sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Terveempää uutta vuotta

Teittekö uudenvuodenlupauksia?

Mie tein taas perinteisesti yhden. Viime (tai siis toissa) vuonna lupasin synnyttää Ellun, tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin (pidin hienosti sen lupauksen ;) ). Aiemmin olen tehnyt lupauksia myös enemmästä liikunnasta ja kasvisten määrän lisäämisestä -  ja elämäntapojen pysyvä muokkaaminen onnistuikin hyvin! Muutama vuosi sitten en harrastanut koiran lenkittämisen lisäksi muuta liikuntaa eikä meillä aina ollut jääkaapissa mitään vihreää. Niistä ajoista elämä on muuttunut ja paljon.


Miehen kanssa pohdimme kumpikin uudenvuodenlupauksiamme (olen jo pari vuotta sitten pakottanut kannustanut miehenkin keksimään omansa). Onko jotain, mitä omassa elämässä haluaisi muuttaa tai parantaa? Ja mihin meillä pienen tytön vanhempina olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia? Ainahan sitä voisi elää terveemmin ja huolehtia itsestään paremmin, mutta tuntui hankalalta antaa ympäripyöreä lupaus "Tänä vuonna elän terveemmin". Mitä se nyt sitten tarkoittaa ja millä hiivatilla se mitataan?


Tunnen itseni sen verran hyvin, että kyllästyisin koko vuoden jatkuvaan lupaukseen "syödä joka aterialla jotain vihreää ja harrastaa hikiliikuntaa ainakin kaksi tuntia viikossa". Ööö, mehän tehdään niin jo? Ja toisaalta "Alan kasvissyöjäksi ja treenaan ainakin viidesti viikossa" veisi ensin miulta järjen, ja sitten kai hengen. Jotain vaihtelua (ja järkeä) pitää olla! Miehen kanssa sitten keksittiin ottaa jokaiselle tämän vuoden kuukaudelle oma teema. Tulisi vaihtelua, monipuolisuutta, uusia kokemuksia ja toivottavasti ehkä myös hiukan parempi kunto ja uusia, terveempiä tapoja. Ja saisi sitten välillä lepsuillakin, kun lupaisi olla vain kuukauden verran syömättä herkkuja. ;)

Tammikuu: Alkoholiton ja karkiton 
Helmikuu: Vedenjuonnin lisäämistä & hampaidenhoitoa (hammaslääkäri)
Maaliskuu: "Mahaliikemaaliskuu" eli 30 päivää vatsalihaksia 
Huhtikuu: Venyttelyä, päivittäin
Toukokuu: Juoksukoulu
 Kesäkuu: Pitempi pyörälenkki kerran viikossa (muun liikunnan lisäksi)
Heinäkuu: 2*kuntopolkuilua (muun liikunnan lisäksi)
Elokuu: Kahviton (iiks)
Syyskuu: Koirien liikuntakuukausi (extrapaljon koirapuistoilua ja metsälenkkejä yms. koirakivaa)
Lokakuu: Lihaton lokakuu
Marraskuu: Kuntopiirikuukausi
Joulukuu: Soppaa & salaattia - kevyemmin kohti jouluherkkuja ;) Kokonaiset neljä päivää tätä karkitonta kuukautta takana (ja juu, ei olla käytetty alkoholiakaan, mutta Ellun syntymän jälkeen se on ollut muutenkin niin minimaalista, että tämä on aika helposti pidetty lupaus) ja vielä ollaan hengissä! Aiemminkin olen yrittänyt rajoittaa karkkipäiväni kertaan viikossa, mutta tämä on nyt ihan hyvä tehostin. Kamalaa vain, että kaapit ovat täynnä joululahjaherkkuja... Jonain ankeana kiukutteluiltapäivänä mielenlujuutta tullaan todella koettelemaan. :P


Pitäkää peukkuja, että saataisiin lupaus pidettyä! Ja kiitos miehelle yhteistyöstä, on oikein kiva, kun joku kanssakärsijä potkii takamukselle. Tai sitten voidaan ainakin lintsailla yhdessä. ;)

22 kommenttia:

 1. Todella hyvä idea tuollainen kuukausittainen lupausjuttu! Ei tehty mitään lupauksia, ois varmaan tarvinnut. Viime vuodelta olen saanut pidettyä yhden suht hyvin, eli olen kirjannut kaikki neulottavani ylös ja myös lankamäärät. Aika hyvä edes se. Tuota vatsalihasjuttua pitää kokeilla. Entä jos sen aloittaa näin keskellä kuuta?? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAAAAHHHH! Just sain miehen innostettua maaliskuussa tuohon vatsalihasjuttuun! Kiitos Minna! =)

   Poista
  2. Ollos hyvä! Itse odottelen maaliskuuhun asti, mielenkiinnolla ja kauhunsekaisin tuntein. :D

   Poista
 2. Mä tein muutaman lupauksen :) Lähinnä koitan panostaa itseeni tänä vuonna.

