sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Ellu 10kk

"Olen kymmenen kuukautta vanha ja näääääin iso!"

Yleistunnelmia

Tilanne on kovin.... räjähdysherkkä. Kymmenkuinen, maailman ihanin lapsi + mahatauti ja siitä toipuminen + "karanteeni" + neljän seinän sisällä oleilu pakkasen vuoksi + päiväunirytmin hakeminen + oman tahdon kehittyminen (+ voisiko sieltä jo viimein tulla hammaskin) + alkanut vieratus= vauhtia, vaarallisia tilanteita ja paljon ääntä.

Onneksi tiedämme, ettei tämä kestä loputtomiin. Ja on meillä mukavaakin, kaiken kiukuttelun ja huutamisen välissä. :D

Mitat 

Paino 7923 g
Pituus 75 cm

Taitoja

Ellusta on tullut todella ketterä. Hän nousee seisomaan kaikkea vasten ja harvemmin kaatuu, vaan tulee sujuvasti ala polvilleen tai toista kättä apuna käyttäen. Äitiä tai isää ei enää huudella apuun. Tyttö osaa myös nostaa esineitä lattialta pöydälle ja erityisesti päinvastoin. Sorminäppäryyskin kehittyy: Ellu osaa kääntää kirjoista (isoja) luukkuja ja sivuja, silloin kun itseä sattuu kiinnostamaan. Lehtiäkin on nykyään kivempi selata kuin repiä.


Puhe kehittyy. Lallattelee ja matkii satunnaisesti sanoja. välillä on selvästi kiinnostunut kuvissa olevien eläinten yms. nimistä, taputtaa niitä vaativasti. Jotain juttua Ellun puheenkehityksestä olikin aiemmin täällä.

Erityistaitona Ellu oppi näyttämään, kuinka iso hän on nostamalla kädet ilmaan (ks. kuukausipotretti) ja virnistelemällä leveästi. Äidin tai isän pitää ihastella ja taputtaa, ja jos taputuksia ei kuulu, Ellu läpsyttää itse. Muutenkin tyttö taputtaa paljon, vilkuttelee ja osaa antaa tavaroita pyydettäessä (jos siis sattuu huvittamaan).

Musiikki on Ellulle todella mieluista, hän pitää kaikista leluista, jotka lallattavat ja tanssia hytkyttelee itsekseen. Kun huomasin tämän, aloimme aina välillä kuunnella lastenlaululevyjä (suosittelen muuten Satu Sopasen Leikkitunti- ja Lystitunti -kirjoja levyineen). Ellu kuuntelee tarkkaan kun kappale vaihtuu, ja ihan selvästi hytkyy eri tavoin erilaisten laulujen kohdalla.

Ja Ellu on oppinut silittämään koiria! Nyt uskallan päästää tytön jo itsekseen koirien luo, ja koiratkin uskaltavat yleensä pysyä silloin paikallaan. Ellun silitys on lähinnä taputtamista ja vielä joskus saattaa käteen jäädä hellyyshetkestä karvatukkokin, mutta hauvat ovat olleet ymmärtäväisiä.

Vierastamisen taitoja ilmeni myös muutama päivä sitten. Ellu tuijottaa kulmat kurtussa vieraita ihmisiä pari minuuttia, ja lämpenee siitä sillen hiljalleen. Vieraiden sylissä ei kuitenkaan viihdytä, mutta lattialla saa sentään tutkia samoja leluja tytön kanssa. 

Uusia juttuja

Uusi turvaistuin
Ensimmäinen mahatauti
Mummin hoidettavana kolme työpäivää - hienosti meni
Musiikin tahdissa hytkyttely
Vierastu 


Syöminen
 
Viimeisen kuukauden aikana on koettu Suursyömäri -kausi ja mahataudin jälkeinen Syön vain täyssileää sosetta ja sormiruokaa -kausi. Nyt tilanne on normalisoitunut ja sapuska maittaa (yleensä) hyvin. Sormiruoka maistuu, lemppareita ovat tällä hetkellä banaanin lisäksi makaronit, mandariinit ja herne-maissi-paprika. Soseruuat ovat edelleen kotitekoisia ja mukailevat aika lailla meidän aikuisten ruokalistaa: melkein kaikki ruuat voi jo tehdä sopiviksi meille ja Ellulle.


Päivä

Harrastukset ja sosiaalinen elämä ovat nyt sairastelun myötä olleet tauolla emmekä ole nähneet oikein muita kuin toisemme ja kaupan kassan. Kova pakkanenkin esti ulkoilua, joten ei mitenkään ihme, että tyttö oli aika kiukkuisa ja turhautunut. Helpotti, kun päästiin ulos enemmän ja vähän isompaan markettiin ihmettelemään. :D

Päiväunia Ellu nukkuu kahdet, yhteiskesto hiukan alle kaksi tuntia. Ensimmäiset n. klo 9.30 ja jälkimmäiset klo 14. Välillä tyttö kukkuu lounaaseen asti ja menee nukkumaan vasta puoli kaksitoista, mutta nukkuu silloinkin vain tunnin. Olen sitten tökännyt likan pikku-unille neljän maissa, ettei illasta tule ihan liian pitkä. Mutta ihan hyvä näin, ehkä se yksien unien paikka sitten joskus löytyy. Ellu nukkuu niin omassa sängyssään kuin terassilla (tai kovalla pakkasella tuulikaapissa) vaunuissakin.

