torstai 20. helmikuuta 2014

Koti jota etsimme

... tai noh, tällä hetkellä emme etsi yhtään mitään. Kun sopivaa asuntoa ei löytynyt ennen kuin mie jäin hoitovapaalle, päätimme päivittää auton uudempaan (jesjesjes) ja lykätä asunnon ostoa taas ainakin vuodella. Auto oli kuitenkin paljon halvempi hankinta, kumpaakin ostosta ei oikein voi tehdä yhtäaikaa ja jostainhan se tämä elintason päivittäminen pitää aloittaa.

Miulta kyseltiin aiemmassa tekstissä, millaista kotia me sitten etsimme - pitempiaikaiset lukijat tievätäkin, että tätä kodinetsintää on takana nyt jo kolmisen vuotta.  Olemme siitä poikkeuksia asunnonostajia, että aiomme pamauttaa suoraan tästä nykyisestä asumisoikeusasunnostamme käsiksi "loppuelämämme" omakotitaloon. Ensin etsimme taloa maalta, ja kun emme löytäneet, aloimme etsiä remppakohdetta kaupungista. Sitten aloinkin odottaa Ellua ja asunnonetsintä oli jäissä, ja Ellun myötä emme enää ole potentiaalisia remppakohteen ostajia.

 
Tällä hetkellä etsisimme korkeintaan 20 vuotta vanhaa (mutta mieluusti uudempaa), hyvinpidettyä, tilavaa omakotitaloa korkeintaan neljän kilometrin säteellä nykyisestä kodistamme. Täällä on palvelut, harrastukset, miehen työpaikka, suht hyvä päivähoitotilanne ja sulava pääsy miun töihin, joten asunnon pitäisi olla aikamoinen unelma, että muuttaisimme kaupungin toiselle laidalle.

Hoitovapaalla ollessa ei oikein asuntoja ostella eikä maksella. Katsotaan sitten uudelleen, kun menen töihin takaisin. Mutta saahan tässä aina haaveilla!

Emme siis todellakaan etsi mitään remppamiehen unelmakohdetta: meillä ei ole osaamista eikä vapaa-aikaa kodin perinpohjaiseen remonttiin. Keittöremontin tekisin ihan mielelläni, kylpyhuoneiden toivoisin olevan sellaisessa kunnossa, ettei niihin olisi ihan pakko koskea heti sisäänmuutettaessa. Pintaremonttia emme pelkää, päinvastoin, se olisi ihan mieluisaakin.

Koska kuitenkin haluamme ostaa suht uuden talon, saisi pohjaratkaisu olla mieluinen. Jonkin väliseinän voimme purkaa tai rakentaa, mutta huonejärjestyksen uraauurtava muuttelu ei ole meille vaihtoehto. Pohja saisi siis olla suht avoin jo valmiiksi. Keittiön haluan olohuoneen läheisyyteen mutta kuitenkin sen verran suojaan, etteivät kaikki tiskit loju altaassa. Ja ruokapöydän haluan keittiön ja olohuoneen välille, mutten varsinaisesti kumpaankaan tilaan.


Olohuoneessa olisi varaava takka ja se olisi valoisa. Kovin suuri sen ei tarvitsisi olla, kunhan tilaa olisi sohvalle, tv:lle ja nojatuoleille ilman, että huone vaikuttaa täyteenahdetulta.


Mies toivoo työhuone/vierashuonetta ja sen lisäksi haluaisimme kolme makuuhuonetta. Kovin suosittu 4h+k-s -talopohja ei siis oikein sovi meille, ellei talosta löydy jotain takkahuonetta tai suojaisampaa aulan nurkkaa, johon työpisteen voisi mahduttaa. Meidän makuuhuoneemme yhteyteen toivoisin vaatehuonetta, iso plussa tulisi myös toisesta vaatehuoneesta eteisen tai kodinhoitohuoneen yhteydessä, mutta isot kaapitkin riittäisivät.Kodinhoitohuoneen haluaisin erikseen, ei siis enää pesukoneita peuhuoneeseen. Sauna on ehdoton, mutta se suomalaisista taloista nyt yleenä löytyykin. WC:itä pitäisi olla kaksi. Vessoihin ja kylpyhuoneisiin haluaisin aika klassiset laatat, ehkä jotain tummanharmaata lattiaan ja seiniin valkoista.


