keskiviikko 29. tammikuuta 2014

"Meillä olisi nyt vähän puhuttavaa..."

...Tai siis Ellulla olisi.

Lapsen kielenkehitys on miusta aina ollut kiehtova asia. Moni asia tapahtuu lapsilla samaan aikaan, mutta kuitenkin on yksivuotiaita, jotka puhuvat kuin papupadat selvää suomea ja kaksivuotiaita, jotka ovat harkitsevan hiljaa alkaakseen yllättäen eräänä maanantai-aamuna puhumaan oikeaoppisia, nelisanaisia lauseita. Joku juttelee omalla kielellään, toinen on tuppisuu ja joku hokee niitä kahta selkeää sanaa, jotka on sattunut jo oppimaan. Joku yrittää ja erehtyy koko ajan, joku ei yritä, joku ei erehdy.Ellu ei ole kovin puheliasta sorttia, hän oli aika pitkään ihan hiljaa kunnes aloitti satunnaiset hihkunnat. Nyt hihkunaa ja kaikenlaista ääntelyä on paljon, ja välillä tulee juttuakin, tosin yleensä edelleen leluille, lampuille ja koirille. Meille vanhemmille joko huudetaan (kiva), hihkutaan tai jutellaan hellästi "aijaa, aijaijaa", samalla "hellästi" taputellen.

Tässä viime aikoina Ellun kielenkehitys on onnistunut tuottamaan muutaman hauskan tilanteen.

Kaivoin jotain auton etupenkiltä ja onnistuin tönäisemään torvea. Kuului valtava TÖÖÖÖÖT, vieressä palloilevien poikien ja turvaistuimessa istuvan Ellun ihmeeksi. Ellu tuijotti miua vähän aikaa hämmentyneen näköisenä ja toisti selvän kysyvästi: "Tuuuut?"

Olimme syömässä ja Ellu taputteli ruokailualustaansa, jossa on eläinten kuvia. Kerroin, että tuossa on apina, tuossa on flamingo, jne. Kysyin sitten Ellulta, missä virtahepo on. Ellu kurtisti kulmiaan ja osoitti miua. Ilme taisi olla aikamoinen, koska tyttö korjasi äkkiä "ÄIKKÄ". Olen aina luullut, että olen se paljonhoettu "äittä", mutta en kai ollutkaan.

Mahataudin aikaan puhuttiin miehen kanssa, kuinka kenenkin maha tällä hetkellä toimii vai toimiiko. Arvaatte varmaan, millainen tilanne oli, koska Ellu kommentoi yhtäkkiä lattialla äänekkäästi "BÄRRRRRR" ja vilkaisi meidän suuntaan.... 

Ellulla ei tosiaan ole vielä selkeitä sanoja mutta jotain hajua likalla alkaa olla. Nanna-koiramme on aika usein Nanna eikä vain Hiiii, Noakin on joskus Onna. Ellun maatuskoilla ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri... Itse olen välillä puhunut maatuskoista Ellulle mammoina, ja joskus prinsessoina tai tyttöinä silmäripsien takia, mutta eräänä aamuna tyttö tavoitteli maatuskaa ja ilmoitti tomerasti:


"Akka." 

16 kommenttia:

 1. Hihii, ihanaa kielen kehitystä Ellulla! :) Muistan vielä miten kuuntelimme miehen kanssa tarkkaan Pikku-E:n ollessa 2-vuotta, että sanooko poika kahta sanaa peräkkäin. No nyt poika on 2,5 vuotta ja viime viikolla hän selosti ruokapöydässä isälleen sujuvasti Taavi Tiikeri-jakson kohokohdat :D Tänään kun mies lähti töihin poika alko selostamaan: "Isi meni töihin. Kun isi tulee kotiin, me saadaan istua autoon." :D Ihmeellistä kyllä tuo kielen kehitys ja kuinka nopeasti se tapahtuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se käy kauhean nopeasti itten kun kivi lähtee vierimään!

   Poista
 2. Hahha hauskoja tilanteita, varsinkin tuo virtahepo :D Odotan innolla mitä kaikkee Lilianin suusta pääsee sitten aikanaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muita sitten kirjoittaa niitä ylös, ne unohtuu niin äkkiä!

   Poista
 3. Ihana Ellu! :)
  Meillä pikku S on jokellellut ja höpötellyt kaikista eniten. Äiti sanotaan ainakin ihan selvästi <3 Muita "sanoja" ja niiden tarkoitusta koitan vielä selvittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan sillä merkitystä, kun S:n ympärillä on koko ajan "niin paljon" puhetta ja juttelua? Haluaa pieninkin osallistua. :D

   Juu, tässä puuhassa pitäisi olla aikamoinen tulkin tutkinto!

   Poista
 4. Usein lasten suusta tulee juurikin ne parhaat jutut, can`t wait ;)

  VastaaPoista
 5. Ihana Ellu ^_^ ! Nää vauvavuoden vikat kuukaudet on kyllä tosi hurjaa vauhtia etenemistä, itsekin eilen tajusin kuinka J ymmärtää ihan hirveästi verrattuna 8kk ikäiseen! (Täyttelin vauvakirjaa eilen) "äiti" sanaa odotan, se on vielä hakusessa, mutta "ischi" kuuluu useinkin. Myös "namnam" ja "hau" on tuttuja, "ammuu" tulee silloin tällöin. Ja kovia ollaan matkimaan täälläkin :) Ihana ikä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tuntuu, ettei nyt tapahdu "mitään" kun liikettä ja juttua on jo niin paljon, mutta tapahtuuhan tässä, koko ajan!

   Poista
 6. Ihana Ellu :)
  Meillä ei Pimulla tuu vielä muutakun omaa jokellusta, josta yleisin on tällä hetkellä "ätätä ätä ätä ätä" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, muitan tuon vaiheen! Se jokeltelu on niin suloista! <3

   Poista
 7. Moikka moi!
  Kirjotat hauskasti blogias :) Tai siis sitä on mukava lukee...
  Jäin lukijaks ja pitääki ihan ajan kanssa vielä lukea vanhempia tekstei. Turvakaukalosta luinkin jo, kun on meillä nyt ajankohtaista. Jos ehdit niin kurkkaile munki blogia: vauvanaskeleet.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukemaan! :)

   Kävin kurkkimassa, kivalta vaikutti! Laitoin siulle jo haasteenkin. ;)

   Poista
 8. Kielenkehitys on ehkä mielenkiintoisinta maailmassa! Taidan olla oikealla allalla. Hauska lukea Ellun kehityksestä, hauskoja tilanteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on kyllä niin hauskaa seurata lähietäisyydeltä kodikkaassa tutkimusympäristössä! ;)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!