torstai 14. elokuuta 2014

Turistina Imatralla

Pääsin eilen leikkimään turistia Imatralle. Kaverilleni saapui kylään reipas ja aktiivinen malesialainen pariksi viikoksi ja lupasin osallistua Suomen esittelyyn käymällä näyttämällä A.:lle Imatraa. Olenkin loistava opas tähän hommaan: en ole syntynyt Imatralla, en edes koskaan asunut tai työskennellyt siellä, ja käynkin siellä vain pari kertaa vuodessa - silloinkin yleensä vain hengailemassa mukana frisbeegolfradoilla. Luotin kuitenkin nettiin, google mapsiin ja jonkinlaisiin historiantietoihini: lukioaikainen haaveni oli lähteä opiskelemaan historianopettajaksi, mutta ehkä ihan hyvä, että vaihdoin suunnitelmaa.


Ensiksi vein A.:n tutustumaan Teollisuusväen asuntomuseoon. En ollut koskaan itsekään käynyt siellä, mutta ajattelin, että A. saisi hyvän kuvan siitä, kuinka Suomessa on aiemmin eletty: museossa esitellään neljä eri aikakausilta olevaa työläisperheen asuntoa irtaimistoineen.

 

 Tämä oli oikein edullinen museokohde, koska aikuisen sisäänpääsy maksoi vain kaksi euroa ja siihen kuului opastus. Lapsille ehkä hiukan tylsä kohde (esineisiin ei saa koskea), mutta suosittelen aikuisille: elämän muutoksesta viimeisen sadan vuoden aikana sai loistavan käsityksen. Kohde sopii myös niille, jotka omistavat talon viime vuosisadan alkupuoliskolta ja haluavat ehkä joitain talon ikään sopivia huonekaluja tai yksityiskohtia sisustukseensa - täältä saa vinkkejä! Kohde oli hyvä myös niille, jotka haluavat Imatra-päivän aikana nähdä useamman kohteen, koska pikkuisessa museossa ei perusteellisella kierroksellakaan mennyt aikaa kuin tunti.

 

A. oli kertonut olevansa kiinnostunut arkkitehtuurista ja Helsingissä piipahtaessaan hän oli käynyt katsomassa useampaa vanhaa kirkkoa. Halusin näyttää hänelle hiukan erilaisen kirkon, ja Imatralla, hiukan syrjässä, sijaitsee yksi Suomen kirkkoarkkitehtuurin helmistä: Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko.  Se jakaa mielipiteitä, mutta luin tänä kesänä lehdestä, että esimerkiksi japanilaiset arkkitehtiopiskelijat tekevät opintomatkoja piirtämään kirkkoa. Ehkä se ei vain istu monen suomalaisen mielikuvaan perinteisestä kirkosta?Kirkko ei ole edukseen miun kuvissa, mutta suosittelen kyllä vierailemaan, jos ajelette Imatralla!

Imatran keskusta tai ostosmahdollisuudet eivät ole kovin kummoiset, mutta luontoa Imatralla on sitäkin enemmän. Imatran kosken mahtavuus on mainittu jo Kalevalassa, ja koski on ollut Suomen ensimmäinen turistikohde. Nykyään se on padottu, mutta koskinäytöksessä voi edelleen saada käsityksen kosken mahtavuudesta. Suomen kuuluessa Venäjään varakkaat venäläiset tulivat Imatralle kylpylään ja katsomaan koskea: mahtavat vesimassat innoittivat monia taiteilijoita, mutta se oli myös suosittu itsemurhapaikka.


Koskinäytöstä on aina katsomassa paljon ihmisiä, joten kannattaa olla ajoissa paikalla, jos mielii nähdä jotain. Näytöksen taustalla soi aina komea musiikki, eilen vuorossa oli Nightwish.

Imatrankosken ympärillä sijaitsee Kruununpuisto , jossa  olisi ollut paljon nähtävää. Me lähdimme kuitenkin jo taittamaan kotimatkaa. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme Kruununpuiston lisäksi käyneet tarkastelemassa lähemmin myös Imatran Valtionhotellia, joka sijaitsee aivan kosken partaalla. Lasten kanssa matkaavia varmaan kiinnostaisi Imatran kupeessa sijaitseva Angry Birds Activity Park . Ja kaikille väriestä tykkääville suosittelen Virkkukoukkusen puotia ihan kosken kupeessa - ihania tavaroita ja mahtavan ystävällinen palvelu!

Ja hei, onhan Imatralla vielä jotain nähtävää:


"Miinaa, why is everyone taking pictures of that building? Is that important?"
"Well, öh, that's the restaurant Rosso of Imatra. We had this show on TV --- " 


10 kommenttia:

 1. Tuo sateenkaari koski kuvassa on upea.Terkut Hämeestä.

  VastaaPoista
 2. Home sweet home. Olipa hauska lukea turistikuvaus omasta kotikaupungista. :)
  Tuolla Teollisuustyöväen museossahan olen käynyt peräti kerran, Kolmen ristin kirkossa kolmesti ja Valtionhotellissa öh kerran... Rosso on kyllä tutumpi paikka, viimeksi piti käydä carbonaraa siellä syömässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miustakin olisi kiva lukea turistikuulumisia omasta kotikaupungistani - olen lupaillut kirjoittaa esittelyä, mutta en oikeasti oikein tiedä, mitä tästä kertoisin.

   Miulla on vielä carbonarat kokematta, mutta äitikavereiden kanssa heitettiin ilmoille idea mammojen roadtripistä Imatralle. ;)

   Poista
 3. Kiitos Imatran esittelykierroksesta! En ole koskaan käynyt, oli kiva tietää paikasta enemmän :)

  VastaaPoista
 4. Imatralla on myös hyvä ja mukava kävelykatu. Tykkään siintä tosi paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se on myös ainakin viisi kertaa pitempi kuin naapurikaupungin oma talviaikaan. :D

   Poista
 5. Teollisuusväen museo kuulosti mielenkiintoiselta. Minäkin muuten haaveilin nuorempana historian opettajan ammatista. Nyttemmin on tiedot "hieman" rapistuneet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kävin pääsykokeissa asti mutta valitsin sitten toisen vaihtoehdon - ja KYLLÄ, tiedot on täälläkin rapistuneet, mutta muistan edelleen hassuja yksityiskohtia sieltä sun täältä.

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!