torstai 5. kesäkuuta 2014

"Suosi suomalaista" - tässä on vähän haastetta!

Nyt jonkin aikaa olen yrittänyt ruokakaupassa suosia suomalaista. Ihan budjettisyistä miulla ei ole varaa vaihtaa lohta haukeen (ellei Ellun pappa sellaista meille kalasta) tai ostaa etenkään talvisaikaan pelkästään suomalaisia kasviksia, mutta sellaisia pieniä päätöksiä. Jos suomalaisella ja ulkomailla tuotetulla tuotteella ei ole isoa hintaeroa, ostan sen suomalaisen.

Vähän yllättävää on, että muita marketteja hiukan edullisemmassa Lidlissä on yllättävän paljon Suomessa tuotettuja elintarvikkeita, erityisesti pienemmiltä tuottajilta. Ja kaupasta riippumatta voi suosia suomalaista, kun vähän muokkaa ostoslistaansa: perusmarketissakin on yleensä tarjolla kaaleja, perunoita ja porkkanoita niiltä lähialueen tuottajilta.


Ja miksikö näin? Ihan ympäristönäkökulmasta, sekä suomalaisen työn suosimisen vuoksi. Jos miulla menee ruokakauppareissulla vaikkapa neljäkymppiä, niin onhan se tärkeää, kuinka iso osa siitä jää tänne meille verotuloiksi valtiolle ja palkoiksi ihmisille. Jokainen onkin varmaan jo törmännyt 10 euroa kuukaudessa suomalaisiin tuotteisiin = 10 000  työpaikkaa Suomeen -kamppanjaan. Ei meillä täällä ainakaan liikaa työpaikkoja ole, ja jos emme oikeasti suosi suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä, ei niitä kyllä lisää tulekaan.

Ruokakaupassa se suomalaisen suosiminen on vielä suht helppoa (tosin kannattaa lukea tämä parin päivän takainen juttu suomalaisiksi mielletyistä elintarvikkeista), mutta vaatteissa ja leluissa sitten ei niinkään. Valmistajia nimittäin on aika vähän. Plasto valmistaa kaikki tuotteensa Suomessa ja ne todella ovat hyviä ja kestäviä leluja. Satun olemaan nykyisin töissä päiväkodissa, johon oman muinaisen hoitopaikkani tarvikkeet ovat vuosien aikana siirtyneet. Yllätys oli melkoinen, kun pihalla tuli vastaan niitä ihan samoja leluja: pulkkia, kottikärryjä ja hiekkaleluja. Eikä siis tosiaan mitään samanlaisia vaan ihan juuri ne samat kuin millä itse olin kärrännyt hiekkaa kaksikymmentä vuotta aiemmin.

Plaston lisäksi täysin suomalainen lastentarvikkeiden valmistaja on ainakin Ainu. Suomilelut.fi on kotimaisten lelujen ja pelien verkkokauppa, sieltäkin voi saada ideoita ja vinkkejä. 

Sitten niistä vaatteista, niitähän lapsiperheessä kuluu...


Kun aloin miettiä tätä kotimaisuusasiaa, ilahduin, että Tutallahan on kauhean kivoja vaatteita nykyään, voin alkaa ostella niitä Ellulle silloin kun kirpparilta ei löydy tarvittavaa, Tuttahan on kotimainen merkki... Juu, ei ole. Tutta ompeluttaa vaatteensa Kiinassa, ja sen varmaan tiesivätkin kaikki muut paitsi mie.

Kotimaiseksi mielletty Reimakin ompeluttaa vaatteensa Kiinassa. Samoin Lassie.

No okei, Marimekko. Se nyt ainakin on suomalaista työtä, vähän tyyrimpää mutta... Ei ole. Marimekon vaatteet tehdään aikalailla Virossa.

Äääh. No mites uudemmat merkit? Metsola ja vaikkapa Aarrekid? Ompelutyö tehdään heilläkin Virossa, ainakin osittain. Tykkäämäni Noshin vaatteet ommellaan Portugalissa, ja ovathan Viro ja Portugal edes vähän lähempänä kuin Kiina, mutta silti hiukan ärsyttää.

Pipo Nosh Organics, body Aarrekid

Googletteluni peruteella "ihan suomalaisia" lastenvaatemerkkejä olisivat Gugguu, Aution neule ja Myllymuksut. Nanson Finwearin vaatteet ommellaan ilmeisesti pääosin Suomessa ja "osa lähialueilla". Ei kai näitä nyt oikeasti voi olla näin vähän? Vinkatkaas lisää!

Kun ostan Ellulle "ihan uusia" vaatteita, peräänkuulutan laatua ja voin siitä sitten jotain maksaakin. Erityisesti tytön perussisävaatteissa olisi kiva suosia suomalaista, mutta hiukan haastavaa se taitaa olla.

