maanantai 4. marraskuuta 2013

Siivouspäivä


 Kuka teillä siivoaa, vai siivoaako kukaan?

Me olemme miehen kanssa koti-ihmisiä ja nautimme siisteydestä ja puhtaasta kodista. Harmillisesti satumme myös olemaan kaksi maailman sotkuisinta ihmistä - emme siis mitenkään laiskoja tai huolimattomia, kummallakin on vain aina noin kolmekymmentä projektia kesken ja niistä syntyy sitten pölyä, langanpätkiä, paperikasoja ja ympäriinsä lojuvia urheiluvälineitä. Lisäksi omistamme kaksi ihanaa, mutta pahuksen karvaista koiraa, ja tyttären, joka osaa kyllä levittää lelunsa muttei todellakaan laittaa niitä takaisin paikoilleen. Ja joka osaa hienosti tehdä ensin lelun ja sitten välipalan kaikesta lattialta löytämästään - nykyään meillä tuntuukin joku siivoavan koko ajan.

Nykysysteemi on sellainen, että teemme kerran kuukaudessa suursiivouksen. Sitten meillä on siivouslista - oikeasti, joka päivälle jokin siivousjuttu perusimuroinnin, tiskien ja pyykkien lisäksi. Eilen oli vuorossa lasi- ja pahvinkeräysastioiden vienti, tänään kaikkien pyyhkeiden vaihto. Ideana on, että kun joka päivä tekee jotain kodin siisteyden eteen, pitäisi torpan pysyä poissa täydellisestä kaaostilasta. Tämä on toiminut nyt melkein vuoden ihan kiitettävästi.

Suursiivouksen yhteydessä pääsin testailemaan Buzzadorin kautta tulleitaViledan mikrokuituliinoja. Jos jollekulle on buzzaamisen käsite vieras, niin Buzzador on palvelin, jonka kautta vapaaehtoiset pääsevät testaamaan (uutuus)tuotteita. Hommasta ei saa palkkaa, mutta testattavat tuotteet saa pitää. Testauksesta kirjoitetaan raportti, jonka avulla firmat voivat kehittää tuotteitaan eteenpäin. Monesti hommaan kuuluu myös jakaa näytteitä tuotteesta ystäville ja sukulaisille. Miusta näitä testauksia on ollut aina välillä kiva tehdä.

Tällä kertaa testattavaksi tosiaan tuli näitä Viledan liinoja. Meillä on  jo aiemmin ollut mikrokuituliinoja siivouksessa, peileille ja pölylle omansa. Omat liinani ovat olleet joitain halpahallien tarjousliinoja ja ihan hyvin niilläkin on puhdasta tullut. Mikrokuituliinat ovat ehdottomasti parhaita puhdistusvälineitä: vain aavistus vettä liinan kulmaan ja pyyhkimään. Peileihin tai huonekaluihin ei jää raitoja eikä pöly lentele ympäriinsä. Kun tein opiskelujen ohella myös siivoojan töitä, vanhemmat konkarit vinkkasivat, ettei mikrokuituliinaan koskaan pidä laittaa pesuainetta: se heikentää liinan ominaisuuksia. Mikrokuituliinoja pestessäkään ei pidä käyttää huuhteluainetta.


Viledalla on tosiaan liina joka tarkoitukseen. Universal oli aikalailla perus mikrokuituliina pölyjen pyyhkimiseen ja kaikkeen puhdistukseen, ja Window puolestaan sopi ikkunoille ja peileille. Universal oli mielestäni ihan perusliina eikä eronnut halpahallin omista mitenkään, mutta Window-liina olikin sitten imukykyisempi ja vaikka vettä käytti peilinpesuun reilummin (lasissa hiuslakkaa ja hammastahnaa, kuka ihme meillä oikein sotkee?), liina imi vedet hyvin pois ja lasiin ei jäänyt hankaamisesta raitoja.


Ja sitten tuo keittiöliina! Ei jesta.

Kehtaankohan edes laittaa tätä Ennen -kuvaa... No, laitan nyt kuitenkin. Hellamme on jo lähemmäs 15 vuotta vanha. Edelliset asukkaat olivat asuneet tässä 12 vuotta eivätkä olleet kauheasti viitsineet perehtyä keraamisen lieden hoitoohjeisiin. Liesi on niin kulunut ja naarmuinen, että se suorastaan imee itseensä kaiken kattiloista ylikuohuneen, ja puhdistaminen on sitten aika kamalaa. Kuvassa liesi siis tosiaan niin, että se on perusteellisesti puhdistettu viikkoa aiemmin ja sen jälkeen pyyhitty aina ruuanlaiton jälkeen rätillä. Hyih.


 Ja tässä se sitten Kitchen-rätillä hankaamisen jälkeen. Ei pesuaineita, ei extratyökaluja. Olin todella tyytyväinen! (Ihan uudenveroista meidän liesiraukasta ei todellakaan enää saa, kulumaa on sen verran paljon) Liinassa on kaksi puolta, toinen hankaukseen ja toinen kiillotukseen, ja tämän kanssa putsaaminen oli kyllä ihan mukavaa touhua ainaisen rapsuttelun ja manailun sijaan.

