keskiviikko 17. syyskuuta 2014

D-vitaminoitu äiti


Perheemme on taas hiukan paremmin varustettu talven varalle! Lisäpiristeitä kaivanneena kävin ostamassa itselleni hiukan lisävitamiineja ja samalla Ellulle lisää D-vitamiinitippoja.

Aiemmin olen ollut syksyisinkin pirteä, mutta viime vuonna olin tolkuttoman väsynyt vaikka Ellu nukkuikin yönsä suhteellisen hyvin. Mieli oli maassa, painuin nukkumaan melkein samaan aikaan Ellun kanssa ja hereilläoloajan lähinnä haukottelin. Googlettelin jo ties mitä synnytyksen jälkeistä masennusta, kunnes sain vinkin kokeilla ihan vain D-vitamiinilisää.

Raskausaikaa lukuunottamatta en ollut koskaan syönyt mitään lisävitamiineja ja silti olin pysynyt terveenä läpi vuoden: olikin ihan uusi kokemus marssia apteekkiin ja ostaa vitamiinipurkki. Ystävällinen apteekin rouva katseli silmäpussejani ja myi miulle purkillisen vahvinta sillä hetkellä hyllystä löytynyttä D-vitamiinia. (Se oli muuten DeviSol Strong 50 mikrogrammaa - voin suositella! Piristyminen alkoi lähes välittömästi.)

Tänä syksynä tilanne ei (vielä) ollut ihan niin paha joten päätin kokeilla miedompia Minisuneja (20 mikrogrammaa) - virallinen päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus on aikuisille ja lapsille 10 mikrogrammaa ja D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi esimerkiksi kalasta, maidosta ja margariinista, mutta varsinkin talvisaikaan sitä on vaikea saada ruualla ja ulkoilulla tarpeeksi.

D-vitamiinia ei ruokavaliolla voi saada liikaa, mutta vitamiineilla yliannostus on mahdollinen. Aikuinen saa kuitenkin popsia aika paljon D-vitamiinia ennen myrkytysoireita, ja ainakin itseäni ohjeistettiin, ettei noista 50 mikrogramman D-vitamiinipillerien popsimisesta ole mitään haittaa, talvisaikaan suorastaan päinvastoin. Netissä on paljon kaikentasoista tutkimustietoa D-vitamiinista, ja aika moni tutkija haluaisi lisätä nykyisiä D-vitamiinin saantisuosituksia. 


Ellu saa aamuisin D-vitamiinitippansa, ja D-vitamiinilisää pitäisi jatkaa täysi-ikäisyyteen saakka. Meillä syödään kyllä vähintään yksi kala-ateria viikossa, juodaan maitoa ja ulkoillaan paljon, joten ehkä tulevaisuudessa Ellu ei kesäaikaan tarvitsisi mitään lisiä - mutta, katsellaan nyt, lastenkin D-vitamiinisuosituksista on uudistusehdotuksia suuntaan jos toiseen. Joku pelkää myrkytystä nykyisilläkin annostuksilla, toisista nykyiset suositukset eivät riitä mihinkään.

D-vitamiinia on myös margariinissa...

Itse pärjäilen kuivan ihoni, akneisen naamani ja kaikkien muidenkin pikkuhaasteiden kanssa miettimällä, mikä on kaikista kevein ja luonnollisin vaihtoehto ongelman hoitamiseksi ja yritän sitten toimia niin. En ole ihan ituhippi, mutta jos kauratyynystä saa saman avun kuin Mobilatista ja päänsärky paranee tabletin sijaan hieronnalla ja torkuilla, kokeilen toki niitä keinoja ensin. Aivan sama, jos kyse välillä olisi plaseboefektistä: jos hippeily auttaa johonkin lievään vaivaan vaikka vain kuvitteellisesti, niin hyvähän sekin on!

Lapsen kanssa elämä kuitenkin on vähän mutkikkaampaa: koska omalle pienelleen haluaa vain parasta, on hankala miettiä, mistä kaikesta sitä nyt sitten kieltäytyisi ja mikä on hyvää ja turvallista ottaa vastaan. Luotan suomalaiseen terveydenhoitoon (jos sinne jonotusajoista huolimatta joskus satun lapseni kanssa pääsemään), mutta omasta maalaisjärjestä en oikein osaa luopua ja siksi jotkut jutut, esimerkiksi tietyt rokotteet, tuntuvat miusta perusterveelle lapselle hiukan käsittämättömiltä. Ja mitä enemmän asioita yrittää ymmärtää ja mitä enemmän niistä lukee, sitä epävarmemmaksi pieni äiti-ihminen tulee. Ennen oli helpompaa: tehtiin niin kuin tervedenhoitaja tai kunnanlääkäri määräsi, koska niin tekivät kaikki muutkin.

