maanantai 13. tammikuuta 2014

Turvaistuin (Juno 2fit)


"Ja niin koitti se päivä vauvaperheen valtakunnassa, että Ellulle oli turvaistuin ostettava. Kuningataräiti kauhistui tätä valtavaa ja vastuullista tehtävää ja kääntyi monen haltiatarkummin puoleen neuvoa kysyen. Saatuaan paljon vinkkejä ja hyviä huomioita hän karautti lastentarvikeliikkeeseen kera isä-kuninkaan ja pienen, suloisen prinsessan. Tälle rakastavat vanhemmat ostivat istuimista parhaan. Uudessa turvaistuimessaan pieni Ellu jatkoi menestyksekkäästi Fordin ja autoreissujen hallitsemista, ja kaikki elivät onnellisena elämänsä loppuun asti, tai ainakin parikymmentä senttiä ja kymmenkunta kiloa isommiksi."

Heihei, kaukalo!

Leveyden ja selän pituuden puolesta Ellu olisi vielä hyvin mahtunut kaukaloonsa, mutta jalat alkoivat tulla liian pitkälle (pituushyppääjän ura, täältä tullaan!). Koukussa olevat jalat eivät kuulemma ole turvallisuusriski, mutta eivät ainakaan se mukavin matkustusasento. Olin kieltäytynyt ajattelemasta turvaistuinta sen enempää (ahdistavan teknistä), mutta yhtenä iltapäivänä töiden jälkeen ilmoitin miehelle, että NYT lähtisimme katselemaan istuimia.

Meidän tosiaan PITI vertailla, mutta ostimme sitten ensimmäisestä liikkeestä ainoan toivomuslistaamme sopivan istuimen, kun palvelu oli niin hyvää ja istuinkin lupaava. (Suosittelemme siis lämpimästi Crocoliinia paikkakuntalaisille, ja on heillä näköjään verkkukauppakin! Tämä ei ole maksettu mainos.)

Meillä on edessä autonvaihto keväällä, mutta istuin tarvittiin nyt kun kaukalo alkoi jäädä pieneksi. Nykyisessä autossamme ei ollut isofixiä, joten halusimme istuimen, jota voisi nyt aluksi käyttää auton vöillä ja myöhemmin isofixillä. Ominaisuus olisi näppärä tulevaisuudessakin, jos Ellua pitäisi kuljettaa jossain toisessakin autossa.

Halusimme siis selkä menosuuntaan olevan istuimen ja matkustusmukavuuden oli tärkeää olla Ellulle hyvä nyt eikä vasta vähän isompana. En nimittäin usko, että istuimet voivat olla mukavia ja turvallisia lapselle kaikki valmistajien lupaavat vuodet vaan vaihto tulisi ajankohtaiseksi kuitenkin lupailtua aiemmin. Budjettia ei ollut (onkohan ensimmäinen kerta elämässäni, kun sanon noin?) ja turvatestien tulokset kiinnostivat, mutta loppujen lopuksi kysyimme niitä vasta, kun olimme jo keskustelleet hinnasta.Ostimme siis Cybexin Juno 2fit istuimen, josta voi lukea esim. täältä. Istuin oli pärjännyt oikein hienosti turvatesteissä. Sen "erikoisuutena" on se, että Junossa istutaan ainoastaan kasvot menosuuntaan, eikä lapselle ole istuimessa turvavöitä vaan lapsi pysyy istuimessa syliin laitettavan palkin avulla ja auton turvavyö taas pitää paikallaan palkkia, lasta ja istuinta.


Vaikka istuin oli meille aikamoinen nopea ostos ja hiukan kompromissi (olin asennoitunut selkä menosuuntaan olevaan istuimeen, vaikka tämä nyt onkin turvallinen ja Ellulle mieluisampi), olemme olleet siihen käytössä erittäin tyytyväisiä. Ei asennuksia, ei suuria kiinnitysopetteluja: istuin autoon, lapsi istuimeen ja vyö kiinni, tadaa. Hyvin epätekninen miekin onnistuin ensiyrittämällä noin viidessätoista sekunnissa. Sekin mietitytti, kuinka Ellu viihtyisi istuimessa nyt kun istuma-asento olisikin yhtäkkiä pysty eikä kallistusvaraakaan olisi. Kaikki meni onneksi hyvin ja hyvät maisemat veivät huomioin pois uudesta matkustusasennosta.

Kokosin tähän hiukan kokemuksia ja plussia ja miinuksia Juni 2fit :stä nyt kun käyttöä on takana pari viikkoa. Lisää kokemuksia saa kysellä jos joku pohtii kyseisen istuimen ostamista.

+ Turvatestimenestyjä
+ Ainut kiinnitysvaatimus kolmipisteturvavyöt, ei asennustoimenpiteitä joten helppo siirtää autosta toiseen
+ Ei erillistä telakkaa
+ Vöiden kiinnitys todella helppoa ja selkeää
+ Lapseen ei tule kiinni puristavia vöitä vaan ainoa vyö kulkee palkissa
+ Lapsi matkustaa aina kasvot menosuuntaan ja näkee enemmän, turvallisesti
+ Toimii sekä isofixillä että auton vöillä 
+ Kevyehkö 
+ Istuma-asento lapselle mukavan oloinen 
+ Värivaihtoehtoja löytyy 

... ja kolme kilometriä kotoa lähdön jälkeen.
(+/- Meistä istuin on siro ja vie vähän tilaa takapenkillä. Joidenkin netin arvostelujen mukaan se taas vie paljon tilaa autossa)
(+/- Hiukan utopistisen tuntoinen: hä, palkki? Hä, lapselle ei ole erikseen vöitä? Mitäh, kiinnittyykö tämä oikeasti näin nopeasti, onko se nyt sitten oikein?)

