maanantai 12. tammikuuta 2015

Voihan talviVoihan talvi, todellakin.

Tämä pimeys on lamaannuttavaa, lämpötila on jäätävä, lumi on kylmää ja märkää ja jos ei jäädy luita ja ytimiään myöten, saa kahlata loskassa ja saa flunssan. Yh. Maisema on toki kaunis - postikorteissa tai keittiönpöydän äärestä katseltuna.

Talvessa on toki hyviäkin puolia: Ellu tykkää pulkkailusta, voi rakentaa lumiukon tai lumilyhdyn tai ehkä heittää pahaa-aavistamatonta siippaa lumipallolla. Kunto kohenee kun työntää tai vetää lasta auraamattomalla jalkakäytävällä, eipähän ole itikoita eivätkä pakasteet sula kotimatkalla. ;)


Talvesta tykkäämistä auttaisi kovasti jos pitäisin talvilajeista. Mäenlaskua (pulkalla) lukuunottamatta en vain oikein hallitse niitä: luistelussa toinen nilkkani kipeytyy, hiihdossa kaadun pienessäkin mäessä ja laskettelua en ole koskaan uskaltanut edes kokeilla, huih. Lumikenkäilyä voisi olla hauska kokeilla ja moottorikelkkailu on hauskaa, tosin sitä ei nyt oikein voi urheiluksi nimittää.

Koirien myötä olen kuitenkin karaistunut ulkoilemaan säässä kuin säässä joten ulkoilemme Ellunkin kanssa talvi-inhostani huolimatta. Hyvät ja lämpimät varusteet tekevät hommasta (äidille) edes hiukan miellyttävämpää, mutta eniten ilahduttaa se, että saan ihan itse päättää, milloin palaamme sisälle. ;) Ellu puolestaan viihtyy loistavasti ulkona eikä koskaan pyydä päästä sisälle, oli ilma millainen tahansa.

Viime viikon nuoskakeleillä Ellu rakenteli isänsä kanssa lumiukkoja ja oppi tekemään lumitöitä. Olen liikuttuneen onnellinen siitä, että mies huolehtii taloutemme (vähistä) lumitöistä ja että hän on ottanut Ellun tähänkin hommaan mukaan. Ensi talveksi pitänee ostaa Ellulle oma kola kun lumitöitä on uudessa kodissa tätä nykyistä enemmän.


Ellun haalari on Ticket to Heavenin ja olemme olleet siihen äärettömän tyytyväisiä. Haalari pitää helposti palelevan Ellunkin lämpimänä ja on kestänyt kiipeilyjä, konttaamista ja kastumista erittäin hyvin. Hanskat ovat Reiman ja ne ovat aika lämpimät, mutta pakkasen kiristyessä Ellu on nyt välillä ilmoittanut, että "hanskalla kylmä". Sormet ovat sisään tullessa olleet viileät, mutteivat kuitenkaan mitkään jääpalikat, joten varsin hyvät hanskat nuo kuitenkin ovat. Pitänee alkaa pitää alla aluslapasia (nekin Reiman) - haluaako joku veikata, kuinka monta päivää ne ohuenohuet mustat aluslapaset pysyvät tallessa päiväkodin uloslähdöissä? Mie olen yhden lapsen kanssa kotonakin hukannut ne noin kymmenen kertaa. 


Olisi hienoa olla eläkepäivillä sellaisessa tilanteessa että ainakin puolet talvesta voisi viettää jossain lämpimämmässä. Tai jos tässä elämänsä aikana saisi edes kerran kokea vuoden ilman oikeaa talvea (silleen muuten kuin ilmastonlämpenemisen kautta!) - ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa pitäisi vain ottaa ilo irti elämästä, hakea vaikka vuorotteluvapaata ja lähteä jonnekin palmujen katveeseen pakkasta pakoon.

Mitäs te muut tykkäätte talvesta?

14 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia! Mulla vähän samoja ajatuksia, en ole oikein talvi-ihmisiä.. Alkuvuosi on todellakin lamaannuttavaa aikaa, odotan niin paljon kevättä, kesää ja aurinkoa! Lasta ei kylmät kelit haittaa, mutta itse en voi sanoa samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoh, miua ainakin tämä kylmyys haittaa, vaikka kuinka pukeudun sään mukaan. :P Ulkona en niinkään palele mutta sitten sisälletulon jälkeen senkin edestä.

