maanantai 6. lokakuuta 2014

Kestovaippaviikko - perheemme kestovaippataival


Tänään starttasi Kestovaippaviikko. Raskaana olevien naisten keskuudessa ehkä mikään ei jaa tulevia äitejä niin tiukasti kahteen leiriin kuin kestovaippailu: imetyksestä, kiinteiden aloituksesta tai perhepedistä ei ehkä osata vielä olla tiukasta mitään mieltä, ainakaan esikoisen kohdalla, mutta jokaisella on ainakin jonkinlaista kokemusta pyykinpesusta. Joku toivoo pelastavansa palan sademetsää kestovaippojen avulla, joku nenänsä ylimääräiseltä kakanhajulta ja mielenterveytensä ostamalla vain kertakäyttövaippoja.

Aikana ennen Ellua olin joskus ohimennen lukenut kestovaipoista töihin tulevista perhelehdistä ja päässäni alkoi pyöriä: sisävaippa, all-in-one, lisäimu, villahousut? Frotee vai bambu? Koko homma kuulosti kauhean hankalalta ja ajattelin, että jos joskus lisäännyn, miulla on muutakin tekemistä kuin seistä silmät ristissä hoitopöydän ääressä leikkimässä rakettitieteilijää. Pelkäsin myös sitä hajua, jonka ajattelin kestovaipoista tulevan. Mutta toisaalta, jos olisi oma pesukone ja kuivasrumpu, niin näppärästihän ne pyöräyttäisi pois haisemasta.. Ei kun hei kelkatti, eihän niitä saakaan laittaa kuivausrumpuun! Joo ei ole meidän juttu.

Samaan aikaan Ellun odotuksen alkamisen kanssa meille hankittiin pesukone ja kuivausrumpu. Pyykkihuolto muuttui niin helposti, että hormonihuuruissani aloin lukea vähän enemmän kestovaipoista: "voisivathan ne vaikka mennä siinä muun vauvapyykin ohessa...."

Uskaltauduimme kokeilemaan kestovaippailua, kun luin All-in-one (AIO) -kestovaipoista. Niissä kaikki tarvittavat osat, eli imut ja kuori, on ommeltu yhteen eikä se tarvitse kuin vetää vauvalle jalkaan. Ehkä sen verran mekin osattaisiin. Hankinkin sitten nipun AIO-vaippoja ajatuksena, että voisimme osakestoilla: ajattelin, etten todellakaan hanki koko vaippa-arsenaalia jos kestoilu ei sitten olekaan meidän juttu.

Yhdellä vaipanostomatkalla juttelin pitkään perheensä vaippataipaletta lopettelevan äidin kanssa ja sain paljon hyviä vinkkejä kestovaippailuun. Rohkaistuneena hankin meille vauvan syntymää odottamaan useammanlaisia vaippoja, jotta saataisiin etsiä sitä "omaa juttua". Kestovaippailumme alkutaipaleesta on juttua täällä: Kestoillaan! - Eli kestovaipat pienellä vauvalla (Ellu 1kk).

Homma sujui alusta alkaen aika hyvin. Meillä oli muistaakseni yksi kertakäyttövaippapaketti odottamassa laitokselta palaavaa vauvaa eikä lisää hetkeen ostettu: olin ajatellut, että alkaisimme osakestoilla parikuisen kanssa, mutta täyskestoilimmekin jo viikon ikäisen kanssa ihan luontevasti. Täyskestoilimme pikkuvauva-ajan (siitä voi lukea täältä: Kestot (Ellu 4kk) ) ja jossain kohtaa siirryimme sitten käyttämään kertakäyttövaippaa öisin, koska se selvästi rauhoitti unia emmekä löytäneet tarpeeksi imukykyistä ja lapselle mukavaa kestovaippapakettia.
Viimeisen vuoden olemme siis olleet osakestoilijoita: Ellulla on kertakäyttövaippa öisin ja reissuilla. Valtaosa käytetyistä vaipoista on kuitenkin kestovaippoja, tällä hetkellä Kushiesin AIO-vaippoja (4-10 kg) ja Bumgeniuksen yhden koon taskuvaippoja (eli vaippoja, jonne lisäimu sujautetaan ennen käyttöä). Nämä vaipat ovatkin olleet meillä käytössä yli vuoden  (välillä kannattaa olla hoikkelin äiti), niiden rinnalla on käytetty imu+harso+villahousut -yhdistelmää noin yksivuotiaaksi asti ja yksittäisiä eri merkkejen AIO-vaippoja.


