lauantai 22. marraskuuta 2014

Karjalainen pellossa


Voitin pienen valokuvakilpailun Ellun ja isäni viljapellon kuvalla. "Nonnih, ei se sitten ihan turha kylvö ollutkaan tänä vuonna", isäni totesi: viljasta maksettiin tänä vuonna ennätyksellisen huonosti, mutta saatiinpahan otettua jälleen yksi kuva tyttärentyttärestä  - ja kirjapalkinto.

Kilpailun aiheena eivät olleet lapset viljapelloissa (joka kyllä voisi olla ihan hauska aihe) vaan ihmiset, joiden juuret ovat tietyssä osaa Karjalaa. Ellulla näin on lähes jokaisen isovanhemman kautta. Karjalaisten sanotaan olevan iloisia ja puheliaita, sitä Ellu ainakin on. Ja tyttö kasvaa puhumaan edes jonkinlaista karjalan nykymurretta: eräänä kylpyiltana sanoin Ellulle, että nyt mennään kylpyyn. Ellu nyökäytti tomerasti ja taputti mahaansa: "Peshään miua."

Olen itse kasvanut Karjalassa mutta niin lähellä Kymenlaakson rajaa, etten kyllä tiedä, mitkä omista tavoistani tai edes sanoistani ovat karjalaisia. Juhlissa syödään usein karjalanpiirakoita ja juhlissa on tarjolla karjalanpaistia, osaan vaikka unissanikin Karjalaisten laulun ja osaan itkeä ja nauraa. Joistain jutuista Kymenlaakson puolella kasvanut (tosin karjalaisjuuret omaava) mieheni kysyy, että onko nämä nyt niitä karjalaisia tapoja, mutta en aina oikein tiedä, onko kyseessä oman perheeni, kyläni vai koko Karjalan juttu.

Edesmennyt pappani oli innokas kotiseutuaktiivi ja hänen kauttaan opin sekä juuristani että kotikylästäni aika paljon. En kyllä oikein tiedä, kuinka hyvin saisin samaa perintöä välitettyä Ellulle, koska oma pikkuinen kotikyläni sijaitsee nykyään yli viidenkymmenen kilometrin päässä. Nykyisistä kotikulmistani en tiedä oikeastaan mitään: onneksi maakuntalaulu on sentään sama, jos joskus tulee tarve luikauttaa.


Mitäs te olette, karjalaisia, hitaita hämäläisiä, kieroja savolaisia ja mitä muita kliseitä sitä nyt sitten onkaan? Onko se teille tärkeää?

17 kommenttia:

 1. Kuten tiijät, ni kiero savolainen ;) Tosin joka asustaa aina millon missäki. Sukujuuria on karjalasta lähtöisin, mut pääsääntöisesti kyllä savossa. Aina ei ihan viiti viäntää ja kiäntää iha kunnolla, koska ihmiset kattoo oudoksuen eikä ne sit mitää ymmärrä! Mut ku kotikulmille piäsöö ni sitte viännetää ja kiännetää iha kunnolla! ;) Mut joitakin sanoja on samoja meillä päin ku karjalassa, kuten "mie" ja "sie" ja taipuu myös "miä" ja "siä". Ja onhan ne omat juuret tärkeitä. Tosin oon huomannu, et koti on aina Savossa: sinne on mukava mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, savolaiset mainitaan kyllä aina kieroiksi. :D Jollain Rölli-levyllä on muuten Rölli Riitasoinnun laulu rakastumisesta savolaiseen rölliin: "Ne potaattia syö, hyvvee joo! Jos savolaisen röllin kanssa seurustelisin, niin ehkäpä sen kielen oppisin". ;)

   Poista
 2. Onnea valokuvakilpailun voitosta! Oulainen olen, mutta isäni kautta eteläpohjalainen. Ja jotenkin se osa minua on se, mikä on tärkeämpi ja rakkaampi. Kotona puhun oululaisittain, mutta pohojaalane murre tarttuu kunhan vain pääsen mummolan pihaan tai puhun tätini kanssa puhelimessa. Pidän kovasti eteläpohjalaisista ihmisistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jännää, miten ne toiset sukujuuret voivat tuntua jotenkin "omemmilta" kuin ne toisen puolen juuret, vaikka sukulaisten kanssa olisi yhtä läheinenkin.

