torstai 11. syyskuuta 2014

Lyhyet vinkit kirpputoriasiakkaalle

Blogiini tulee aika paljon vierailijoita Vinkkejä kirpputorimyyjälle -postauksen kautta. Sen julkaisusta on yli kaksi vuotta, mutta asiaa se on edelleen. Kun myy suht siistiä tavaraa suht siistissä pöydässä suht kunnolliseen hintaan, tekee kirppiksellä ihan hyvän tilin ja tavara vaihtaa omistajaa.

Nosh meets Pomp de Lux

Mie olen aina rakastanut kirpputoreja ja etsiskellyt niiltä erityisesti sisustustavaraa ja kirjoja. Opiskeluaikana opin etsimään myös vaatteita, ja nykyään ostan kirppiksiltä kaikkea mahdollista alusvaatteita ja elintarvikkeita lukuunottamatta. Hyviä löytöjä olen tehnyt erityisesti Ellulle ja miehelle: naistenvaatteet ovat usein kirpparillakin tyyriimpiä, mutta poikaystävänsä vaatteita myyntipöytänsä nurkassa kauppaava naisihminen myy usein poikkiksensa farkkuja eurolla. Kirppisostajalle miulla ei valitettavasti ole kovin montaa neuvoa, mutta ne kuuluisivat:

- Käy kirpparilla usein, niin silmäsi harjaantuu ja parannat mahdollisuutesi tehdä löytöjä

- Tee vaikka paperilapulle lompakkoon lista tavaroista, joita oikeasti tarvitset. Kaikkea et löydä yhdellä kirppiskierroksella, mutta ajan kanssa varmasti. 
-  Pidä järki kädessä kun katsot hintalappua. Hyvää tavaraa ei tarvitse saada ilmaiseksi, mutta joskus myyjillä on hintataso hukassa. Itse maksan mielelläni hiukan enemmän esim. Polarn o Pyretin vaatteista kuin henkkamaukan vastaavankuntoisista kuteista, mutta rajansa kaikella.

- Tarkasta kunto! Sinä tai lapsesi ei tee mitään littaankävellyillä kengillä tai sata kertaa pestyllä, ohentuneella talvihaalarilla. "Tämä on ihan hyvä ja halvalla sain" -asenne ei kanna pitkälle: ohentuneet ulkovaatteet eivät lämmitä, ikivanhat kurahousut vuotavat ja neljällä lapsella aiemmin olleet kengät eivät ole hyvät jalalle. Kierrätys on hieno asia, mutta jossain kohtaa vaate on loppuunkäytetty. Olen ostanut kuitenkin vaatteita, joissa on pieni huomaamaton tahra tai korjattavissa oleva pikkureikä, jos ne on huomioitu myös hinnassa.
- Sovita, jos siihen on mahdollisuus. Äläkä osta liian isoja tai pieniä vaatteita vaikka saisit ne kuinka halvalla, et pidä niitä kuitenkaan. Sama pätee kenkiin: jos ne eivät tunnu hyvältä jalassa, niin jätä ostamatta

- Itse käyn yleensä itsepalvelukirpputorilla (eli sellaisella, josta myyjä on vuokrannut pöydän ja laittanut tuotteisiinsa hintalaput), mutta joskus kannattaa kokeilla myös perinteisiä kirpputoreja, joissa myyjä on itse myymässä tuotteitaan esim. kesäviikonloppuna. Silloin voi neuvotella hinnasta, varsinkin jos ostaa useamman tuotteen.  
 - Jos päätätkin olla ostamatta jotain, palauta tavara takaisin oikeaan pöytään. Ja kun pengot kirppispöytää, jätä se edes suht siistiksi seuraavaa varten: vaikka tavara kirpparilla onkin, se on vielä hetkellisesti myyjän omaisuutta. Kaikilla on mukavampaa, kun myyntipaikat pysyvät siisteinä. 


