Sivut

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Itse tehty muovailuvaha

Viime viikon sadepäivien ratoksi piti keksiä jotain viihdykettä ja päätin kokeilla, mitä Ellu pitäisi muovailusta. Meillä ei tietenkään ollut muovailuvahaa, mutta äkkiähän sitä teki itse. Jokainen on varmaan tehnyt taikataikinaa? Itse tehty muovailuvaha on aika sama juttu.


Itse tehdyssä muovailuvahassa on monia hyviä puolia: yleensä (reseptistä riippuen) se ei värjää ja on helppo siivota, se on pehmeää pientenkin käsien pyöritellä, se on myrkytöntä vaikka joku sattuisi maistamaankin, sen voi valmistaa yhdessä lasten kanssa ja väreissä vain mielikuvitus on rajana. Ja koska kotitekoinen muovailuvaha säilyy rajallisen ajan (noin viikon, ja toisella ohjeella valmistuva muovailuvaha, johon tulee alunaa, noin kaksi kuukautta), se tulee myös heitettyä pois aikanaan. Kaupasta ostetut muovailuvahat voivat olla vuosia vanhoja, ja voi vain kuvitella, paljonko niissä on muhinut pöpöjä.

Löysin hyvän muovailuvahaohjeen Lasten matkassa -blogista:

Itse tehty muovailuvaha
1. Peitä työalue sanomalehdillä.
2. Sekoita lusikalla kulhossa 2 dl  vehnäjauhoja, 1 dl suolaa, 1 dl vettä ja 1 rkl ruokaöljyä.
3. Lisää joukkoon muutama tippa elintarvikeväriä ja sekoita se tasaisesti muovailuvahaan käsin vaivaten. Halutessasi voit käyttää muovikäsineitä.
4. Valmista! Jos muovailuvaha tuntuu liian tarttuvalta, lisää siihen hieman jauhoja. Säilytä muovailuvahaa ilmatiiviissä rasiassa tai muovipussissa.

Meillä ei (muka? Kuka hiivatti täällä piilottaa tavaroita?) ollut yhtään elintarvikevärejä, joten värjäsin taikinaa pienellä tilkalla laimentamatonta mehua.

Jos muovailut jättää pariksi päiväksi huoneenlämpöön, ne kuivavat kuten taikataikina. Ihan hauska askarteluidea niille päiville, kun itse tehty muovailuvaha alkaa jo tulla vanhaksi.


Ellu suhtautuu muovailuvahaan vielä hiukan varovaisesti nyppien ja silitellen, mutta eiköhän hän pikku hiljaa rohkaistu hiukan ronskimpiinkin otteisiin. Äidistä tämä ainakin oli oikein kivaa sadepäivän puuhastelua. ;)

5 kommenttia:

 1. Pitääkin pistää tämä ohje ylös ja koittaa. :)

  VastaaPoista
 2. Oi, kiva idea!
  Meillä Senni varmasti tunkisi muovailuvahan suuhunsa, mutta Vilman kanssa tätä voisikin joskus kokeilla. :)

  VastaaPoista
 3. EN oo ikinä tehnykkään ite muovailuvahaa, kokeiluun menee ehdottomasti joku päivä :)

  VastaaPoista
 4. Minä olen tehnyt venyvää muovailuvahaa. Se tosin sopii paremmin vähän isommalle lapselle, koska siinä on tiskiainetta tai saippuaa. Se oli kuitenkin oikea hitti 3-vuotiaan kummipojan käsissä!

  VastaaPoista
 5. Kiva ohje, pitää kokeilla heti tänään! Tai tuota versiota missä on alunaa, löytyi kolmannesta apteekista missä käytiin :D

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!