   Poista
 3. hämäläisiä ollaan miehen kanssa ja se kyllä näkyy :DD
  äitini puolelta juuria on oulun suunnalta ja se pilkahtelee silloin tällöin itsessäni. Äitiäni on joskus jännä kuunnella kun puhuu oman äitinsä kanssa puhelimessa. Hämäläisten kieli muuttuu salamana oulun murteeksi :D
  en tiedä onko hämäläisyys kovinkaan tärkeää minulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko hitaita? :D Viikonloppuna pääsin juttusille parin hämäläisen kanssa leikkipuistossa, ja noh, olivathan he tietysti hiukan erilaisia kuin karjalaiset äidit. :D

   Poista
 4. Onnittelut voitosta ja kiva on kuvakin. :) Kuten tiedät karjalasta kajahtaa täälläpäin! ;)

  VastaaPoista
 5. Onnea voitosta, hieno kuva! (: mää olen syntyjäni varsinaissuomalainen. Monen mutkan kautta murteestani on muodostunut kuitenkin melkonen sekasotku, jossa on loimaata, tamperetta sekä savoa. Salakavalasti nyttemmin myös helsinkiä sekä kavereiden kautta lappia. :D "et taida olla täältä päin" kuuluu usein heti kun saan suuni auki, mutta olen silti ylpeä sekä juuristani että "fuusiomurteestani"..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, et varmasti ole ainoa fuusio nykypäivän Suomessa - aina ei ole niin helppo sanoa, mistä ihmeestä sitä nyt sitten on "kotoisin" ja mitä murretta puhuu, jos on asunut monessa paikassa ja jos lähipiiri on sieltä sun täältä. Mutta, sehän on rikkaus!

   Poista
 6. Onnea, kaunis kuva! :)
  Minä olen savolainen ja ylpeä siitä! Mie ja sie kuuluu puheessa aika harvoin, paitsi kun kotiseudulle piäsöö viäntämään, ihan parasta ja tulee kuin vahingossa! Olen yrittänyt tytöllekin höpötellä murteella, mutta se pikkuneiti on kyllä jo pelottavan tamperelainen, koska pallot pyärii ja siällä metsässä on siäniä :P kamalaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kohtalo meilläkin tietysti olisi edessä jos muutettaisiin jonnekin pois näiltä kulmilta. Karjalan nykymurre kun vielä tuntuu olevan "altavastaajana" muita murteita kohdatessa, ainakin itse alan helposti sanoa sää ja mää jos toinenkin sanoo niin, vaikka koko ikäni olenkin puhunut mie ja sie.

   Pyärii. :D Voi ei!

   Poista
 7. Upea kuva! :) Ja onnea voitosta, ansaitusta sellaisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kiitos! Oli siellä paljon muitakin hienoja kuvia. :)

   Poista
 8. On kyllä ihana kuva! Ellu on oikea elovenatyttö parhaimmillaan!

  Minä en nyt oikein muista, mitä kaikkea satakuntalaiselta, jonka juuret on varsinais-suomessa pitäisi odottaa... Suurta yksitotisuutta ja negatiivisuutta varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Elovena-tytöltä pätkäisty hiuksia jossain kohtaa? Sopii siis senkin puolesta!

   Hih, ei taida yksitotisuus tai negatiivisuus sopia siuhun tai lähisukuusi, sen verran iloisia kekkereitä te tunnutte viettävän. :D

   Poista
 9. Ihana Elovena tyttö! Onnittelut voitosta :) En tiedä onko keskisuomalainen, sitten se tavallistakin tavallinen kansalainen.. Isovanhemmista toiset on sitten savon ja toiset karjalan suunnilta. Enkä ihmettele yhtään mistä tuo savolaisten kierous käsite tulee. Suku on pahin.. No hard feelings :D

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!