Olo on muuten jo pirteämpi! Kiitän siitä D-vitamiinipurkin ostamisen laukaisemaa plaseboa tai sitten ihan vain runsasta ulkoilmaa ja syksyistä auringonpaistetta hyvässä seurassa. Ps. Piristystä syksyyn voi saada myös voittamalla Kaaosta ja kukkamekkoja-blogin RusettiRinsessa -arvonnassa!  Käykääs osallistumassa. :)

12 kommenttia:

 1. Voi nuo viimeiset kappaleet tuntuu niin tutuilta. Me ollaan esimerkiksi Urhon tutkimusten perusteella lakattu käyttämästä fluorihammastahnaa. Mutta uskaltaako sitä olla käyttämättä lapsella? Mitä jos "virallinen totuus" on kuitenkin oikein? Ja just nuo rokotteet. Haluan välttää turhia rokotteita, mutta mitkä niitä ovat? Helpompaa olisi, kun ei vain kyseenalaistaisi mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin haluaisi uskoa, että ne viralliset suositukset ovat turvallisia ja perusteltuja, mutta välillä tuntuu, että rokotteita ja suosituksia otetaan laajaan käyttöön liian vähällä tutkimisella ja liian kiireellä. Miua varmaan vihataan neuvolassa, kun haluan aina tietää vähän muutakin kuin sen, mihin kohtaan rokote annetaan...

   Poista
 2. Tuttu purnukka :)
  Hei, uteliaana kyselen, että onko sille jotain erityistä syytä, että Ellu saa D-vitamiininsa vielä tippoina? Minä kun työnnän tyttööni tabletteja, kun tuntuu helpommalta (ja halvemmalta) tyhjentää yhdessä samaa purkkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ei sen erityisempää, kuin että tipat ovat liian hyvin iskostuneet meidän aamurutiineihin. :D Tajusin kassalla, että voisihan niitä pillereitäkin kokeilla, mutta mennään nyt ainakin tuo tippapullo vielä.

   Poista
 3. Noista d-vitamiineista on kyllä niin paljon eri mielipiteitä että.... mulla perussairauden takia lääkärin suositus läpi vuoden on min.50mikrogrammaa, kiskon usein talvisin jopa reilun sata. Kevääksi ja kesäksi sitten vähentäen. Tosin eihän sitä tiedä mikä määrä noista imeytyy, siksi kävinkin juuri viikolla ihan itsenäisesti verikokeissa mittauttamassa d-arvoni. Saas nähdä mitä sieltä tulee ja meneekö vitamiinit vaihtoon jos imeytyvät surkeasti.

  Nuo rokotteet on jo muutamia vuosia myös aiheuttanut varsinaista päänvaivaa. Tietyllä tapaa on mennyt vähän luotto noihin rokotteisiin tuon narkolepsia jutun jälkeen. Siis en nyt tarkoita perus jäykkäkouristusta mitä on vuosia annettu mutta kaikkea extraa. Hmph.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo imeytymiset ovat niin yksilöllisiä, ettei kukaan maallikko voi mennä toiselle sanomaan, mitä tämän pitäisi syödä. Eikä aina ihan lääkärikään. Mutta, miulla on parempi olo lisä-D-vitamiinilla, ja se riittää itselleni mittariksi. :)

   Tuo narkolepsiaa aiheuttanut rokote herätti miutkin miettimään juttuja. Tuttavapiirissä eräs lapsi ei saanut narkolepsiaa, mutta mielettömän silmä- ja korvatulehdus ja influenssakierteen rokotteen seurauksena. Tietysti joitain sairauksia varten olisi tärkeää rokotuttaa perusterveet lapset jotakin sairautta kantavien suojelemiseksi, mutta mutta... Hankalaa tämä äitiys!

   Poista
 4. Hei siul on kiva blogi! Kauheaa mainostusta, mutta tervetuloa lukemaan minun blogia jossa varmaan aika samanlaisia aiheita kuin sulla :)
  http://mmaalta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja käyn vilkaisemassa blogiasi, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 5. Haha, mäkin tein just postauksen vitamiineista! :D
  Itsekin syön nyt vitamiineja purkista :) ruokavaliolleni voisin kyllä tehdä pientä remonttia... Hassua miten lapsen terveydestä huolehtii mutta oma unohtuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä lukemassa, ajankohtainen aihe. :D

   Meillä syömiset on ok, mutta tää "lapsella kaikki kunnossa, äidillä ehkä ei" -jutut näkyvät esimerkiksi ulkoilussa (äidillä aina kylmä, lapsella ei koskaan) ja matkalle mukaan pakatuissa tavaroissa: Ellulla on aina kaikkea, itse olen unohtanut mm. sukat ja hiusharjan..

   Poista
 6. Itsekkin olen laiska syömään vitamiinilisiä. Nyt tietysti raskausaikana menee sekä raskausajan monivitamiini, että magnesium. Äitini aina sanoo, että Suomessa D-vitamiinin suositukset ovat alakanttiin. Hänen eräs omalääkäri on paljon tutkinut D-vitamiinia, joten aivan puppua ei äitini varmasti puhukkaan. Lisäksi D-vitamiini pitäisi kuulemma nauttia öljypohjaisena, jolloin se imeytyisi parhaiten. Varmasti tosin tämänkin asian tutkijoita riittää ja mielipiteitä on suuntaan jos toiseenkin. Siihen, kuka sitten on oikeassa, en ota sen kummemmin kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta "alakanttisuosituksesta" miekin olen kuullut paljon, mutta myös nykyinen linja saa aika paljon puolustelua. Toivottavasti tämä(kin) asia saisi osakseen hiukan enemmän tutkimusta!

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!