Olen ollut Huuto.netin tyytyväinen asiakas jo pitkään, samoin paikkakuntamme Facebook-ryhmän. Lastenvaatteita en kuitenkaan ole osannut ostaa sen kautta, koska ihmisillä on paha tapa myydä "Body kokoa 68, 2e" kertomatta enempää sen kunnosta. Facebook on täynnä lastenvaatteiden kirppisryhmiä, itsekin kuulun nykyään aika moneen, ja niissä meininki on tarkempaa: sääntöjen noudattaminen ei sovi kaikille, mutta itse nautin siitä, että vaatteet ovat siististi oikean koon kansioissa ja tamineista on kerrottu merkki, koko ja kunto sen hinnan lisäksi. Postikulut tietysti vievät osansa, mutta saapahan melkein kirpparihintaan juuri sitä, mitä sillä hetkellä tarvitsee.

Itse olen nyt myynyt jonkun verran tavaraa eri FB-kirppiksillä (todisteita esim. täällä ;) ) ja kaikki on sujunut hyvin. Kun itse on rehellinen ja syynää vaatteen tarkkaan ennen myyntiä, välttyy ongelmilta. Hyvät kuvat tavarasta, mahdollisesti lisäkuvat kankaan pinnasta ja postin sivuilla vierailu postikulujen arvioimiseksi ja tadaa, yleensä aika helposti myyty. Itse yritän litistää tavarat mahtumaan postitettavaksi kirjeenä tai käytän Smartpostia: maksikirje on mielestäni aika turvaton vaihtoehto ainakin vähän kalliimmalle tavaralle, kun parikymmentä senttiä kalliimmalla saa toimituksen Smartpostissa.

Moni on saanut nettikirpparien kautta jotain ihan muuta kuin mitä oli kuvitellut ostavansa: vaatteissa on ollut reikiä tai tahroja tai ne ovat jotain ihan muuta kuin luvatut pari kertaa pidettyjä. Mielestäni ihan uutta ei kannata odottaa edes saavansa (ellei myyjä nimenomaan kerro, että vaate on uusi ja käytättämätön), mutta jos vaatteessa mainitaan olevan haalistumaa tai haituvaa, olen yleensä itse pyytänyt lisäkuvia. Suosittelen samaa muillekin, jotta ostaja on myyjän kanssa yhteisymmärryksessä siitä, mitä "pientä pesuhaituvaa" tässä tapauksessa tarkoittaa.

Kuvat liittyvät postaukseen aasin ja sen kuuluisan sillan kautta: Ellulla on FB:n Pomp-kirppiksen kautta ostetut housut. ;) Kuvissa myös Noshin ribbisettiin kuuluva paita, joka on myös mukana pienimuotoisessa kestävyystestissä!


Pieneksi jääneiden vaatteiden myymisessä on se hyvä puoli, että niiden tilalle voi ostaa uusia! Uutta ja vähän vanhempaa pomppia luvassa lähiaikoina täälläkin - olen ehkä hiukan hurahtanut...

Ihanaa torstaita, ja mukavia kierrätysostoksia!

8 kommenttia:

 1. Jee!! Kiitos tästä postauksesta :) sain paljon hyviä vinkkejä! :)

  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 2. Oikein hyviä pointteja ja vinkkejä! :)

  VastaaPoista
 3. Olipas kiva! Mä en kyllä varmaan ikinä opi tuota kirppistelyä, tulee aina ahdistus sinne astuessa. Ehkä juuri niiden pursuilevien pöytien takia?! Tai niiden vanhojen alusvaatteiden joita jotkut edelleen sielä myy?? :o

  MUTTA, käytettynä netistä on sitten ihan eri asia :) Pitäisi ehkä vaan aktivoitua asiassa vähän enemmän, sinulta meille kotiutuneiden vaatteiden lisäksi olen vain pari kertaa onnistunut löytämään kivoja, käytettyjä lastenvaatteita. Itselleni kylläkin vähän enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparilla pitää vaan tyynesti ohittaa ne nukkavieruja vaatteita pursuilevat pöydät ja jatkaa eteenpäin, jostain välistä kyllä löytyy se erityisesti siistejä lastenvaatteita myyvä pöytä. :)

   En tunne teidän kaupungin kirppiksiä, mutta varmaan niilläkin on eroa ja jotkut ovat tilavampia ja siistimpiä kuin toiset?

   Poista
 4. Tosi hyviä vinkkejä! Itsekin kiertelen paljon kirppareita, tosin nykyään ei aika aina anna myöten ja allekirjoitan näitä kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin varmasti kiertely vähenee kun palaan töihin, mutta onneksi on nettikirppikset jotka ovat auki 24/7! ;)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!