- Kasvot menosuuntaan matkustamista joutunee puolustelemaan 
- Ilman isofixiä irrallaan silloin, kun lapsi ei ole kyydissä, jos vöitä ei laita varta vasten kiinni
- Suositellaan kiinnitettäväksi takapenkin jommalle kummalle sivuistuimelle, mutta sitä saa kuljettaa keskelläkin (tuntuu miusta hiukan hankalalta jos autoilen Ellun kanssa kahden, haluaisin tytön keskelle penkkiä mutta silloin penkki jää hiukan heiluvaksi johtuen automme takapenkin mallista. Kaikilla ei varmasti olisi samaa ongelmaa.)
- Mainostetaan lapsille 9kk-4v, mutta en usko, että edes meidän ultrahoikka tyttö mahtuu palkin kanssa tuohon mukavasti nelivuotiaana (mutta näin taitaa olla kaikissa turvaistuimissa, vaihto on yleensä edessä viimeistään kolmivuotiaana)
- Ei oikein kallistusmahdollisuutta - kallistuu isofixillä kiinnitettäessä aavistuksen, mutta istuma-asento on pysty. Voi siis vaatia joiltain lapsilta hiukan totuttelua nukkua pystyasennossa
(- Kädet vaikuttavat jäävän yhdeksänkuisella, pitkähköllä tytöllä  istuimella vähän hassuun asentoon, hiukan koholle? Tämä korjautunee kuitenkin pian, eikä Ellu ole valitellut vähän pidemmälläkään matkalla)Että sellainen istuin. Ei siis isoja miinuksia meidän perheeltä, lähinnä tuollaisia makuasiajuttuja. Tärkeintä on, että Ellu viihtyy (kuvien ilmeistä huolimatta)  ja että istuin on turvallinen, iso plussa tulee myös todella helposta kiinnityksestä.

13 kommenttia:

 1. Aika monella onkin tuo istuin :) Oltais ehkä itsekin siihen päädytty jos ei löytyisi hyvä istuin jo muutenkin :)

  Minuu kiinnostaa tietää miten se perustellaan lastentarvikeliikkeessä, että kasvot menosuuntaan matkustaminen on turvallista noin pienellä? Tuo palkki tulee kyllä tosi ylös niin silloin ei koko vartalo ainakaan pääse kolaritilanteessa retkahtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se perusteltiin juuri tuolla millä arvelitkin: ylös tuleva palkki ja tukeva istuma-asento estävät retkahduksen törmäystilanteessa jolloin ollaan samassa tilanteessa selkä menosuuntaan tulevan istuimen kanssa. Miusta tää oli todella yllättävää, mutta nyt sitten ihan järkeenkäyvää.

   Onhan se kiva, että Ellu näkee eteenpäin, mutta turvallisuus olisi toki mennyt sen edelle. Jos liikkeessä olisi ollut "perinteisempi" istuin tuolla kahdella kiinnitysmahdollisuudella, niin en kyllä tiedä, kumpi oltaisiin valittu.

   Poista
 2. Meillä on myös turvaistuimen osto edessä ihan lähiviikkoina, sillä turvakaukalo alkaa olla auttamattomasti liian pieni. =( Ja olemmekin juuri tätä samaista istuinta harkinneet, joten oli tosi kiva (ja osuva ajankohta) lukea teidän käyttökokemuksianne siitä! Hyvältä kyllä vaikuttaa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miusta ainoa kunnon miinus tässä on tuo kallistusmahdollisuuden puute, tosin yllätyksekseni Ellu on viihtynyt (ja nukkunut) tuossa yhtä hyvin kuin kaukalossa. Voin siis suositella, ainakin helppokäyttöisyyden puolesta!

   Poista
 3. Olipa kiva postaus, sillä meillä pohditaan juuri samaa asiaa! Meidän 7 kuinen kirppu tosin näytti toistaiseksi tuolissa lähinnä säälittävältä, joten muutamaan kuukauteen ei ole kiirettä;) Pitkän pohdinnan, useammassa liikkeessä konsultoinnin ja testien lukemisen jälkeen mekin ollaan päätymässä tuohon tuoliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellu oli juuri täyttänyt yhdeksän kuukautta kun ostettiin tämä, ja en ehkä vielä kuukautta aikaisemmin olisi ottanut käyttöön ainakaan pidemmillä matkoilla: tietysti riippuu, millainen istuja lapsi on, mutta miusta tuo istuma-asento olisi ollut Ellulle vielä vähän aikaa sitten liian pysty kun kallistusmahdollisuutta ei oikein ole.

   Huoh, mie jätin pohdinnat viimetippaan, VIHAAN kaikkea teknistä! :P

   Poista
  2. Heh mieheni on insinööri, joten voit kuvitella millaista taidetta meillä tehdään kaikkien vähääkään teknisten ostosten kanssa;)

   Poista
  3. Niin meilläkin pitäisi olla, kun mies on DI, mutta sitä kiinnosti suurinpiirtein yhtä vähän kuin miua. :D

   Poista
 4. Joko nää on niin isoja että kaukaloista on pakko luopua?!
  Tuoli näyttää hyvältä ja tärkeintähän on että lapsi viihtyy siinä ja tuoli on turvallinen. :)
  Meidän pitäis vaihdella lapsilta istuinta toiselle, jotta saadaan pikku S myös isompien tuoliin..
  Onko pakko myöntää että mun vauva on jo kohta taapero? <3

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!