   Poista
 2. Kyllä tää mun talvi viha kasvaa vain vuosi vodelta enemmän. Tänäkin aamuna raastin auton ikiroutaisia ikkunoita tuloksella hajonnut raappa. Lisäksi auto ei meinannut käynnistyä. Siinä sitten manailin, että miksei tää radio mene edes kiinni. Pikkumies siihen huikkasikin, että no kun se on jäässä. Niinpä niin... Luksusta oli tietysti, että ovet aukes. Niin ja nyt sitten joku käskee laittaa auton lämmitykseen. Se oliskin vasta luksusta, jos olis se autopaikka lämpötolpalla. Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, kuin jäässä mun varpaat oli.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paheneekohan talviviha iän myötä? Miusta nimittäin tuntuu samalta!

   Voi ei tuota teidän autoilua! Meillä sentään kotona toimii, mutta töissä odottelen että joku toimittaisi miulle tolppani avaimen. Hrr....

   Poista
 3. Minäkään en oikein tykkää talvesta. Tai jos olisi koko ajan valoisaa, pakkasta sellainen -5 astetta eikä tuulisi eikä pyryttäisi enää lunta niin sitten. Ärsyttää kun joka toinen päivä on +2 ja joka toinen -20 niin auton ovetkin on mukavasti jäätyneet kiinni, takakontti ilmeisesti pysyvästi. Pulkkailu on ihan kivaa, rattikelkalla lasku myös, mutta alkaa mahan kanssa olla jo vaikeaa. Hiihtoa ja luistelua olen harrastanut viimeksi koulussa, laskettelusta tykkään kyllä. Mutta osaapahan arvostaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä valoisuutta tässä tosiaan kaivattaisiin, inhaa kun aina on pimeää!

   Mie nyin tässä yksi päivä "jäätynyttä" auton takakonttia aika tovin ennen kuin tajusin, että hei, sehän onkin vain lukossa. Talven vika sekin. ;)

   Poista
 4. Ei miusta talvessa oo mitään vikaa, kun ei oo liian kylmä :) Tosin perussuomalaisena pitää aina vähän jupista, ku auto kaivetaa hangesta ulos ;) Mutta pukeutumiskysymyshän tuo loppupeleissä on, ainakin vielä näillä pakkasasteilla! Tosin ainahan täällä tuntuu olevan liian kuuma tai liian kylmä, ainakin jos sosiaaliseen mediaan on uskominen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eihän tässä mitään, kun ei ole liian kylmä, liian pimeä tai liikaa lunta. ;)

   Oikea pukeutuminen auttaa kyllä, mutta oikea asenne voisi tosiaan auttaa paljon enemmän... :D

   Poista
 5. No en tykkää yhtään talvesta!!

  VastaaPoista
 6. Mä tykkään talvesta, silloin kun lunta on enemmän kun 2cm mutta vähemmän kun 10cm ja pakkasta alle 15 astetta,mutta mielellään yli 5 :D

  En tykkää luistelusta enkä omista suksia, tykkään kun lumi narskuu kenkien alla ja mäenlasku on kivaa :) Ulkona on nättiä ja aika usein paistaa aurinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miun pitää nyt jotenkin opetella rakastumaan tähän talveen. Onhan tässä ehdottomasti hyviäkin puolia, kuten luettelit!

   Poista
 7. Minä niin tykkään talvesta ja olen kyllä vähän kateellinen teidän talville! Täällä rannikolla ne kun on välillä mitä on. Nytkin tulee lunta, mutta yöllä muuttuu vedeksi. Nyyh! Mutta en kuitenkaan vaihtaisi läheisiä ihmisiä kunnon talviin, joten täällä pysytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä talvet ovat tosiaan parempia, mutta tuo iso järvenlätäkkö lämmittää kuitenkin sen verran ettei mitään ennätyskinoksia tule. Tosin täällä tuulee AINA, kuten vissiin sielläkin.

   Ei kyllä käy tuo vesi ja loskakakaan kateeksi. Toivottavasti sinnekin jokin pieni pakkasputki löytäisi! :)

   Poista

Kaikenlaiset kommentit piristävät päivääni!