torstai 2. tammikuuta 2014

Ellu 9 kk

Yhdeksän kuukautta on kolme neljäsosaa vuodesta. Apua! Aina välillä tulee sellainen olo, että ajan haluaisi vain pysäyttää. Kohta miulla ei enää ole vauvaa! (Näitä panikointeja luvassa varmasti enenevässä määrin lopputalven mittaan...)

Yleistunnelmia

Vauhdikasta on. Viimeisen kuukauden aikana on sukuloitu, shoppailtu, jouluiltu ja kestitetty vieraita, ja Ellu on pitänyt meidät vanhemmat kiireisinä opetellessaan uusia liikkumistapoja.

Taitoja

Joulukuun alussa Ellu oppi nousemaan istumaan. Ensin tyttö teki sen vahingossa tuen varassa, mutta parin päivän päästä hän tiiraili itseään kummitädin isosta peilistä ja oppi istumaan. Taito tuli pian jatkuvaan käyttöön. Samoihin aikoihin Ellu oppi myös vilkuttamaan: liikettä oli toki tehty jo aiemmin, mutta nyt se muuttui jäljittelystä ihan oikeaksi vilkuttamiseksi.


Ylös nouseminen, tuen kanssa polvien varaan, on tässä kuussa ollut kovasti in. Maailma avartui Ellulle ihan eri lailla ja pää koki aika pahoja kopsahduksia ennen kuin alasmenotaidot alkoivat kehittyä. Viime viikolla Ellu alkoi nousta myös seisomaan tukea vasten.

Ja Ellu alkoi konttaamaan silloin kun huvittaa. Kotona Ellu etenee yleensä ryömimällä (johtuukohan meidän laminaattilattioista vai mistä?), mutta kylässä ja lelujen seassa hän konttaa.

Juttua on tullut kovasti lisää, paljon uusia äänteitä ja höpötys ei meinaa lakata millään. Eikä liikkuminen - ikinä ei olla pysytty paikallaan, mutta nyt äheltäminen ja eteenpäinpyrkiminen on kokoaikaista. 

Uuden vuoden pippaloiden juhla-asut


Uusia juttuja

 • Reissut Kotkaan ja Mikkeliin
 •  Eka vaatekutsuvisiitti
 • Sauna ja suihku
 • Joulu
 • Päivät kahden isän kanssa  
 • Uuden vuoden juhlat naapureiden kanssa 

Niin joulu kuin uuden vuoden juhlatkin sujuivat kivasti. Naapuripihoilla paukkuvat raketit eivät pelottaneet eivätkä kyllä oikein kiinnostaneetkaan, oman pihan ulkotulet olivat jännää katseltavaa. 


Syöminen

Ellu syö nykyään ihan ok. Ei mitään isompaa draamaa, mutta maistuminen on vähän niin ja näin. Ei ilmeisesti ole tällä hetkellä kauhean nälkäinen. Lounaalla ja päivällisellä syö karkeampaa sosetta, uppoaa yhtä hyvin tai huonosti kuin sileäkin. Pitää sormiruokailusta, mutta meillä se on edelleen enemmän puuhastelua ja "jälkiruokaa". Sormiruokailtavia sapuskoja on tullut kuitenkin lisää ja tyttö syö jotain itse joka aterialla. Paneudun ja panostan tähän enemmän kun tämä työpätkä on ohi.

Puuro on alkanut maistua. Huhhuh.

Päivä

Päivässä on kahdet päiväunet, pituus tällä hetkellä mitä tahansa puolen tunnin ja kahden tunnin välillä. Ensimmäiset unet alkavat vähän ennen kymmentä ja jälkimmäiset kahden maissa.

Harrastukset ja avoin päiväkoti ovat nyt olleet joulutauolla. Ellu puuhaa isänsä kanssa leikkiä, kotitöitä ja ulkoilureissuja. Seura on tällä hetkellä aika tarpeen: muuten ei viihdytä leikeissä ja kiipeillään aika turvattomasti. 

Ellu nukkuu tällä hetkellä hyvin, yleensä kokonaisen yön. Noin kerran viikossa hän herää kerran, yleensä möyrittyään itsensä jumiin sängyn nurkkaan, ja nukahtaa pienellä silityksellä uudestaan.  Joulureissun yötkin tyttö nukkui kuin tukki.


