sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Matkavinkkejä: Nessebar (ja Sunny beach)

Ennen matkaamme yritin tapani mukaan kaivaa reissukokemuksia ja matkavinkkejä kohteestamme. Jotain tietoa löysinkin, mutta koska moni vinkki oli annettu jo useampi vuosi sitten tai oli hiukan epämääräinen, ajattelin koota tähän hiukan matkaseurueemme kokemuksia ja mietteitä. Jotain juttua olikin jo täällä, kun kerroin taaperomme matkasta. Ja parin vuoden takaisesta Kultahietikon matkasta on juttua täällä.

Bulgaria on lomakohteena mukava: ruoka on edullista ja ilmasto lämmin, muttei liian kuuma. Ostosmahdollisuudet ovat jonkinlaiset, mutta rajoittuvat rantakohteissa aika lailla matkamuistoihin, piraattilaukkuihin ja Kiinasta tuotuihin rantavaatteisiin, mutta niiden seasta Sunny beachilta ja Nessebarista löytyy kyllä ihan oikeitakin kauppoja ja tuttuja merkkejä. Ostoskeskuksia löytyy Varnasta ja Burgasista.

 

Hintataso on jonkin verran edullisempi kuin Suomessa, ja erityisesti rantavaatteet, (reseptittömät) apteekkituotteet ja alkoholi ovat huomattavasti halvempia Bulgariassa. Itse kannoin Suomeen mausteita, kosmetiikkaa, hiukan kesävaatteita ja muutaman puulelun Ellulle. Bulgariassa ostosten tekeminen on helppoa, hinnat ovat yleensä esillä eikä tinkimistä tarvitse harrastaa. Hinnasta voi toki neuvotella, erityisesti, jos ostaa useamman tuotteen, mutta yleensä tinkivaraa ei juuri ole. Laatuun kannattaa ostoksilla kiinnittää huomiota: vaatteet ja jalkineet eivät aina ole kovin hyvälaatuisia, vaikka hinnan perusteella niin voisi olettaa. Kannattaa katsoa tarkkaan ompeleet ja tarkastella, kuinka kenkä on mahdettu valmistaa: erityisesti miesten kengissä oli ompelun sijaan välillä yhdistetty palasia liimaamalla. 

 

Nessebar koostuu uudesta ja vanhasta Nessebarista. Vanha Nessebar sijaitsee pienellä niemellä ja sieltä löytyy kauniiden merimaisemien lisäksi uimaranta, kirkkojen raunioita, vanhoja rakennuksia sekä uudempia ravintoloita ja pieniä majoituspaikkoja. Uudemmassa Nessebarissa on hotellien lisäksi paljon pieniä "supermarketteja", pari ostoskatua ja ihan oikeitakin ruokakauppoja, joissa paikallisetkin tekevät ruokaostoksensa.

Kohteena Nessebar on rauhallinen: ravintoloita ja diskojakin löytyy, mutta kohteessa näkyi hyvin paljon lapsiperheitä. Jos yöelämältä kaipaa muutakin kuin hirsien vetelyä ja vessakäyntiä, voi olla mukavampi majoittua viereiselle Sunny Beachille.

Vanhaa Nessebaria

Sunny Beachin ja Nessebarin välillä on muutama kilometri, ja päivisin Sunny Beachilta saapuu turisteja katselemaan Nessebaria. Nessebarissa on jonkin verran halvempaa kuin Sunny Beachilla, mutta jälkimmäisessä kohteessa menoa, meininkiä ja kauppoja on huomattavasti enemmän. Kohteiden väliä pääsee kulkemaan kätevästi paikallisbussilla, jossa lippu maksaa levan (0,50 euroa) - Nessebarissa bussit lähtevät vanhan Nessebarin porteilta ja Sunny Beachilla läheltä Kukkaiskatua, joka on kauppoja täynnä oleva tunnettu kävelykatu.

Suosittelen ehdottomasti bussimatkustamista - kohteiden väliä pääsee myös minijunalla, mutta sen kyydissä pääsee vain puolet matkasta ja matka maksaa kolme levaa. Me otimme yhdelle paluureissulle taksin: ne veloittavat kolme levaa kilometristä, mutta aina voi koettaa neuvotella.

 Sunny Beachin puolelta löytyy rannan, vesipuiston ja hotellien lisäksi paljon pikkukauppoja ja ravintoloita, sekä mm. tutummat Subway ja McDonalds. Erityisesti isompien lasten kanssa tai "nuoremmalla porukalla" Sunny Beach olisi varmasti kiva paikka, kun Nessebar sopii ehkä paremmin löhölomaa kaipaaville pariskunnille ja pienempiä aktiviteetteja kaipaaville lapsiperheille. 

Sunny Beachin ostoskatua

Pienistä "supermarketeista" niin Nessebarissa kuin Sunny Beachillakin saa limsaa, sipsejä ja yleensä myös matkamuistoja, mutta edullisesti ruokaostoksia tekee ihan paikallisten suosimissa ruokakaupoissa - kannattaa kysyä omalta hotellilta, missä on lähin iso ruokakauppa. Uudessa Nessebarissa sellainen löytyy ostoskadulta.

