sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tyttö 1v 9kk

Ellu täytti pari päivää sitten vuoden ja yhdeksän kuukautta. Oikeasti,  saammeko jo kolmen kuukauden päästä järjestää kaksivuotissynttärit? Ajattelin muistoksi kirjoittaa, millainen likka meillä tällä hetkellä asustaa!


Ellu on iloinen ja yleensä aika rauhallinen tyttönen, jossa kuitenkin piisaa virtaa. Hän hyppii, tanssii, kiipeilee, ottaa juoksupyrähdyksiä,  kuljettaa tavaroita ja työntelee nukenrattaita. Aktiivisen päivän vastapainoksi hän nukkuu päiväunia noin 1,5 -tuntia ja yöunia klo 20-08. Unille Ellu nukahtaa itsekseen sadun ja pusujen jälkeen.

Ellu syö itse lusikalla, joskus haarukallakin, ja juo lasista. Lempiruokia ovat kaikki keitot, peruna ja kananmuna eri muodoissaan, pinaattiletut ja -velli, kala ja tomaatti. Kaikki hedelmät maistuvat. Juhlapäivinä Ellu saa muiden mukana keksejä ja kakkua ja aika ajoin arkenakin tyttö ehdottaa,  että pöytään voisi nostaa myös kakkua. ;) Ruoka maistuu yleensä hyvin.

Ellun lempileikkejä ovat duplot ja joulupukilta saadulla leikkihellalla kokkailu. Myös piirtäminen on erittäin mieluista, samoin se jos joku lukee satuja. Ellu potkii tai heittelee mielellään palloja ja rakastaa tanssimista jonkun kanssa. Myös "nuotan vetäminen" on hauskaa. Tyttö on hyvin hellä ja jakelee haleja ja pusuja niin ihmisille kuin leluilleenkin.


Maisa -hiiri on Ellulle rakas ja sitä hän erityisesti väsyneenä  tai kiukkuisena haluaisi katsoa dvd:ltä. Tylsä äiti vetää tähän välillä hiukan rajoja... Myös Fröbelin palikat ja Titi-nalle ovat yllättäen olleet mieluisia!  Ellu saa katsoa dvd:n n. joka toinen päivä ja joka toinen sitten pikkukakkosta, joka ei kyllä ole Ellusta läheskään niin kiva kuin Maisa tai Titi. Kissafanius jatkuu, kaikki missä on kissa on pop.

Ellu juttelee jo aika hyvin (ja ihan.koko.ajan),  joskus jo nelisanaisia lauseita. Puhe on aika selkeää, omankielisiä sanoja ei paljoa ole, mutta välillä on tilanteita että mie olen ainoa, joka ymmärtää, mitä Ellu tarkoittaa. Ellu on alkanut myös laulaa, hän osaa muutamasta lempilaulustaan ensimmäisiä sanoja. Käsitteet kylmä, väsy, nälkä ja tylsää ovat helpottaneet perheemme elämää kun Ellu osaa itse kertoa, mikä painaa. Tyttö ymmärtää puhetta hyvin ja se on helpottanut päivähoidon aloitusvalmisteluja. Ellu osaa kertoa omansa ja meidän vanhempien etu- ja sukunimet.

Ellulla on tällä hetkellä hauska tapa, hän nimeää kaikesta mahdollisesta äidin, itsensä ja isin. Sängyssä on äitiruuvi, Ellu-ruuvi ja isiruuvi, muovailuvahasta pitää aina tehdä äitietana, Ellu-etana ja isietana jne. On ilmeisen selvää, ketä tähän perheeseen kuuluu! Toinen hauska tapa on ilmeinen kauppafanius, Ellusta on ihanaa käydä kaupassa, erityisesti jos saa istua autokärrin kyydissä, ja auton kyydissä hän bongailee onnessaan "hienoja isoja kauppoja", yleensä siis pikkuisia mutta komeasti valaistuja huoltoasemia. ;)

Olemme käyneet nyt muutamaan otteeseen tutustumassa päiväkodissa ja lukeneet aihetta käsitteleviä kirjoja.  Ellu muistaa hoitajien nimet ja totesi eräällä tutustumiskerralla oma-aloitteisesti, että "äiti töihin, *Ellu* päiväkotiin." Vakuutin että tulen tällä kertaa mukaan ja Ellu huokaisi helpottuneena. ;) Ellu muistelee myös päiväkodissa olleita leluja ja osaa kuvista näyttää oman tuolinsa ja sänkypaikkansa. Toivoisin siis, että hoito lähtisi käyntiin hyvin, merkit ainakin ovat lupaavat.