Autolle pitäisi olla ainakin autokatos, mielellään kylmä talli. Säilytystilaa tai tonttia sellaisen rakentamiseksi pitäisi löytyä ainakin puu- ja pyörävarastojen verran. Pihan ei tarvitsisi olla iso, mutta ei nyt mikään postimerkkikään: en osta omakotitaloa voidakseni elää rivitaloelämää. Kokoa tärkeämpää on kuitenkin suojaisuus ja pihan muoto.


Pintamateriaaleina keittiössä, märkätiloissa ja eteisessä olisi laattalattia, muualla laminaatti: joku vaaleahko, mutta ei kellertävä tai punertava puu ehkä? Seinät olisivat muutamaa musta-valko-harmaata tehosteseinää lukuunottamatta valkoiset ja vaaleanharmaat ja piristystä tulisi sitten verhoilla ja muilla tekstiileillä.


 Sisustuksessa yhdistelisin enemmän vanhaa ja uutta. Miulla on mielessä muutama design-huonekalu, joista olen haaveillut pitkään, ja jos joskus saamme sen oman kodin, niin säästän sitten niihin ja täydennän sisustusta pikkuhiljaa. Lopputulokseksi haluaisin sitten persoonallista, kodikasta, avaraa ja helposti järjestyksessä pidettävää. Ei turhaa romua mutta arvoisensa paikat niille tauluille ja esineille, jotka meille ovat tärkeitä. Tällä hetkellä osa niistä on säilytyksessä varastossa, ja se vähän harmittaa.

Eniten haaveilisin kuitenkin hyvästä hinnasta. Kotikaupunkimme on jostain syytä mielettömän kallis paikka niin ostaa kuin omistaakin asunto, emmekä todellakaan ole ainoa pariskunta, jotka haluavat ostaa siistikuntoisen 4h+k+s---> -omakotitalon pyöräilymatkan päässä työpaikoista ja keskustasta. Toisaalta, ihanan vapauttavaa, ettei miun nyt taas vuoteen tarvitse vaivata päätäni ostopaineilla, asuntolainatarjouksilla tai kuntotarkastuksilla, se kun olla möllötän ja syön kotihoidontuella kustannettua kaurapuuroa. ;)

Mites te muut? Onko teillä jo unelmienne koti vai haaveiletteko vain sellaisesta?

Kuvat: Pinterest

23 kommenttia:

 1. Ihania haaveita ja ihania kuvia. Yhtä asiaa en ymmärrä kyllä nykyään. Miksi kaikki haluavat laminaattilattian. Tiedän: Se on helppohoitoinen. Mutta se on paljon kalseampi, kylmempi. "äänekkäämpi", eikä se ole aito. Aito parketti kuluu mutta sen voi hioa. Meillä on parketti olohuoneessa, siis tavallinen lautaparketti ja laminaatti yhdessä makuuhuoneessa, jota työhuoneeksi nykyään enimmäkseen sanotaan. En laittaisi laminaattia ainakaan olohuoneeseen edellämainituista syistä.

  Vakkarilukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaksi koiraa, siksi. :D Laminaatti on toki kylmempi mutta ei enää välttämättä niin liukas kuin joskus. Koirattomana ja isompien lasten kanssa harkitsisin parkettiakin juuri sen vuoksi, että sen voi hioa, mutta nykyisessä elämäntilanteessa se saattaisi olla meillä edessä turhan pian eikä hiomista käsittääkseni voi tehdä kuin kerran.

   Olemme olleet tyytyväisiä nykyisen kotimme kevyeen julkitilakäyttöön soveltuvaan laminaattiin, mutta jos tulevasta kodista parketti löytyisi valmiina, en alkaisi vaihtamaankaan. Rajoittaisin kyllä ehkä vähän tehokkaammin koirien riehumista... ;)

   Poista
  2. Meillä oli joskus iso koira ja se kyllä riehuessaan sai aikaan joitakin raapaisuja parketin pintaan. Pienempi koira (noin 6 kiloa) ei saanut aikaan viivan viivaa. Minua ei itse asiassa ne jäljet haitanneet yhtään. Paljon enemmän haittaa laminaatin viileys. Ne jäljet ovat vaan elämisen jälkiä. Puu on silti aina puuta.

