tiistai 3. joulukuuta 2013

Ja hyvä, lämmin, hellä, on mieli jokaisen


 Joulun aikaan meidän perheessä on aina harjoitettu jotain pientä toisten ilahduttamista. Lapsuudenkodissani äitini lahjoitti meidän vanhoja, siistejä leluja ja vaatteita  Pelastusarmeijan joulupataan, leipoi lukuisia piparkakkutaloja arpajaispalkinnoiksi ja kävi salaa ilahduttamassa naapuria jäälyhdyllä. Lelu- ja kirjalahjoituksia tehtiin muuallekin pitkin vuotta, mutta pienestä pitäen mie olen liittänyt jouluun myös toisten, tuntemattomienkin ilahduttamisen. Ja sen, ettei siihen aina tarvita isoja rahoja. Jos joku muukin kokee vaikka joulun kunniaksi halua ilahduttaa toisia (tai kaipaa vinkkejä vaikka ensi vuoden varalle), niin kerronpa tässä vähän, mitä meillä on viime aikoina tonttuiltu.


Miehen kanssa olemme jo vuosia osallistuneet Joulupuu -keräykseen, jollainen järjestetään usealla paikkakunnalla tänäkin vuonna. Ideana on, että ihmiset saavat lahjoittaa joululahjoja sellaisille lapsille, jotka eivät niitä ehkä muuten saisi perheen rahatilanteen tai muiden ongelmien takia. (Googlettakaa Joulupuu ja oma paikkakuntanne, niin löydätte kyllä tietoa! :) )


Kun Ellu tulee siihen ikään, että alkaa ymmärtää joulusta, haluaisimme, että Ellu saisi joka vuosi valita lahjan yhdelle lapselle. Vaikka mekään emme todellakaan pyöri rahassa emmekä tule koskaan pyörimäänkään, niin haluaisin opettaa Ellulle pienestä pitäen, että meillä kuitenkin on niin paljon, että siitä riittää hyvin jollekulle muullekin.


Tänä vuonna hyödynsimme myös Facebookia ja Jouluapua -yhteisöä. Sivun ylläpitäjä Heidi kokoaa avun tarvitsijoista listaa, ja halukkaat saavat sitten auttaa tarvitsijoita joulun luomisessa ja joululahjoissa - auttajat saavat tarvitsijan osoitteen, jolloin paketti voidaan postittaa suoraan perille. Meidän perhe yhdessä Ellun mummin kanssa laittaa tänä vuonna paketin nuorelle perheelle, jossa rahaa on vähän mutta elämää ilostuttaa kymmenen kuukauden ikäinen tyttö. Vanhemmat saavat toivomansa villasukat ja lapaset, samoin tyttö (made by mummi) ja me laitamme pakettiin tytölle vaatteita ja pari kirjaa. Vanhemmat saanevat vielä jotain pientä kivaa yllätykseksi.

Tuolla Jouluavussa lasten vaatteet ja lelut, niin uudet kuin siistit käytetytkin, ovat kovasti toivottuja, joten ehkä joku toinenkin blogimamma innostuisi laittamaan paketin matkaan? Ilahdutusta kaipaavat tietysti myös perheen vanhemmat, ja monelta meistä naisihmisistä löytyisi varmasti jotain kivaa äidille tai teini-ikäisille tyttärille lähetettäväksi. Teistä käsityötaitureista nyt puhumattakaan!

Ilahdutuksen tarpeessa olevia löytyy Facebookista myös Edes yhtenä päivänä maailman tärkein -yhteisöstä. Sen kautta miekin löysin nyt itselleni kirjekummilapsen. Toivottavasti kirjeistä, korteista ja pienistä yllätyksistä olisi toiselle iloa, muulloin kuin jouluna!


Itse pidän yleensä siitä, että saan antaa jonkin konreettisen lahjan (melkein) suoraan lahjan saajalle. Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestävät kuitenkin tärkeän keräyksen, johon voi osallistua pienellä summalla vaikka omalta kotisohvalta käsin. Hyvä joulumieli -keräys jakaa suomalaisille vähävaraisille perheille 70 euron ruokalahjakortteja ja uskokaa pois, ne ovat niitä saaville perheille kullan arvoisia. Muistan eräästä työpaikastani äidin, joka itki ilosta kertoessaan, että oli päivällä kuullut perheensä saavan tuollaisen lahjakortin. Keräykseen voi osallistua pienelläkin summalla ja koska keräys on vuosittainen, päätyvät rahaan hyvään tarkoitukseen ainakin ensi jouluksi.


Toisten auttaminen on tietysti tärkeää ympäri vuoden, mutta näin joulun aikaan erilaisia ilahduttamismahdollisuuksia on tarjolla paljon. Toivottavasti jokainen kynnelle kykenevä tarttuisi niistä johonkin, valmiiksi järjestettyyn tai ihan itse keksittyyn ja ilahduttaisi vierasta tai tuttua - meille lahjoitus tuo iloa jouluksi, mutta lahjan saajaa se voi ilahduttaa koko lopputalven, tai jollain tavalla vaikka koko loppuelämän.
 

4 kommenttia:

 1. Onpa kerta kaikkisen ihania kuvia taas Ellusta <3

  Teillä on kivat jouluiset perinteet perheenne ja miehesi kanssa. Toivoisin, että meillekin muotoutuisi pikkuhiljaa joitain omia perinteitä ja juttuja.

  Me aiomme muuten tänä vuonna jättää suuren osan konkreettisista ja materialistisista lahjoista ostamatta läheisillemme ja sen sijaan lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Tästä kirjoitan varmaan omassa blogissani vielä lähempänä joulua.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hienoa! Miekin olen pohtinut monesti, että lahjoittaisin ne joulukorttirahat, mutta sitten kuitenkin pari vanhempaa sukulaista loukkaantuisi eli "joutuisin" kuitenkin lähettämään kortitkin. :P

   Jään odottelemaan siun postausta aiheesta!

   Poista
 2. Ihanat jouluperinteet teillä! Hyvistä teoista tulee tosiaan itsellekin hyvä mieli. Mekin olemme miehen kanssa osallistuneet jo useampana vuonna Joulupuu -keräykseen ja myös tänä vuonna aiomme osallistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kiva keräys! Olisi kiva, jos Ellunkin saisi aikanaan siihen osalliseksi. :)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!