Sukulaisista on tullut Ellulle todella tärkeitä. Hän saattaa ehdottaa että lähtisimme autolla mummille tai papalle ja on pettynyt, kun emme lähde. Hän muistaa, minkä lelun tai kirjan on saanut keltäkin ja on innokkaasti muistelemassa yhteisiä puuhia jos me miehen kanssa mainitsemme jonkun sukulaisen. Ellu kertoilee myös olevansa T.-tädin kulta, mummin kulta, papan kulta jne. Myös parhaasta kaveristaan Ellu puhuu päivittäin ja osoittelee reittiä tämän kodille.

Potalla Ellu istuu ja menestys on vaihtelevaa. Hän kuitenkin tietää, mitä pottaan pitäisi tehdä ja ilmoittaa iloisesti, kun on hommansa hoitanut. Olemme aika luottavaisia, että kevät edistää tätä hommaa paljon kun Ellu saa pientä vertaispainetta päiväkodista ja samalla koittaa kahden vuoden ikä. En tietoisesti ole ottanut pottailusta mitään stressiä, koska Ellu ei ole vaikuttanut kunnianhimoisempaan pottailuun kypsältä, ja toisaalta hoidon aloitus on niin iso elämänmuutos ettei tässä ole kannattanut tehdä kauheasti pottatavoitteita.

Varsinaista uhmaamista ei ole vielä näkynyt. Välillä kiukuttaa, mutta sellaisia MIEITEEEEE -hetkiä ei ole vielä nähty. Joskus Ellu kitisee kun ei haluaisi lähteä kotiin tai esim. vaipanvaihtoon, mutta leppyy äkkiä kun tekemisestä keksii jonkin positiivisen puolen ("voidaan katsoa sataako siellä lunta! Mennään kurkkaamaan odottaako kylpyankka siua siellä!"). 

Tulevasta muutosta emme ole puhuneet Ellulle paljon mitään. Hän tietää, että äiti ja isi ostivat talon ja osaa iltalenkillä näyttää sen, mutta alamme puhua jutusta lisää sitten kun uusi arki on lähtenyt hyvään käyntiin.


Meillä asustaa siis aivan ihana ja aika leppoisa varttia vaille kaksivuotias, koko suvun kulta ja meidän vanhempien rakas.

15 kommenttia:

 1. Ihana ja osaava Ellu-neiti! :)
  Onnea 1v9kk tyttöselle. ♡

  Ellulla on myös jo kaunis ja pitkähkö tukka. Koskakohan tuolle meidän tytölle kasvaa kunnolla hiuksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellukin oli aikamoisen kalju yksivuotiaaksi asti, sitten kesällä tukka kasvoi hujauksessa. Ponnarin kanssa likka on niin ison tytön näköinen. :D

   Poista
 2. Kaikesta huomaa, että Ellu on täysivaltainen perheen ja suvun jäsen (joka silti tietysti saa olla lapsi)! Luulen, että lapsi on silloin onnellisimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu ja ihan totta, meillä Ellu on ihan täysivaltainen persoona meidän porukassa, ei johtaja mutta ei mikään heittopussikaan. :)

   Poista
 3. Voi kuinka suloinen Ellu! Ja noin hienosti jo puhuu ja ilmaisee itseään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttua kyllä riittää, PALJON. :P Toivottavasti saisivat hoidossa yhtä hyvin selvää kuin me kotona!

   Poista
 4. Tosiaan, aivan ihanan kuuloinen neitokainen teillä asustelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on kyllä ihana, mutta mie olen tietysti jäävi sanomaan. :D

   Poista
 5. Ihana Ellu<3 Niin etevä ja iso tyttö jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, mutta toisaalta niiiin pieni vielä että kadun joka toinen minuutti katkerasti tätä töihinpaluutani. :D

   Poista
 6. Voii miten tomera tyttö teillä asustaa! <3 Ihanaa kun hän ymmärtää ja osaa niin paljon jo! :) Päiväkodin aloitus sujuu varmasti hienosti! Meillä alkaa harjoittelu keskiviikkona ja vielä sitä ei oikeen itekään tajua, että se oikeesti pitäs sinne yksinkin joskus jättää. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä eka hoitopäivä on edessä tiistaina, ja voi pahus, mie joudun viemään Ellun aamulla. Iiks. :D

   Poista
 7. <3 Ihana Ellu. Tuo on niin suloista, kun muistavat, minkä lelun kukakin sukulainen on antanut. Meillä sama juttu.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!