   Poista
  3. Puuta miekin suosin, mutta tämä lattia-asia taitaa oll siinä poikkeus. Tai mistä sitä tietää, millaisia lattiamateriaaleja kehitetään, ennen kuin meidän asunnonosto on ajankohtaista.:D

   Poista
 2. Ainakin teillä on selvät sävelet millaista asuntoa etsitte. Ja niin sen pitää ollakkin. :)

  Me asutaan miehen kotitalossa, jota ollaan rempattu aika paljon. Mutta tämä ei ole lähellekkään sitä mitä haluaisin ja mistä haaveilen. Haluaisin lähemmäksi keskustaa ja mahdollisimman avaran talopohjan ja ennen kaikkea yhden kerroksen. Kaksikerroksinen talo ei oo kyllä mun juttu. Ja kun mies on kirvesmies ammatiltaan, niin kyllähän sitä haaveilee siitä itse rakennetusta talosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vuosien varrella on ollut aikaa miettiä näitä kriteerejä!

   Mie toivoisin, että löydettäisiin talo ihan valmiina, mutta on meillä olemassa aikarajakin sille, milloin tilaamme talopaketin. Ei tässä oikein loppuelämäänsä viitsi odotella.

   Yksikerroksisuus olisi miustakin plussaa, mutta toisaalta, säästätte lämmityksessä jonkin verran! ;)

   Poista
 3. Oih, kuullosti monelta osin hyvin tutulta meidän haaveiden kanssa :) Meillä tosiaan pian myöskin edessä asunnon etsintä ja haluaisimme myös sitten jos nyt ei loppuelämän niin ainakin todella pitkäaikaisen ratkaisun. Autotalli on M:lle ihan ehdottomuus, kodinhoitohuone mulle... omaa pihaa ja rauhaa, mutta läheltä tiettyjä palveluita kuitenkin. Ollaan vähän mietitty että kesän yli ollaan ihan rauhassa ja sitten aletaan mettästää asuntoa, ja sitten etitään niin kauan että löytyy lähes täydellinen, ei mitään isoo remppaa tosiaan kiitos meillekään, varsinkin kun tää nykyinenkin ollaan laitettu melkein kokonaan uusiks :D On se ihan oma hommansa, saatika sitten lapsen kanssa.

  Onneksi ei ole kiire :) Pieni lapsi ei nyt kuitenkaan niiiiin paljon sitä tilaa tästä vie meidän lisäksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähänkö tässä nyt iski kauhee asunnon mettästys kuume, voi ei :D

   Poista
  2. Juuri tuo, "omaa tilaa ja rauhaa, mutta se kauppa saisi kyllä olla kävelymatkan päässä". :D

   Kiva, voidaan asuntokuumeilla sitten yhdessä! Moni remppaa tietysti lapsenkin kanssa vaikka millaisesta murjusta unelmien kodin, mutta meillä ei tosiaan ole aikaa eikä kokemusta. Jälkiviisaana olisi pitänyt harjoitella ennen Ellua!

   Poista
 4. Hahhhah luonnostelin juuri samanlaista postausta, mutta sen loppuunvieminen odottaa vielä inspiraatiota :D

  Mekin haaveillaan omakotitalosta. Emme ole nyt aktiivisesti vielä ostamassa mitään, mutta kun palaan töihin, niin asia varmaankin etenee. Ensin täytyisi tosin myydä nykyinen paritalon puolikas....