Samaan aikaan lattialla

Pidin myös kylpyhuoneen putsaamiseen tarkoitetusta sieniliinasta.  Tässäkin toinen puoli oli tarkoitettu hankaamiseen, toinen kiillotukseen, ja liinan sai taitettua pitävämpää otetta varten. Kalkkitahrat ja pesuaineläiskät lähtivät kaakeleista hienosti ja hanat jäivät kiiltäviksi. Miksi oi miksi tällaista ei ollut siivousvaunussa silloin, kun opiskeluaikana yksi siivouskohteeni oli kahdeksan pesualtaan kampaamo? Likaisine altaineen, hanoineen ja hiuslakkaan peittyneine peileineen se oli kyllä aikamoisen haastava siivouskohde.

Meidän karmeat kylpyhuoneen kaakelit
Mutta nyt on siistiä. Vaihdoin verhotkin makkariin ja olohuoneeseen ja innostuin hurauttamaan tyynynpäällisenkin. Kelpaapahan taas olla kotona.


Asiasta kukkaruukkuun, viettääkö elämänne mies Movemberia? Meillä ei, mutta jonkinlaista kannatushenkeä täällä taitaa olla ilmassa.... :


Mukavaa alkanutta viikkoa!

jk. Kello on 12 maanantaina, ja se hiivatin hätämerkin testaus herätti juuri Ellun. ARGH.

10 kommenttia:

 1. Meillä siivoan yleensä minä kun olen päivät kotona (tuo siivouslista kuulostaa kyllä hyvälle idealle..sitä vois vaikka kokeilla). Tykkään että paikat olisi aina suht siistissä kunnossa..lasten huoneet saa sitten olla vaikka minkä näköiset. Iltaisin tosin ne aina koitetaan siivota. Välillä kyllä tuntuu siltä että koko kämppä on kaaoksen vallassa, sen verran tehokkaita nuo lapset ovat sotkemaan :).

  Meillä mies uhkasi viettää tänä vuonna Movemberia kun viimevuonna ei sitä tehnyt..nähtäväsi jää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä siivouslistaa, ainakin miun omaatuntoa on parantanut se, että kaikelle on aikansa. :D

   Meilläkin tosiaan mies kyseli, että pitäisikö. Miun puolesta kuinka vaan, mutta esimies voisi olla eri mieltä.

   Poista
 2. Siivouslista tuntuu todella järjestelmälliseltä. Itse en sellaiseen pysty, mutta hiukan samalla periaatteella minäkin toimin. Esim siivoan WC:n pari kertaa viikossa kun saan sellaisen puuskan. Sehän ei kestä kuin hetken. Käsipyyhkeet vaihdan tosi usein. Pidän yleensä kaikki koko ajan vähän järjestyksessä, ettei pääse syntymään kaaosta. Silloin kun tytär oli pieni meillä kyllä sattoi olla olohuoneessa parikin viikkoa joku hänen rakentamansa lakanamaja. Sitten taas kyllästyttiin siihen ja sanottiin, että nyt se pitää purkaa ja niin se purettiin.

  Vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten leikit ja elämä yleensä saa toki näkyä, mutta likaa, pölyä ja erityisesti niitä koirankarvoja en meille huolisi. :P

   Poista
 3. No meillä meni ensin niin että mie oli ainoa joka siivosi tai ehti ensin siivota.. Sitten siivottiin yhdessä ja nyt MINÄ siivoan koska sotken ihan julmetusti.

  Näyttäisi ihan tehokkaalta liinalta, itse kun en "osaa" puhdistaa keraamista liettä :D

  Mulla on toi buzzaus juttu vähän vaiheessa ollut jo 2 vuotta.. :D EN oo saanut täytettyä sitä vieläkään loppuun.

  Ihana Ellu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, toinenkin sotkuinen! Miulla on kaikenmaailman koreja ja laatikoita keskeneräisyyksieni säilyttämiseen, mutta eih, ei nekään oikein auta. :P

   Ja keraaminen liesi tarvitsee ehdottomasti puhdistuslastan: ei hankaamista millään karhunkielillä sun muilla, vaan lastan. Sitä ne aiemmat asukkaat eivät olleet tienneet. Pesuaineitakin löytyy keraamisille liesille omansa, mutta niitä mie en ole käyttänyt - yleensä ollaan pärjätty pelkällä vedellä.

   Poista
  2. Vaikka tällaisen: http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:tuote=8j0ymyfl837wbb80&kategoriaTunniste=MuutKeittTy%C3%B6v%C3%A4l&path=Koti%2FRuoanvalmistus%2FKeitti%C3%B6ty%C3%B6v%C3%A4l%2FMuutKeittTy%C3%B6v%C3%A4l&osuuskauppa=HOK-ELANTO&pageName=Main

   Ilmankin varmasti pärjää, mutta tuolla kaavitaan pinnalta roiskeet ja läikät, eikä se vahingoita lieden lasipintaa. :)

   Poista
 4. Mies suursiivoaa kerran viikossa, mie sotken. Eikun siis mie pidän päivittäistä järjestystä yllä. :-D mieskin huomasi, että on onnellisempi vaimo, kun hän tekee jotain (mie siis teen melkein kaiken muun, kun kotona kuitenkin olen). Ja ohan hän huomattavasti säntillisempi siivooja, jaksaa nostaa kaikki ylös jne. Osti jopa muuten uuden imurinkin että siivous olisi mielekkäämpää.

  Mut hei, kiitos siivousliinavinkeistä! Pitänee joskus testata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo keittiöliina teki kyllä miuhun vaikutuksen - ja mieheen, se ihasteli hellaa monta päivää!

   Meidänkin pitäisi päivittää imuri, nykyisen imuteho alkaa olla aika heikko.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!