Ja ne omat vaatteet... Jos en halua näyttää hipiltä tai eläkeikää lähestyvältä kansakoulunopettajalta, niin mistä ihmeestä mie niitä ostan jos haluaisin ostaa kotimaista?

Mitä ajatuksia teille herää tästä? Ja oisko kellään miulle ostosvinkkejä erityisesti vaatekaupoille?

10 kommenttia:

 1. Me ollaan myös kiinnitetty huomiota tuohon kampanjaan ja etenkin ruokaostoksilla pyritään suosimaan kotimaista, monestakin syystä. Mutta tosiaan vaateostoksilla kotimaisen suosiminen tuntuu olevan lähes mahdotonta.

  Kampanjan idea on kyllä loistava ja jos työpaikkoja oikeasti syntyy noin helposti niin pakkohan sitä on tukea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää nyt yrittää kiinnittää muissakin kuin ruuissa huomiota pikkupräntteihin - olisihan se meidän kaikkien etu, että suomalaisilla olisi työpaikkoja ja sitä kautta valtiolla verotuloja.

   Poista
 2. Ohho. Huijaustahan tämä on, siis kun niin paljon nuita vaatemerkkejä markkinoidaan kotimaisena :o järkytyin! Ruokakaupassa minäkin kiinnitän vähän huomiota suomalaisuuteen, liian vähän tosin, myönnetään. Tuo kampanja on saanut hiukan enemmän tarkkaileeman ostoksiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kun on ennen valmistettu Suomessa (ja suunnittelu tapahtuu täällä), on maineella hyvä ratsastaa pitkään. Ei hyvä eikä kiva.

   Kiva, että muutkin ovat hiukan heräilleet! Ehkä muutaman kotiäidin pienet ruokaostosmuutokset saisivat pikkuisen aikaan. :)

   Poista
 3. Hyvä aihe! Ruokakaupassa on aika helppo valita usein kotimaiset tuotteet, ainakin siis perustuotteista, kuten maidosta, vihanneksista ja leivästä.

  Minäkään en ole oikein löytänyt mieluisia aikuisten vaatemerkkejä, jotka tehtäisiin suomessa. Vaatteet ovat usein joko liian erikoisia tai hintaansa nähden liian tavallisia ja hinta on ylipäätään hurjan korkea. Ymmärrän kyllä, mistä vaatteen hinta muodostuu, mutta silti se tekee pahaa. Ja kankaat tietysti saattavat tulla sitten ihan mistä vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leipä on kyllä vähän mutkikas, jos ei osta selkeästi paikallista leipää: suomalaiseksi mielletty valmistaja ei aina olekaan sellainen.

   Samat kokemukset vaatteista täälläkin. Hinnat ovat aika kauheita (miekin toki ymmärrän syyn siihen), ja laskisivat toki, jos me kaikki nyt vain alkaisimme ostaa suomalaisia tamineita. Mutta keillähän olisi varaa aloittaa?

   Poista
  2. Juu menin just katsomaan mun paahtoleipää: virossa leivottu! Ruisleipä on sentään ihan turkulaista. Tosin suomen ruis tulee usein ulkomailta, koska Suomi taitaa olla ainoa maa, jossa sitä menee niin paljon.

   Poista
  3. Noita pakkausselosteita saa välillä lukea melkein suurennuslasin kanssa, ja silti yllättyy...

   Hyvä huomio rukiista!

   Poista
 4. Valitettavasti meillä Suomessa ompelutehdastyö kutistuu koko ajan :( Se, että ne ommeltaisiin Suomessa, ei kuitenkaan oo enää tae. Osa yrityksistä tekee sitäkin, että ne teetättää ulkomailla, esim. Virossa, suurimman osan ompelutyön ja korjauttaa/viimeistelee työt Suomessa. Voi sitten sanoa, että on suomalaista! Yritetään säästää, vaikka tosiasiassa totuushan on, ettei sillä juurikaan säästä. Ulkomailla kun teetättää työn, voi laatu olla aika huonoa ja tuotteet sisältää virheitä.. Vaikeaa siltä osin suosia suomalaista :(

  Ruuan suhteen sitä yrittää tehdä parhaansa mukaan, mitä kukkaro kestää. Tosin välillä se on vaikeaa, kun sen lisäksi yrittää kattoa, että ruoka ois hyvin tuotettua eikä sisällä kaikkea mahdollista, mikä ei oo terveydelle hyväksi. Väsyneenä joskus haluaa myös päästä helpommalla. Yritä nyt sit tehdä hyviä päätöksiä kaupassa, kun matkassa monta mutkaa! Mut pikkuhiljaa, pikkuhiljaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja vaateteollisuudesta!

   Miekin menen välillä siitä, mistä aita on matalin (tai halvin), mutta välillä sitten vertailen ajan kanssa ja tiedän sitten seuraavalla kerralla, mitä ostaa.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!