa muutama kuukausi sitten tuonutta banaania en ole vieläkään maistattanut uudestaan. Ellu sai nimittäin kiiviä, joka kuuluu samaan allergiaryhmään kuin banaani, ja syötyään sitä reilummin sai samanlaisen mutta lievemmän reaktion kuin banaanista. Olen aika tarkka tämän kanssa, koska mie itse saan oireita, jos syön ison banaanin, enemmän kiiviä ja jonkinlainen lateksiyliherkkyyskin miulla on - nämä ovat siis ristiallergioivia.

Soseiden lisäksi Ellu syö edelleen itse jotain joka aterialla, esim. kurkkua, hedelmän- ja kasviksenlohkoja tai paremman puutteessa maissinaksun. Vettä hörpitään shottilasista, nokkamuki ei kiinnosta joten se jäänee meillä välistä kokonaan. Syöminen käy aika näppärästi. 


Päivä

Rytmi, ai mikä? :D Sen verran on varmaa, että kahdeksalta tyttö haluaa yöunille, ja herää sitten 6.30/7.00. Päiväunet hakevat edelleen paikkaansa ja pituuttaan. Niitä on kahdet tai kolmet ja ajat ja pituudet vaihtelevat, mutta sellaista yliväsynyttä kiukuttelua ei enää ole. Ellu on tyytyväisenä hereillä sen mitä on ja menee sitten nukkumaan yleensä kitisemättä, joten ei ongelmaa. Päiväunet ovat myös pidentyneet ja ovat ainakin sen 45 minuuttia. Joukkoon mahtuu päivittäin myös yhdet ainakin puolentoista tunnin pituiset unet, yleensä aamupäivällä. Ja Ellu on oppinut nukkumaan ulkona liikkumattomissa vaunuissa, ja siellä ne aamupäivän pitkät unet nukutaankin.

Aterioita on tällä hetkellä viisi + mahdollinen pieni iltavälipala, jos päivällinen on kauhea aikaisin.Ellu nukkuu nykyään omassa huoneessaan ja se on sujunut ihan hyvin. Huoneeseensa Ellu tottui heti, mutta sitten iski lievä vatsatauti, joka sotki unet. Parantumisen jälkeenkin Ellu nukkui rauhattomasti ja ramppasimme nostelemassa tytölle tuttia. Alkuviikosta sitten päätimme vieroittaa Ellun tutista ettei sitä kaivattaisi myöskään yöllä. Nyt alkaa jo näyttää siltä, että yöt rauhoittuvat.  Kirjoittelen tästä joskus oman postauksensa.Mieluisia juttuja tällä hetkellä

 • Kukkuu-leikki
 • Ryömiminen
 • Kirjojen katselu ja kuuntelu aikuisen kanssa
 • Yläkerran aulan kattovalaisin
 • Laulava televisio-lelu 
 • Maatuskat
 • Kakkuvuoka 
 • Laulaminen muskarissa ja avoimessa (tosin vasta sitten, kun muut ovat jo lopettaneet) 
 • Lemppariruokia kurkku (itse syötynä), päärynäsose ja lohiruuat

Inhokkeja

 • Nenä-Friida
 • Puuro....


Äiti 

Ehkä se elämä tästä taas voittaa, mutta Ellun viimeaikaisten huonojen yöunien takia voimat ovat aika vähissä. Ensin oli omaan huoneeseen muutto, sitten ripuli, sitten jotain epämääräistä yöheräilyä tunnin välein ja nyt sitten tutti on otettu pois... Yhtään ei kuitenkaan kaduta: aiemminkin nukuttiin huonosti, joten mieluummin nukun nyt vielä vähän aikaa todella huonosti ja sitten toivottavasti paremmin, kuin pitkitän tätä tilannetta. Jotain oli pakko alkaa tehdä, koska Ellukin huomasi, että mie olen nykyään väsymyksen takia ajoittain aikamoisen poissaoleva.

 Hain myös apteekista superd-vitamiineja olemassaolevieni lisäksi, ja ostin piristysteetä. Molemmista on ollut ehkä jotain apua. Toivotaan nyt kuitenkin, että yöt saataisiin aika pian paremmalle mallille!