Ennen mahatautia Ellu nukkui kuin pieni tukki yöt läpeenä, heräten korkeintaan kerran yössä noin kerran viikossa. Tauti vähän sotki öitä, ilmeisesti mahaa kivisti, mutta nyt ollaan jo aika tavallisessa mallissa. Nukkumaan Ellu menee klo 20 ja herää n. klo 7-7.30. 


Mieluisia juttuja

Kirjojen tutkiminen aikuisen kanssa ja itsekseen
Duplot
Laulavat lelut
Korvien puhdistus vanupuikolla (oi sitä tyytyväistä hyminää)
Musiikki
Banaaninmakuinen ripulijuoma
Tavaroiden kuljettelu suusta roikottamallaInhokkeja

En ihan aina saa kiukkuhuudolta selvää, mikä kaikki mahtaakaan kiukuttaa. Joskus saa kieltää, joskus ei. Joskus saa siirtää paikasta toiseen, joskus ei. Joskus maistuu ruoka, joskus ei... Ei mitään selkeitä inhottavia asioita tai tilanteita tällä hetkellä.  


Äiti


Tämä karanteeni koettelee kieltämättä vähän miunkin pinnaa. Ei voitu mennä minnekään ettei tartuteta, eikä pyytää vieraitakaan. Ei voitu ulkoilla koko viikolla, koska oli niin kova pakkanen. Enkä voinut edes pakata tyttöä vaunuihin ja lähteä huvikseni kiertämään kauppoja, koska ripuli yllätti välillä niin voimalla että haalarinkaan pitävyys ei enää olisi varma. :P Onneksi pakkanen nyt lauhtui ja päästiin ulkoilemaan, se piristi meitä molempia. Ja ihanaa, että tämä sairastaminen alkaa nyt taas olla ohi, koska rankkaa se on, lapselle ja vanhemmille!
 
Tuntuu, että työpätkän loppumisesta olisi jo kuukausia, vaikka siitä on vasta kaksi viikkoa. On tämä kotiarki jotenkin niin eri maailma ettei tottakaan. Miua se ei haittaa tai ahdista, mutta ihmettelen vain, kuinka erilaista tämä on.

 Mitä miulle kuuluu? Ihan tavallista. Ja se on ihan hyvä niin. :)

10 kommenttia:

 1. Onnea 10kk Ellulle. <3 Johan se kuukausi meni nopeeta taas, justiinhan luin Ellun 9kk kuulumisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin mietin, että hiivatti, vastahan mie tällaisen kirjoitin, olenko nyt ihan sekaisin ajankulusta. :D

   Poista
 2. Ihanaa, että teillekin on kotiutunut se kuuluisa Oma Tahto. Tirpalla se on tällä hetkellä erittäin pinnassa, voi apua kuinka liemessä olenkaan välillä sen piirteen kanssa!

  Se on ihmeellistä kyllä, miten nuo lemmikit jaksavat kiinnostaa ja ihastuttaa vauvoja (ja taaperoita). Tirppa nykyään, silittämisen lisäksi, halailee kissaamme. Olen oikeastaan ollut suht yllättynyt, miten pitkä pinna kissallamme on tuon pienen tättähäärän kanssa. Mutta onneksi niin.

  Ja yöunista. Vitsit oon kateellinen teidän öistä. Oikeasti.

  Onnea 10kk Ellulle ja äidille myös! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, on meillä sitä tahtoa ollut, pienestä pitäen: "EN MENE NUKKUMAAN, EEEEEN." :D Nyt se on sitten kotiutunut kaikkiin päivän tilanteisiin, onneki draamahetket ovat sentään paitsi voimakkaita, myös lyhyitä.

   Jostain luin, että alle lapset ymmärtävät esikouluikään asti eläinten tunteita ja aikomuksia paljon paremmin kuin me aikuiset. Että ehkä nuo ipanat kokevat jonkinlaista sielujen sympatiaa karvaisiin kavereihinsa, "nuo isot ei ymmärrä meitä"...? :D

   Poista
 3. Hih, ihanan kuuloinen tyttönen :) Onnea!
  Meilläkin tykätään korvien putsaamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omituinen lempparipuuha, mutta noooh, kivahan se on, että toimenpide miellyttää. :D

   Poista
 4. Onnea 10-kuiselle! :) Uusi lukija täällä ilmoittautuu! :)

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!