perjantai 25. huhtikuuta 2014

Tilkka viiniä, pala juustoa - viininmaistajaisissa

Aina välillä sitä löytää itsensä uusista paikoista. Synnytyssaleista, frisbeegolfradoilta, hoplopeista ja vaatekutsuilta. Ja joskus jopa viininmaistajaisista!

Kotiäiteilyn vastapainoksi kuulun erääseen toimikuntaan - on ihan mukava ajatella välillä muutakin kuin legoja ja maissinaksuja. Miun vuoroksi napsahti emännöidä viininmaistajaisia, ja pienistä ennakkoepäilyistä huolimatta nautin illasta valtavasti. Onneksi miun homma oli vain toivottaa vieraat tervetulleiksi ja kysellä palautetta tilaisuuden päätteeksi, viinien esittelyn hoiti ihan ammattilainen.


Ennakkoon en tiennyt viineistä paljoakaan, vaikka mielestäni lasi hyvää punaviiniä kruunaakin aterian. Tiesin kyllä ne perusjutut: valkkaria kalalle ja punkkua lihalle, kuivaa ruuan kanssa ja makeampaa seurusteluun, tai miten kukakin sattuu tykkäämään,ja valkoviini tarjotaan kylmempänä kuin punaviini. Olin myös nähnyt, että viiniä maistaessa lasia heilutellaan eikä maisteluun tyhjennetä koko lasillista yhdellä suullisella, mutta siinäpä se.

Illan aikana opin valtavasti, erityisesti sen, etteivät viinit ja niiden yhdistely ruokaan ole mitään tähtitiedettä, eikä hommassa oikein voi mennä väärään, jos seuraa omaa suutaan - joku pitää voimakkaammista yhdistelmistä, joku miedommista. Tärkeintä lienee muistaa, että voimakas ruoka kaipaa voimakkaan makuista viiniä, ja että hapokas viini kaipaa ruualtakin hapokkuutta, jota saa esimerkiksi lisäämällä ruokaan hieman sitruunaa.


Opettelimme maistelemaan viiniä (pyörittele lasissa, tarkista väri, haistele, maista ensin purksuttelemalla suussa (ja nielaisemalla, älä sylje viiniä lattialle, ellei se oikeasti ollut ällistyttävän kamalaan) ja sitten ottamalla hiukan lisää viiniä kielen päälle) ja tutustuimme neljään erilaiseen viiniin. Viinit saivat myöhemmin seurakseen neljä juustoa, ja jokainen sai täyttää oman makutaulukkonsa siitä, kuinka erilaiset viinit omasta mielestä sopivat eri juustojen kanssa. Ja oih, sopivathan ne! Voimakas juusto (esim. kypsä gouda) ja mausteinen ranskalainen Chateu de Seguin olivat uskomaton yhdistelmä - ja mie en edes pidä goudasta enkä koskaan osta ranskalaisia punaviinejä.

 

 Tilaisuuden lopuksi esittelijältä sai kysellä viinisuosituksia tai muita vinkkejä. Tärkein vinkki lieni, että alle 14 euron hintaista viiniä ei kannata ostaa, jos tarkoituksena on nautiskella hyvän ruuan ja hyvän viinin yhdistelmästä. Yhtälö oli simppeli: Suomessa viinipullon hinnasta veroa on niin paljon, että tuottajat joutuvat myymään alle kymmenen euron viinipullon viinin noin eurolla. Jokainen voi päätellä, että tällöin rypäleetkin poimitaan koneellisesti eikä tuotantoprosessi ole muutenkaan se hellin tai paras mahdollinen, ja se tuntuu valmiissa viinissä. Muuten ei ole olemassa yhtälöä, jonka mukaan isommalla rahalla saisi parhaimman viinin - ellei sitten ole erikoisuuksista nauttiva, intohimoinen viiniharrastaja.

Oli mukava ja opettavainen ilta. Ilmeisesti elämässä pitää aina kokeilla kaikenlaista, ainakin kerran.

10 kommenttia:

 1. Kuulostipa mielenkiintoiselle. Itse Tykkään viineistä ja olisi joskus hauska päästä viinimaistajaisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella antoisa ilta, kannustan kyllä menemään, jos tilaisuus joskus tarjoutuu!

   Poista
 2. Voi ei, näitä neuvoja ois kaivattu ennen häitä. ;)
  Meillä oli (tunnustan) alle 14 euron hintainen viini. Osalle vieraista maistui. Osalle ei.
  Ostettin vaan sitä mitä myyjä suositteli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miun henkilökohtainen mielipide on, että vaikka häihin on ihan turha ostella kauhean kalliita viinejä, koska kaikki eivät sitä kuitenkaan juo ja ne, jotka juovat, pitävät kaikki erilaisesta. Jokin perushyvä viini, joka käy tarjottavan ruuan kanssa, ja se siitä. Ehkä sitten pienemmän porukan herkutteluiltaan voisin satsata pulloon vähän enemmän, mutta meidänkin hääviini taitaa maksaa nykyään n. kympin / pullo.

   Poista
  2. Huh ja eipä nuo vieraat hirveästi kyselleet viinin alkuperä maata tai hintaa. Eipä siellä tainnut olla kuin yksi pariskunta joka tajuaa viinien päälle vähän enemmän kuin tavikset.

   Poista
  3. Ei taida kysely kuulua tapoihin - jos joku tarjoaa, niin sitten juodaan tai ei juoda, mutta ei ainakaan nyrpistellä. :P

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä! Minä olen kerran ollut viinimaistajaisissa, mutta silloin maisteltiin kotimaisia marjaviinejä. Haluaisin joskus kokea tuollaisen vähän perinteisemmän viini-illan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjaviinit olisivat taas itsestä mielenkiintoinen kokemus, olisi kiva tutustua suomalaisiin vaihtoehtoihin!

   Poista
 4. Kuulostipa kivalta ja mielenkiintoiselta illalta! Ja samassa joudun häpeillen toteamaan, että ostan aina yhtä ja samaa, alle 14€ maksavaa viiniä. Mutta kun se on tuttua ja turvallista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miunkin lemppari löytyy vähän päälle kympin hintaluokasta; mutta tuo viininmaiatajaisten lemppari voisi kyllä olla uusi lempparini. Pitää jatkaa maistelua. ;)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!