maanantai 2. joulukuuta 2013

Ellu 8kk(Tämä tulee nyt uudestaan, koska Blogger kadotti koko hiivatin kuukausikertomuksen kun siihen oli jo tullut kommentteja. Argh. Muistankohan jutut uudestaan...)


Mutta joka tapauksessa, onnea Ellu 8 kk! <3

Mitat 

Tuoreet mitat tältä aamulta:
Pituus 71,0 cm (kaksi kuukautta sitten 66,5 cm ja syntyessä 52 cm) 
Paino 7325 g (6390g/2874g)
 Päänympärys 43,5cm (42,2 cm/ 32 cm)

Yleisiä tunnelmia

Kasvun vauhti ei tässä kuussa ole ollut niin huimaavaa kuin aiemmissa, onneksi. Monia uusia juttuja on kuitenkin koettu ja opittu. Ellu on hyväntuulinen, rauhallinen lapsi, rohkea ja utelias tapaus olematta kuitenkaan rämäpää. Ensin pitää saada hiukan katsella, mutta tyttö käyttäytyy kuitenkin luottavaisesti uusissa tilanteissa.

Ellun kehitystä

Puhe on tässä kuussa mennyt kauheasti eteenpäin, juttelua on paljon, niin ämmämmämmää kuin välillä ihan sanoja muistuttavaa jutteluakin, kuten äittä, mamma, mitä, ittä ja Nanna (meillä on siis Nanna-niminen koira). Sanoilla toki tarkoitetaan milloin mitäkin, mutta nyt alkaa tosiaan vaikuttaa siltä, että Ellu oppii vielä joskus puhumaan.

Ellu myös ymmärtää puhetta, esimerkiksi sanan EI. Kirjat kiinnostavat edelleen kovasti, niitä katsotaan ja kuunnellaan hipihiljaa. 

Ellu on oppinut taputtamaan, niin esimerkiksi pöytää kuin käsiään yhteenkin. Taputtaminen on selkeästi sosiaalista, hänen kanssaan pitäisi aina taputtaa. Nyt viime aikoina Ellu on alkanut taputtaa usein silloin, kun mie laulan, ja onhan se aika ihanaa saada aplodeja. ;) Ellu on myös oppinut nostamaan kädet ylös kun haluaa syliin, ja se on vähän surkeaa, kun toinen ojentelee onnettomana käsiään vaipanvaihdossa tai turvakaukalossa - juu juu, ihan kohta kultapieni...

Reipas reissutyttö

Ellu ei vielä konttaa eikä nouse itse istumaan. Istuma-asennossa pysyy laitettaessa jo aika hyvin. Konttauskaan ei ole kauhean kaukana, Ellu nostaa itsensä usein konttausasentoon ja hytkyttää, muttei vielä lähde eteenpäin. Ellu myös vetää itseään ylöspäin esimerkiksi portaiden alinta rappua tai miun jalkaa vasten.

Sosiaaliset taidot kehittyvät, toisten lasten puuhat kiinnostavat aiempaa enemmän ja isompiin lapsiin Ellu suhtautuu eri lailla kuin piempiin. Myös teatraalisuutta on ilmassa: kun ennen paha mieli oli oikeasti paha mieli, niin nyt se aika usein on myös ihan vain kokeilua. Erityisesti ruokapöydässä tätä tapahtuu.

Uusia juttuja tässä kuussa

 • Kolmikymppisillä vierailu
 • Isänpäivä
 • Omat nimipäivät
 • Hautajaisissa edustaminen 

Hautajaiset menivät Ellun osalta oikein hienosti. Olimme varanneet Ellulle (hiljaisia) leluja ja evästä mukaan kirkkoon ja muistotilaisuuteen, mutta tyttöä viihdytti parhaiten käsilaukkujen tutkiminen ja sukulaisten kanssa seurustelu. Haudalla tyttö nukahtikin ja nukkui muistotilaisuudessakin niin kauan, että ehdimme miehen kanssa syödä ja vielä santsatakin. Se oli luksusta! 

Nimpparisankari vakavana

 Syöminen

Ellulla on yleensä ihan hyvä ruokahalu, aterioidessa vain tuppaa välillä kiinnostamaan ihan kaikki muu kuin ruoka aina välillä, ja sitten loukkaannutaan, kun aikuinen palauttaa koiria kurkkivan tytön takaisin aterioinnin pariin... Parin päivän syömälakonkin Ellu piti tässä kuussa, olisi syönyt vain lohta ja mangoa. :P En tiedä, mikä riivasi, oliko tämä jotain kokeilua vai ihan vain ruokahaluttomuutta.

Ellu on edistynyt kovasti sormiruokailussa. Meillä syödään siis sormiruokaa soseiden ohella, ja se sujuu jo hienosti eikä tukehtumisyrityksiä ole enää ollut. Ruoka myös päätyy aika näppärästi suuhun. Ellun lempparisormiruokaa ovat banaani (josta ei enää tullut allergisia oireita, jee!), kurkku ja herneet.

Puuro ei edelleenkään oikein maistu, tosin pientä edistystä ehkä havaittavissa.