Itse olen ollut oikein tyytyväinen (osa)kestovaippailijan äiti. Vaipanvaihto AIO-vaipalla ei vie sen enempää aikaa kuin kertakäyttövaipallakaan, Ellun iho on pysynyt erityisesti villahousuvaipalla oikein hyvänä ja vaippa on vuotanut aika harvoin. Pyykkihuolto on pelannut: meillä on sen verran vaippoja, että saan suht täyden koneellisen pyörimään kahdesti viikossa. Lisäimut heitän kuivausrumpuun vaatepyykin kanssa, mutta vaippakuoret ja AIO-vaipat leväytän narulle kuivumaan. Eipä siinä kauheasti aikaa mene. Hajukaan ei ole haitannut: enemmän miusta haisevat ne roskien viemistä odottavat kertakäyttöyövaipat.

Ellun isä on ollut tyytyväinen kestovaipanvaihtaja iltaisin ja viikonloppuisin. Tietysti, kun esikoisen kanssa ei muusta tiedä. ;) Vaipoista lukeminen ja niiden hankinta on jäänyt miun huoleksi, mutta arjessa olemme molemmat vaihtaneet ja huoltaneet vaippoja, (yleensä) napisematta. 

Näillä näkymin jatkamme tällä vaippalinjalla tammikuuhun kun Ellu aloittaa päivähoidossa. Siellä tyttö tulee käyttämään vain kertakäyttövaippoja ja todennäköisesti kestovaippailu loppuu kotonakin samoihin aikoihin, koska nykyiset vaipat jäänevät pieneksi vuodenvaihteessa. Isompien kokejen vaippoja meillä on muutama, mutta olen painottanut hankintoja lähinnä harkkahousuihin
(kuivaksiopetteluhousut). Olen nähnyt tämän järkevämmäksi koska Ellu ei kovin montaa vaippaa ehdi hoitopäiviensä jälkeen käyttää, varsinkaan, jos pottaharjoittelut jatkuvat hyvin.

Moni kestoilee onnellisesti päivähoidossakin olevan lapsen kanssa - kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei se ole kaikissa hoitopaikoissa mahdollista, koska käytetyille kestovaipoille ei välttämättä ole säilytysmahdollisuutta. Me emme halua ryhtyä "Onko siellä nyt niitä vaippoja, etkö sie muka muista?" ja "Voi herrajumala, nyt se pyykkipussi on jäänyt sinne" ja "Voi juma*****, nää ei ole ehtineetkään kuivua" -ralliin muun arkiruljanssin lisäksi.

Me emme varsinaisesti halunneet pelastaa maailmaa vaippa kerrallaan ryhtymällä kestovaippailijoiksi, mutta ei se haittakaan. Rahaa olemme ehkä säästäneet jonkin verran, koska iso osa Ellun vaipoista on ostettu kirpputoreilta, vähän tai ei lainkaan käytettyinä. Kertaakaan, edes likaisia vaippoja koneeseen latoessa, ei ole tuntunut siltä, että voi blaah, pitikin ryhtyä, en jaksa. Olen myynyt paljon Ellun pikkuvauvatavaraa, mutta kestovaipat olen säästänyt - jos joskus ryhdyn pikkuvauva-aikaan uudestaan, niin kestovaippailu on siinä se pienin haaste. ;)

Mukavaa kestovaippaviikkoa kaikille! Mitä ajatuksia kestovaipat teissä herättävät?