Mieluisia juttuja

Ylös nouseminen milloin mitäkin vasten
Äidin ja isän päällä kiipeily
Kirjat
Soittaminen ja musiikki muutenkin
Duplojen tutkiminen
Kaverilta lainattu "ötökäntappopeli" 
Sauna


Inhokkeja

 Nurinmuksahtelu
Kun ei saa mennä sinne, minne haluaisi - mielipidettä näytetään aika voimakkaalla tekoitkullaÄiti

Olen varmaan noin miljoona kertaa maininnut, että olen ollut töissä? :D Kokonaista kolme päivää, mutta arki on kotona pyörinyt hyvin ja Ellu on viihtynyt isänsä kanssa. Miehen arvion mukaan tyttö on parempituulisempi ja puuhaa enemmän kun miekin olen kotona, ja miusta niin on silloinkin, kun mies tulee töistä kotiin (vaikkei Ellu mikään kiukkupylly olekaan, kun toinen vanhempi on poissa, mutta taitaa nauttia kun kaikki ovat kotona).

Olen nauttinut ainakin näistä kolmesta päivästä ja varmasti nautin myös tulevasta ajasta. Oman varsinaisen työpaikkani lisäksi olen ollut apuna yhdessä toisessa yksikössä ja on ollut antoisaa nähdä sen toimintaa. Ideoita olisi paljon ja on ollut kiva huomata, että järki leikkaa vielä ja osaan työni. Olen huomannut pohtivani jopa jatko-opintoja työn ohessa, hui! Ehkä siinä olisi vähän liikaa, jos Ellu kuitenkin elokuussa aloittaisi päivähoidossa, mie töissä ja vielä opinnoissa. Läsnäolopäivien lisäksi kun kotiin tulisi aika lailla tehtäviä, jotka pitäisi jollain ajalla tehdä. Katsotaan, kaikki aikanaan. Mutta jotenkin ihanaa, että miulla on energiaa edes ajatella tällaista!

Joulu meni ihan herkkuperseilyksi. Nyt on menossa karkiton ja muutenkin suht terveellinen tammikuu (on tämä tipatonkin, mutta koska viime kuukausina alkoholinkulutukseni on ollut lasillinen viiniä tai yksi siideri kuukaudessa, joten aika surkea tipaton..). Operaatio Vaatekaappi kuntoon on edistynyt hieman, mutta on edelleen aika vaiheessa. Haaveilemani paidat olen ostellut, mutta ne housut, argh. Pitänee joku päivä nyt vain suunnata sinne farkkukaupoille.

6 kommenttia:

 1. Ihania 9kk kuulumisia! ♥ Ajan voisi minunkin puolesta pysäyttää edes hetkeksi. :)
  Mä joudun kohta alkaa kirjotteleen jo 11kk kuulumisia..ihan kamalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtahan teidän likka on jo vuoden! (Hih, osaan laskea.) Mutta kääk, mihin tämä aika oikein menee...

   Poista
 2. Ihana, suloinen Ellu! Voi kuinka käsittämättömän paljon pieni ihminen jo yhdeksässä kuukaudessa muuttuu ja kehittyy! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitojen oppimisen tahti on kyllä ihan uskomatonta . Onneksi tämä ei ole ihan yhtä vauhdikasta enää ensimmäisten synttäreiden jälkeen. :P

   Poista
 3. Ihana Ellu! On se kyllä niin suloinen tapaus. Ja hiuksetkin ovat kasvaneet, kohta saa jo ponnarin! Tai vaikka edes pinnin =) Ja tuo tekoitku, hahaa. Mua aina rupeaa naurattamaan, mutta sitä ei varmaan saisi tehdä? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toki, pinnin, vaikka pikaliimalla. :D

   Miuakin se tekoitku alkaa yleensä naurattaa, yritä nyt sitten siinä olla vakavana kun toinen huutaa ripsien välistä kurkkien naama punaisena. Huoh. Noh, pitäähän nämä jutut opetella pienenä...

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!