Ellun ruokalistalla on nyt maitotuotteita+alle yksivuotiailta kiellettyjä juttuja lukuunottamatta kaikkea. Lempiruokia ovat lohi ja mango, edelleen. 


Päivä

Ellu nukkuu nykyään kahdet päiväunet, aamupäivällä noin puolentoista tunnin unet ja iltapäivällä tunnin verran. Kolmannet unet jäivät loppujen lopuksi huomaamatta pois ihan itsestään. Ruoka-ajat ovat n. klo 7.30, 11, 14, 16.30 ja 19.

Nykyään Ellu on hyväntuulinen mihin aikaan päivästä vain, myös illalla, jos jälkimmäiset päikkärit vain eivät ole päättyneet kauhean paljon ennen neljää.


Yö 

Vaihtelua on ollut. Tämän kuukauden aikana on mm. huudettu puolitoistatuntisia konsertteja, herätty kuudesti per yö ja nukuttu kokonainen viikko ihan ehjiä öitä. Homma tuntuu edistyvän, Ellu osaa öisin jo aika hyvin nukahtaa itse uudestaan. Ihan kiva, olemme molemmat paremman tuulisia!

Duplomestari ;) - toivottavasti joulupukki muistaa tytärtä (ja äitiä!!) duploilla

Mieluisia juttuja tällä hetkellä

 • Ryömiminen ja kaiken tutkiminen
 • Iskän sählymaila
 • Se, kun äiti (tai noh, ylipäätään joku) laulaa
 • Palikkatornien hajottaminen
 • Maissinaksut, herneet ja muu sormiruoka 
 • Jutteleminen 
 • Johdot 
 • Kirjat

Inhokkeja

 • Aamupuuro 
 • Välillä vaipanvaihdot ja pukemiset, jos täytyy olla selällään - sylissä istuessa ei ole ongelmia


Äiti 

Apteekin supervitamiinit ja Ellun paremmat yöt ovat auttaneet ja miekin koen oloni suht järkeväksi ja energiseksi.

Olen nyt syksyn ajan ottanut kahdesti viikossa tunnin verran omaa aikaa (toisen tunnin Ellu kyllä on jo unilla) ja käynyt jumpassa ja zumbassa. Nyt voi sanoa, että se on ehdottomasti kannattanut paitsi henkisen, myös fyysisen olon puolesta. Miulla on aina ollut huonot niskat ja saan helposti kipuja huonoista työasennoista - ja niitä on äidin elämä kyllä pullollaan! Kipeytyneet niskat laukaisevat sitten päänsäryn, ja välillä olin kesällä niin kipeä, että nieleskelin itkua kun miun "piti" nostaa Ellu esimerkiksi sängystään, teki sen verran kipeää. Nyt ei ole ollut mitään ongelmia, ihanaa!


Odottelen kovasti jo Ellun ensimmäistä joulua. Eihän tyttö siitä mitään ymmärrä, mutta tämäkin juhla saa valtavasti lisämerkitystä Ellun myötä.

Ja sitten odottelen sekä innolla että kauhulla sitä, kun palaan pariksi viikoksi töihin miehen ollessa isyyslomalla. Iiks. Osaanko mie tehdä siellä mitään? Mitä, jos en viihdykään? Tai entä, jos viihdyn liian hyvin? Apua. Uskon kuitenkin, että tämä on ihan hyvä kokemus meille kaikille kolmelle.

Kun ensi kerran kirjoittelen näitä (ellei Blogger taas syö tekstiä...), joulu ja tämä vuosi ovat jo ohi, Ellu on yhdeksän kuukauden ikäinen  ja mie olen siellä töissä. Huih!

10 kommenttia:

 1. Voi ihana Ellu! Minusta varsinkin tuo lumihiutalekuva on erityisen ihana. =) Niin se aika vaan menee vauhdilla ja pieni kasvaa ja oppii uutta hurjaa vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina jotenkin kaksijakoista kun lapsi oppii uutta: sitä on tottakai onnellinen ja ylpeä, ja toisaalta tekisi mieli huutaa että ei, ei vielä! :D

   Poista
 2. Nämä Ellun kuukausi postaukset on aina niin kivasti kirjoitettuja <3
  Onnea pienelle muruselle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin laveasti jos ei muuta. :D Jos meillä joskus on ElluKakkonen, niin lupaan ja vannon pitäytyväni ranskalaisissa viivoissa...

   Poista
 3. Onnea ihanaiselle 8kk Ellulle :)
  Tää vauva aika menee aina niin kamalaa kyytiä..Kamala ajatella että meidän S pian jo 10kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Byääääh, kohtahan S täyttää vuoden! Ja sitten Ellu perässä! Byääh!

   Poista
 4. Ihana Ellu! En malta odottaa, että pääsee taputtelemaan Ellun kanssa käsiä kilpaa ja ihastelemaan toisen uusia temppuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä voikin olla kasassa aika monta jouluun mennessä: tänään on noustu sekä istumaan että _seisomaan_ tukea vasten.

   Poista
 5. Onpa Ellu kasvanut kerrassaan hienosti viime neuvolakäyntiin verrattuna! :) Söpönen tyttö <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kohta pitkä kuin mikä! Joko varataan ne paikat sieltä koripallotyttöjen+mammojen leiriltä?

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!