  Mekin haaveillaan nimenomaan avaruudesta ja selkeydestä. Yksi kerroksinen talo olisi selkeä plussa, mutta niitä on vaikea löytää nykyään. Me haluttaisiin ostaa täysi pommi :D Siis sellainen, jonka saisi repiä lattiasta kattoon auki ja remontoida oman näköisekseen. Niin teimme nykyisenkin asunnon kanssa. Hermothan siinä meinasi mennä, mutta lopputulos on hyvä. Toinen vaihtoehto olisi toki rakentaa alusta asti itse, mutta tontit ovat nykyään pääkaupunkiseudulla joko postimerkin kokoisia tai timanttien hintaisia.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hullut! Lapsiperheelliset murjunostajat! No ei vaineskaan, sehän se upein ratkaisu olisi, saisi tehdä kodin täysin mieleisekseen ja hankintahinta olisi alhaisempi. Mistähän meille löytyisi kilometripinnat ja ennen kaikkea sitä osaamista...

   Tontit ovat täälläkin kamalan hintaisia. Tai noh, lähikunta kauppasi ainakin vuodenvaihteeseen asti jonkin uuden asuinalueen tontteja eurolla... Olisihan se kiva säästö, mutta ehkä ei kuitenkaan. :D

   Poista
  2. EUROLLA? Whaaaat? Mitä vikaa siinä kunnassa, miksi myyvät niin halvalla :D?

   Poista
 5. Ihania talo- ja kotihaaveita :) Me löydettiin aikoinaan sattumalta tämä meidän omakotitalo Pikku-E:n odotusaikana. Taloon muutettiin pari viikkoa ennen pojan syntymää. Noin tarkkaan ei kyllä talon vaatimuksia mietitty, kuin mitä listasit. Tärkeintä oli se, että talo oli kaupunki- tai esikaupunkialueella ja että sen kunto oli riittävä siihen, että talossa pystyisi asumaan samalla kun sitä remppaa. Ja juuri sellainenhan me löydettiin! :) Tuuria vieläpä sekin, että talon omistajat itse myivät taloa, jolloin säästyttiin kiinteistövälittäjän palkkioilta ja hinta siis jäi meille varsin sopivaksi :)

  Meiltä siis löytyy 3h+keittiö+sauna+takkahuone+autotalli ja lisäksi löytyy vielä yksi huone, joka on tällähetkellä varastotilana, mutta aiomme sen joskus kunnostaa harrastekäyttöön. Niin ja löytyy myös sellainen "kellari" jonka olemassaolon unohdan aina :D Se ei tosin sovi ruokien säilyttämiseen kesäaikana, sillä siellä ei kesällä kovinkaan kylmä ole. Varastona sekin on toiminut tähän asti.

  Olen muuten sanonut aina, että silloin jos taloon eksyy vahingossa, niin se on tarpeeksi suuri :) Näin on käynyt täällä nykyisessä kodissa useasti :) Ja onhan tuo yhden huoneen unohtaminenkin hyvä määre tarpeeksi isolle talolle :D

  Pihakin on mukavan suuri ja L-mallisen talon ansiosta löytyy sitä rauhaisaa piha aluetta, mutta myös sitä, mistä näkee lähes koko kadun talot :D

  Toivottavasti tekin löydätte vielä joskus sen teidän unelmien kodin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan ollut sitä aikaa miettiä, joten lista on sen mukainen!

   Oih, miten kahdehdittavat määrät säilytystilaa teillä on! Kateeksi käy. Jonkinlainen harrastetila olisi kyllä hieno, saisi antaa projektien olla levällään... TOISAALTA, ollessaan tiellä joka paikassa ne ehkä myös valmistuvat nopeammin. :P

   Kiitos, toivotaan, että parin vuoden päästä mekin oltaisiin naimisissa myös pankin kanssa!

   Poista
 6. Voi kuinka samoilla linjoilla ollaankaan unelmien talosta! =) Minäkin haluan ehdottomasti vaaleaa ja avaraa. Lisäksi meitä ei juuri remontit myöskään houkuta. Talo jota nyt mietimme olisi juuri tällainen, vaalea, valmis, 4 mh + oh + khh+s + 2 x wc ja tilava keittiö. Huoh... Avoin keittiö-olohuone yhdistelmä oli myös haaveena, mutta tässä tapauksessa ne ovat kyllä toimivat erikseenkin. Toivotaan, että tekin sitten aikanaan löydätte sen juuri teille sopivan kodin. Sen tuntee kyllä, kun se osuu kohdalle! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkaltaisia on varmaan kaksikymmentä tusinaan, joten jos joskus jotain sopivaa löytyy, niin mitään törkyalhaista tarjousta siitä ei kyllä uskaltaisi tehdä kun joku toinen varmasti maksaisi enemmän. :P

   Oi, tuo teidän löytö kuulostaa kyllä hyvältä, vaikkei keittiö-olohuone nyt sieltä avoimimmasta päästä olisikaan. Siinä on kyllä puolensakin, että keittiö olisi vähän erillään, erityisesti lasten kanssa.

