keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu 2014


Viime vuonna osallistuimme miehen kanssa Lihattomaan lokakuuhun. Söimme kotona, ulkona ja mies eväinä töissä vain kasvisruokaa ja tutustuimme muihinkin kasvissapuskoihin kuin pinaattilettuihin ja tomaattipastaan. Emme syöneet punaista tai ns. valkoista lihaa, käytimme kuitenkin kananmunia, juustoa ja maitotuotteita. Juttua ja reseptejäkin löytyy tuolta sivupalkista kohdasta Lihaton lokakuu.

Vaikka meillä on aina syöty paljon kasvisruokaa (olemme aika vihertäviä sekasyöjiä), oli kuukausi oikein herättelevä: uskon vakaasti, että (aikuinen) ihminen ei tarvitse niin paljon lihaa kuin mitä suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu. Pinaattilettujen lisäksi meiltä puuttuvat sellaiset kasvisruokavaihtoehdot, joihin ei yleisesti lisättäisi lihaa. Isovanhempiemme lapsuudessa ihan tavallisia kotiruokia olivat erilaiset puurot, rokat ja kaali- ja lantturuuat ilman lihaa - liha oli ylellisyys jota ei syöty läheskään joka päivä tavallisissa kodeissa. Toki silloin moni kärsi jonkinlaisista yksipuolisen ruokavalion aiheuttamista puutostiloista, mutta perusterveellä nykyihmisillä ei olisi siitä vaaraa vaikka hän söisikin muutamalla aterialla viikossa kasvisruokaa.

"Kuukauden lihattomalla maailma säästää 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.

 • Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa
 • Sen tuotantoon käytetetään 550 000 litraa vettä
 • Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä
 • Terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä lihaa olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä!" 

Päätimme miehen kanssa olla tänä vuonna lähtemättä täysin lihattomaan lokakuuhun. En halua sotkea Ellun ruokailuja eikä miulla ole varmaa käsitystä (eikä juuri tällä hetkellä voimiakaan) selvittää,  kuinka tuon taaperon monipuolinen ja hyvä ravitsemus hoidettaisiin lihattomasti. Tottakai hän kuukauden söisi mitä vain ja pysyisi hengissä,  mutta ymmärtänette pointtini. Emme myöskään halua syödä eri ruokaa Ellun kanssa eikä ole millään tavalla järkevää lähteä siihen, että Ellulla olisi kasvisruuan lisäksi jokin lihalisäke. Mieluummin syömme koko perhe kanapastaa ja seuraavana päivänä linssipihvejä.

Falafel-pyöryköitä ja muita herkkuja

 Ruokatavoitteet lokakuulle 2014:


 • Valtaosa ruuistamme on kasvisruokaa (+ Ellulle satunnaisesti oma lisäke)
 • Ulkona syödessä valitsemme kasvisvaihtoehdon
 • Kokeilemme ainakin paria uutta kasvisreseptiä 
 • Hyvän ohjeen löytyessä raportoin siitä tänne blogiin, ehkä se innostaisi muitakin vähentään lihankulutustaan ainakin yhdellä aterialla 


Suosittelisin teitä kaikkia lähtemään tähän mukaan vaikka ihan pienin askelin,  korvaamalla vaikka yhden aterian viikossa kasvisvaihtoehdolla, tai tilatkaa ravintolassa se listan kasvisvaihtoehto. Maapallo tai elimistö ei kestä meidän nykyihmisten lihansyöntiä, sitä on saatava vähennettyä. Meidän pitäisi myös opetella luopumaan siitä ajattelumallista, että lihansyöjäperheen pääateriassa on aina jotakin lihaa ja kasvikset ovat lisuke.

Mitäs mieltä?  Osallistuitteko viime vuonna, entäs tästä päivästä eteenpäin? 