Ruoka on Bulgariassa edullista: kahdella levalla (eurolla) saa valtavan ison pitsapalan tai paikallisten suosiman, keitetyn maissintähkän. Ravintoloissakaan ruoka-annokset eivät maksa kovin montaa euroa. Mäkkärit sun muut ovat lähes Suomen hinnoissa, ja muutenkin ruokapaikoissa ja hedelmäkojuissa pätee sääntö, jonka mukaan lähempänä rantaa on aina kalliimpaa: kannattaa siis kävellä aurinkotuoliltaan hiukan pitemmälle, ellei ruokaa ole ihan pakko saada ihan heti. Nessebarista saa monenlaista ruokaa, Sunny Beachilla valikoimaa on vielä enemmän: ruoka on yleensä oikein hyvää.


Nessebarin ranta on matala ja hiekkainen. Aurinkotuolit ovat hinnoissaan, tuoli taisi maksaa kymmenen levaa ja varjo saman verran. Kahden hengen auringonotolle tulisi siis rannalla hintaa jo 15 euroa. Moni otti aurinkoa rantapromenadilla vanhan Nessebarin ja hotellien välillä (se taisi olla ihan sallittua), mutta ilmainen ranta löytyy kun lähtee kävelemään vanhasta Nessebarista vastakkaiseen suuntaan kuin missä Sunny Beach on: ranta loppuu hiekkadyyniin jolla auringon otto on ilmaista. Rannat ovat Nessebarissa sen verran kapeat ettei aurinkotuolien ja meren väliin mahdu levittämään pyyhkeitään.


Kerroinkin jo aiemmin, ettei Nessebar ole kovin esteetön lomakohde. Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa pärjää vielä, joko pienen nostoavun kanssa tai hiukan kiertämällä, mutta pyörätuolin tai kävelykepin kanssa liikkuvalle kohde voi olla turhan haastava.

 

Jos lomalla haluaa tehdä muutakin kuin maata rannalla tai kiertää kaupoissa, pääsee Nessebarista ja Sunny Beachilta näppärästi bussilla n. 30 kilometrin päähän Burgasiin tai hiukan pidemmän matkan päähän Varnaan shoppailemaan tai katselemaan ympärilleen. Ainakin vanhasta Nessebarista lähtee myös venematkoja lähikyliin ja ihan vain merelle. Vanhassa Nessebarissa riittää katseltavaa pienissä kujissa ja raunioissa, ja sieltä löytyy myös elokuvamuseo, joka ainakin ulkomainosten perusteella vaikutti ihan kivalta paikalta.


Nessebar jätti paljon positiivisemman mielen kuin muutaman vuoden takainen Kultahietikko: sielläkin voisi tosin viihtyä lapsen kanssa, kun iso osa päivästä kuluisi syömisen lisäksi puljaten kahluualtaissa ja rakennellen hiekkaleluja, mutta jos lomaltaan kaipaa edes jonkinlaista aktiivisuutta, suosittelisin Nessebaria tai Sunny Beachia. Jälkimmäiseen kohteeseen tuskin tulemme koskaan itse matkustamaan (hiukan rauhaton meidän makuumme), mutta Nessebariin ehkä päädymme joskus takaisin. Seuraavien vuosien reissulistalla taitavat tosin olla Muumimaailma, Pariisi, Kroatia ja Espanja.


9 kommenttia:

 1. ihanalta vaikuttaa teidän reissu :) Kauhee matkakuume itselläkin, joudutaan odottamaan ainakin vuosi reissua vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja oi, se olikin kyllä ihana! Ei tosin helpottanut reissukuumetta, jo matkalaukkuja odotellessa suunniteltiin seuraavaa matkaa. :D

   Poista
 2. Kiitos tästä mielenkiintoisesta ja kattavasta esittelystä sekä hyvistä kuvista. :)
  Teetkö vielä kirjoituksen kuvien kera siintä mitä reissulta ostit kotiin viemisiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, oli kyllä aikamoisen pitkä sepustus. :D Mukavaa, jos se oli mielenkiintoinen!

   Voisikin laittaa tuomisista pari kuvaa - fiksu ihminen olisi tosin kuvannut ne heti purkaessaan laukkuja, nyt kaikki on jo paikoillaan = en ole ihan varma, missä.

   Poista
 3. Tosi kattavasti kirjotettu postaus, hyvä hyvä :)

  Mä oon käyny kaks kertaa kultahietikolla, se oli ennen lapsia aikaa. Sillon tykkäsin, mutta ehkä en sinne lasten kanssa lähtis. Tai se ei ainakaan olis heti ensimmäisenä vaihtoehtona.

  Kroatiassa oon myös käyny, se oli ihana paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hotelli olisi kiva ja matka halpa, tarkoituksena löhöily, niin ehkä Kultahietikko olisi lasten kanssa ok kohde - mutta ei mekään sinne enää lähdetä, voisi tulla aika tylsä viikko.

   Pitääkin alkaa säästää Kroatiaa varten!

   Poista
 4. Kiitos tosi hyvästä kertomuksesta - ei oikein Nessebarista löydy mitään infoa. Olemme matkaamassa sinne tämän kuun lopulla =)
  -Salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tästä oli iloa! :) Mukavaa reissua teille!

   Poista
 5. kiitos kun löytyi tietoa. eka kertaa menossa kaksi aikuista ja 13v. tyttö. aikaa tiedoista tosin 2 vuotta, mutta kiva kuulla millaista. lähdemme 7.10.2017.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!