11 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! :) Meilläkin osakestovaippaillaan, kotona käytetään kestoja ja yöllä ja reissussa kertsejä. Toisinaan kaikki kestot on kuitenkin likaisena (emme omista suuren suurta vaippavalikoimaa) ja kotonakin käytetään kertakäyttöisiä. Meillä suurin syy kestoiän taisi olla ihan raha, kertsejä menee ihan tuhottomasti ja rahaa niihin saa kulumaan paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, erityisen hyvää kestovaippaviikkoa siis teillle! :)

   Miuakin houkutti ajatus säästää vaipoissa, mutta kun en osannut ajatella, paljonko niitä sitten todellisuudessa käyttäisimme, en pitänyt sitä tärkeimpänä motiivina. Mutta, säästöhän on aina plussaa ja aina vaippapakettia ostaessani mietin, että kyllä se kestoilu taitaa oikeasti kannattaa. :P

   Poista
 2. Kiva postaus :)

  Mussa kestovaipat ei herätä kauheesti mitään ajatuksia :D En oo ite ikinä niistä kiinnostunu niin paljon, että oltais edes kokeiltu niitä kummankaan lapsen kohalla. Toisaalta näin jälkeenpäin mietittynä, olis kyllä voinu kokeilla ja kattoo olisko se meiän juttu vaiko ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie olen iloinen, että kokeiltiin mutta vähän hankalaahan se voi olla: yhdellä, kahdella kestovaipalla ei pääse kovin pitkälle ja harvaa huvittaa käydä pienen vauvan kanssa hankkimaan vaippavarastoa. Ja etukäteen ostamisessa on aina se riski, ettei se sitten tunnu omalta jutulta.

   Poista
 3. Hyvä postaus. :)

  Mä en oikeen jaksanut innostua kestoilusta, kun niitä vaihtoehtoja oli muka ihan tuhoton määrä omasta mielestä ja en oikein kerennyt niihin paneutumaan. Jotenkin noi kertakäyttöiset on niitä tuttuja ja turvallisia. On kyllä upeeta että jotkut kestoilee kokonaan tai edes pikkuisen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä, ne vaipat ovat aluksi niin hepreaa kun niistä yrittää lukea. Kestovaippayhdistys voisi kehittää testin jolla voisi etsiä itselleen sopivan kestoilutavan, helpottaisi elämää. :D

   Poista
 4. Miun pittääki siulta sit kysellä vinkkejä tuohon kestovaippa-asiaan, kun se on ajankohtainen.. Oon kans asiasta kuullu, mut miusta tuntuu, et miun pää menee niistä vaa sekaisin enkä tiijä, mitä asiasta ajatella tai mitä mieltä olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti parhaiten tästä jutusta pääseekin jyvälle juttelemalla jonkun kestoilevan kanssa. ;)

   Poista
 5. Kiva postaus! En tiennyt, että on kestovaippaviikko. :) Meiläkin aluksi täyskestoiltiin, nyt kesästä saakka ollaan osakestoiltu niin, että öisin on kertakäyttövaippa. Meillä on ollu samat vaipat käytössä lähes alusta asti, kun on sellaiset kuoret, joiden kokoa saa säädettyä. Vain pari ekaa kuukautta oli käytettynä ostetut Imse Vimset.Minäkään en alkanut tätä pelastaakseni maailmaa, vaan säästääkseni rahaa. Nuo kaikki vaipat on maksaneet meille 150€. Tai ne Imset lisäksi, mutta en laske, kun sain eteenpäin myydessä omani pois ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kestovaippaviikkoa erityisesti siullekin!

   150e (+pyykkikulut) lähes kaikista vaippaiän vaipoista ei ole kyllä paha hinta! Meillä vaippoja on aika sekalainen satsi, mutta se on toisaalta piristävää. ;)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!