12 kommenttia:

 1. Emme ole koskaan osallistuneet, emmekä samantyylisistä syistä osallistu nytkään. Meillä kyllä aiemmin on noin puolet ruuasta ollut kasvisruokaa, minä olin nuorempana melkein 10v kasvissyöjä, joten niitä olen osannut tehdä paremmin. Nyt on liharuuan määrä lisääntynyt ja tämä oli hyvä muistutus siitä, että pitää taas lisätä kasvisruokia. Voisin vaikka uudessa ruokasuunnittelussamme valita enemmän niitä kasvisvaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä lukemassa teidän ruokasuunnitelmasta - muutamana päivänä on jäänyt blogit lukematta tämän härdellin takia.

   Siullahan siis on kokemusta! Kuulisin mielelläni pari hyvää kasvisruokavinkkiä. :)

   Poista
 2. Lihansyöntini on iän myötä vähentynyt koko ajan. Nuorena tykkäsin kauheasti kaikesta lihasta, mutta nyt siitä tulee helposti tönkkö olo. Varsinkin punaisesta Eli kyllä syön vähemmän lihaa kuin keskiverto suomalainen. Jos meillä on liharuokaa niin otan sitä usein vain aivan pienen palanus toki maistuu isompikin pala. Harvoin kuitenkaan teen ihan pelkkää kasvisruokaakaan. Oikeastaan haluaisin käydä jonkun kasvisruokakurssin niin tulisi ideoita kasvisruokaan. Toki nettikin on oivallinen tietolähde.

  Vakkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Martat järjestävät kasvisruokakursseja silloin tällöin, ja olisinkohan bongannut kansalaisopistostakin joskus sellaisen.

   Kasvisruoka on helposti vähän laihan makuista (ainakin sekasyöjästä) joten maustamista ja muuta pitää välillä ihan miettiä. Onneksi on netti, mutta olisihan se live-kurssi parempi!

   Poista
 3. Mä nyt en syö punaista lihaa muutenkaan kuin kinkkuleikkeen muodossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siun osalta tämä haaste on melkeinpä hoidettu. :D Meilläkin syödään eniten kalaa ja kanaa.

   Poista
 4. Jaiks! Enpä ole osallistunut eikä ollut ajatuksissa. Tämän luettuani tosin otan asian puheeksi miehen kanssa. Josko jollain tapaa osallistuisimme. Olen tooooosi vähän perehtynyt kasvisruokiin eli niitä hyviä reseptejä saa jakaa! :) Tänään söin lounaaksi porkkanakeittoa. Tosin en tämän haasteen takia.

  Pinaattiletut on muuten herkkua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, jos saisin jotain tänne asti! Ja kurkkaa tuon sivupalkin kautta Helppoja ruokaohjeita -kohdasta, siellä on viimevuotisia reseptejä joista moni jäikin meillä käyttöön. Ja viikuna-vuohenjuustopitsa vie nälän raavaaltakin mieheltä. ;)

   Poista
 5. Minä en taaskaan osallistu täysin lihattomaan lokakuuhun, mutta pyrin jatkuvasti käyttämään suhteellisen vähän lihaa. Arkena laitan yleensä kasviruokaa, pavut ja linssit pääproteiininlähteinä. Viikonloppuna, töissä ja satunnaisesti viikollakin syödään sitten lihaa, tosin silloin yleensä sitä punaista. Kalaa syömme myös vähintään kerran viikossa.

  Töissä meillä on työpaikkaruokalassa tosi harvoin kasvisruokia. Jossain kohtaa voisin laittaa toiveen, että kasvisruokaa olisi useammin. Yritän kuitenkin aina töissä ottaa maltillisen määrän lihaa. En tuohon 300 g/viikossa joka viikko pääse, mutta uskoisin, että 500g kuitenkin. Se on toinen suositus, jonka olen kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin olen kuullut tuon 500g -viikossa suosituksen, mutta onkohan se jotenkin niin, että 300g on laskettu riittäväksi ja 500g ei vielä tuota "vahinkoja"? Lihahan ei ole mikään terveysherkku suuremmissa määrin.

   Teidän ruokailutottumukset kuulostavat kyllä hyvin terveellisiltä!

   Poista
 6. Osallistuin viimeksi ja osallistun taas. Nyt olen saanut myös pari kaveria houkuteltua mukaan. Blogissani myös pohdintoja ja reseptejä kasviruoista nyt lihattoman kuun aikana: http://ruokafiilis.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!