   Onko se sitten sama juttu kuin hääpuvun kanssa, "kyllä sen sitten tietää"? :D

   Poista
 7. Kuulostaa kyllä niin hyvältä tuo teidän omakotitalo suunnitelma!
  Itekin haaveillaan jo omasta talosta. Haaveena on kuitenkin aluksi rivari tai paritalo tästä lähiympäristöstä. Asunnon tulee olla myös uusi, eli se on suht muuttovalmis. Näillä kriteereillä hinnat nousevatkin jo pilviin täällä päin, joten asunnosta haaveilu saa jäädä ainakin sinne asti kun minäkin alan jotain tienaamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella välivaihtoehdoksi myös asumisoikeusasuntoa, jos ei halua ottaa isoa lainaa mutta haluaa kuitenkin isomman ja pysyvämmän asunnon. :)

   Meilläkin tosiaan on asunnonostot jäähyllä ainakin ensi loppusyksyyn, pankista kuulemma myöntävät miullekin taas lainaa pari kuukautta ennen töihinpaluuta.

   Poista
 8. Me asutaan nyt omassa rivari neliössä. Haaveissa vielä joskus rakentaa oma/ostaa suht uus talo, eli vielä ei ihan unelmien kodissa asuta :)

  Tällä hetkellä ei oo suurta omakotitaloon,mutta tiedän että joskus sen vielä haluan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se omakotitalo taitaa olla melkein jokaisen suomalaisen haave. :D Rakentaminen olisi kyllä toisaalta hienoa, mutta hiukan arveluttaa, kuinka pysyisin kartalla kaikista talonrakennuksen vaiheista ja kiemuroista. Onkohan wannabe-rakentajille olemassa jotain kursseja...

   Poista
 9. Unelmani olisi asua tulevaisuudessa lapsuudenkodissani. Kaksikerroksinen harjakatto omakotitalo. Yläkerrassa kaks makuuhuonetta ja vessa. Alhaalla keittiö, olohuone, sauna, vessa ja vielä kolmas makuuhuone jonka yksi seinä on täynnä vaatekomeroita. Se voisi toimia isona vaatehuoneena siis. :)

  Tän hetkisessä kodissamme on jotain josta sinä haaveilet. Takka tosin keittiön nurkassa, mutta näkyy olohuoneeseen. Keittiönpöytä on keittiön ja olohuoneen välissä. Keittiössä tumman harmaa laattalattia ja kylpyhyoneessa myös harmaa laattalattia. Kylppärin seinällä on valkoiset laatat harmain kuvioin ja turkoosi koriste boordi. Kummankin makuuhuoneen yhteydessä on myös vaatehuone. Pitääkin tehdä erillinen kirjoitus joku kerta omista talo haaveista ja nykyisen ominaisuuksista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva lukea siun kodista enemmän, ja talohaaveista

   Omassa lapsuudenkodissa asuminen olisi hienoa. Omani ja samoin mieheni oma sijaitsevat kyllä meidän töiden ja muun elämän puolesta ihan väärässä suunnassa, ja isäni ja appivanhempani viihtyvät kodeissaan ilmeisen hyvin. :D

   Poista
 10. Me kun rakennettiin, ajateltiin heti alkuun, että kahden vuoden päästä ei muuteta :) Tehtiin kodista mieluisa ja pikkuhiljaa sisustetaan sitä ihanilla huonekaluilla. Eli me asutaan unelmien talossa. Joskus, sitten kun olemme vanhoja, pitää meidän muuttaa pienempään kotiin. Mutta nyt on hyvä. Rakastan kotiani täysillä.( kukapa ei)

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!