  Tosi kiva kun miehesi on mukana tuossa jutussa ja aika hauska tuollainen joka kuukaudelle oma lupaus juttu :).
  Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on helpompi onnistua, kun toinenkin kärvis... ööö elää terveemmin eikä ilmoita kaupassa ostavansa nyt itselleen karkkia. :P

   Sie olet kyllä kaiken itseesipanostamisen ansainnut!

   Poista
 3. Tuo kahviton kuukausi järkyttää miun mielenterveyttä.

  Mie alotin juoksuhommat tuolla samalla juoksukouluohjelmalla. En ihan loppuun asti ohjelmaa noudattanut, mut toimi se silti :)

  Tsemppiä lupauksiin! Mie lupasin, että herään tasan siihen aikaan kun herätyskello on asetettu soimaan, enkä sorru torkuttamaan.

  Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno lupaus!! Mie sorruin torkuttamiseen vain raskausaikana, ja se oli kyllä paljon ongelmallisempi pahe kuin mikään tupakointi tai muu. :P

   Poista
 4. Apua 4kuukautta ilman karkkia!!! :o

  Hirveesto tsemppiä! Hyvältä kuullostaa suunnitelmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko tarkistaa että ei, en kai mie oo mitään sellaista mennyt lupaamaan. :D Takana on siis neljä _karkitonta päivää_ tässä kuussa, herrajumala, ei kai tässä nyt mihinkään älyttömyyksiin kuitenkaan ryhdytä. :P

   Poista
  2. Katohan lukihärö iski :D:D:D:D:D:D
   Siis ai kauheee jos 4kuukauttA!

   Poista
  3. Juu ei todellakaan. :D Tää kuukausi varmaan vielä menee suht järjissään. :D

   Poista
 5. Vau kuin hyvä idea tuollainen kuukausitavoitteellisuus!
  Myö keksittiin kaverin kanssa tavoitella tänä vuonna uusia kokemuksia, uskaltaa tehdä ja mitenhän se loppu meni. Pääsiäisen turhuuspaasto on jo perinne, sitä kautta tulee sitten karkit ym hetkeksi poistoon. Liikunta ja vihannekset sopisi miulle myös tavoitteeksi, olisi hienoa jos ne samoin tulisivat jäädäkseen.
  Mutta apua tein elokuu, mitenhän se itsellä onnistuisi. Täytyisi varmaan aloittaa varovasti edellisen kuukauden puolella.. Hui, ihailen päätöstä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jo kokemusta, raskausaikana oli aika jolloin mie en sietänyt kahvin hajua, tuli todettua että henkiin sitä jää ilman kahviakin. :D Saas tosin nähdä, millainen kokemus se on ilman raskaushormoneja.

   Tosi hieno lupaus teillä!

   Poista
 6. Aivan ihana idea tuo kuukausijuttu! :)
  Tsemppiä uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
 7. Hauska idea, joka kuukaudelle jotain :) Mielenkiinto säilyy varmasti ihan eri moisesti.
  Mä en oo enää pariin vuoteen tehnyt lupauksia, enkä siis tehnyt tänäkään vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta on hyvä olla lupaamatta mitään, niin ei sitten tule turhaa stressiä jos ei lupaukset onnistukaan. Ja harmitonta hauskaahan tän on tarkoitus olla, muutoksia voi tehdä ympäri vuotta jos tarpeekseen tulee. :P

   Poista
 8. Tuollaiset lupaukset pitää varmasti paremmin kuin vuoden pituiset. ;) Hauska idea!

  VastaaPoista
 9. Kerrassaan mainio idea, täytynee pohtia ensi vuodelle jotain vastaavaa! Onneksi tässä on vuosi aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aika vaikka elellä leppoisasti ja suunnitella hienoja lupauksia terveemmästä ja paremmasta elämästä. :D

   Poista
 10. Kiva idea, inspiroiduin siitä itsekin ja sain teiltä pari tosi kivaa ideaa omiin kuukausitavoitteisiini. :) Antoisaa uutta vuotta koko teidän perheelle!!

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!