Ellun ryömimistaitojen myötä tuntuu, etten tee oikein enää muuta, kuin puuhaan tytön kanssa, siivoan tai teen soseita. :P Mutta teenhän mie oikeasti muutakin, toki. Kahdesti viikossa saan sen tunnin irtioton jumppaan ja se on kyllä ollut oikea henkireikä. Valtava hengähdystauko oli myös se, kun olin koko päivän Helsingissä ilman Ellua, tekemässä aikuisten juttuja. Se oli ihan hyvä kokemus kaikille meidän perheessä, mutta oli kyllä ihana tulla kotiin oman pikkutytön luokse. <3

Käsityöt ovat olleet aika lailla tauolla varsinkin menneellä viikolla, koska olen yleensä puuhaillut omiani vasta Ellun mentyä nukkumaan. Nyt kun yöt ovat olleet rikkonaisempia, olen painunut petiin melkein heti Ellun jälkeen.

Mutta, jos ei aiemmista postauksista ole tullut ilmi, niin olen todella onnellinen ja tyytyväinen meidän elämään tällä hetkellä. Ellu on ihana, mies on ihana ja elämä on ihanaa muutenkin. Nämä ovat varmasti niitä aikoja elämässä, joita sitten kiikkustuolissa haikailee takaisin. Ehkä tätä väsymystäkään ei sitten enää muista.

9 kommenttia:

 1. Ellu on kyllä suloinen tapaus. Todella sirkeä katse. Kiva kun nautit kaikesta.

  Vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellun kuva on varmaan sanakirjassa Tarmokkaan kohdalla. :D

   Poista
 2. En jotenkin voi uskoa, että Ellukin on jo niin iso tyttö! Jotenkin ajattelen hänet aina mukamas niin pieneksi, vaikka on vain muutaman kuukauden Tirppaa nuorempi. Ihania tyttösiä molemmat! <3

  Lukaisin huvikseni heti tämän tekstin perään Tirpan 7kk postauksen. Sielläkin puhuttiin harson kanssa leikittävästä kukkuu-leikistä, sekä mainostettiin kielellistä kehitystä (ka-tavut mainittiin suosituimpina). Samanlaisia juttuja siis neitoset puuhailevat.. :)

  Ps. meidänkin "päivärytmistä" puhuttaessa voisin kysyä, että "siis mikä". Ainoa vakio on, että tyttö menee klo 20 nukkumaan. Piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin mietin aina, että Tirppa on niin paljon Ellua isompi, mutta nyt ne erot alkavat jo vähän vähenemään - ja kohta ollaan varmaan sitä mieltä,että meillä on samanikäiset tytöt. :D

   Niin kauan, kuin heräämis- ja nukkumaanmenoajat kestävät suht samoina, niin ihan sama miulle. Tyttö on kuitenkin tyytyväinen ja mukautuvainen, joten hyvin tää sujuu näinkin.

   Poista
 3. *Hih* Ihan samalla tyylillä ryömii meidän pikku S :). Ja tuo kukkuu leikki on ihan lemppari. Aluksi meilläkin S meni itse harson taakse piiloon,mutta nykyään äiti on se joka menee piiloon ja huutelee kukkuu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin olen jo saanut pari kertaa kokeilla, ilman, että Ellu repii miulta harsot itselleen. :D

   Poista
 4. Voi kuinka ihana Ellu! =) Meilläkin oli ongelmia saada puuro maistumaan, mannapuuro ei uponnut millään, vaikka seassa oli marjasosetta. Vaihdoimme valmiiseen vadelma-kaurapuuroon, joka maistuu hyvin. Koitetaan niitä tavallisia puuroja sitten myöhemmin uudelleen...

  Meilläkin maatuska on yksi lempparijutuista!

  VastaaPoista
 5. Miekin ostin tosiaan pari kaupan puuroa ja hämäsin yhden illan sellaisella. Nyt olen itse sekoittanut hedelmäsosetta ja vauvapuurohiutaleita+korviketta, ja on maistunut taas paljon paremmin!

  VastaaPoista
 6. Ei sitä tosin voi puuroksi kutsua, ehkä enemmänkin "hedelmää hiutaleilla maustettuna"...

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!